Het opdoen van veel verschillende indrukken op jonge leeftijd zorgt voor een brede belangstelling en goede ontwikkeling van je kind als volwassene. Met deze gedachte nemen we onze kinderen (inmiddels vergevorderde pubers) regelmatig mee naar een museum. Deze keer was het Airborne Museum in Oosterbeek aan de beurt.
Sentiment
Als je zoals ik als kind opgroeide in Arnhem in de jaren 70 dan was het onvermijdelijk dat je met regelmaat geconfronteerd werd met 17 september 1944; De slag om Arnhem. Als mij nu wordt gevraagd wat ik 30 jaar terug deed dan kan ik me dat als de dag van gisteren herinneren. Dit zal voor de volwassenen in de jaren 70 niet veel anders zijn geweest. Voor hun was 30 jaar terug de diepe indruk van de slag om Arnhem. Veel ooggetuigen konden ons in die jaren 70 spannende verhalen vertellen over hoe de Engelsen via Onderlangs naar de brug probeerde te komen of hoe de Poolse brigade landde bij Driel om via daar de Rijn over te steken naar Oosterbeek. Een ieder van ons die in die tijd in Arnhem woonde heeft ongetwijfeld het boek 3x Arnhem in de kast liggen.
Historisch besef
Het valt mij op dat het historisch besef ten aanzien van WO II aan het vervagen is. In onze jeugd leek de oorlog nog veel meer om ons heen aanwezig te zijn. Op zich niet zo gek omdat het aantal ooggetuigen uit 40-45 natuurlijk slinkende is. Onze ouders zijn in de oorlog geboren en hebben er zelf ook nauwelijks herinneringen aan. Het aantal veteranen uit Engeland wat op 17 september naar Arnhem komt wordt nu wel heel erg klein, 69 jaar na dato. Redenen te meer om onze kinderen eens mee te nemen naar het Airborne Museum om ze kennis te laten maken met wat zich in de dagen rond 17 september 1944 heeft afgespeeld in Arnhem. Dit blijven wij deze jonge Engelse en Poolse mannen die hun leven gaven voor onze vrijheid voor altijd verschuldigd.
Het Airborne Museum
De tour begint op de tweede verdieping en van hieruit wordt je langs tal van memorabilia geleid die een indruk geven van wat zich tijdens die dagen heeft afgespeeld. Veel indrukwekkende stille getuige geven je een beeld van de realiteit van toen. Het museum is vooral visueel ingericht wat voor kinderen erg prettig is. Voor kleine kinderen en kids in de pre-puberfase is er een educatieve speurtocht uitgezet lang alle tentoongestelde items en visualisaties. Vraag bij de kassa naar deze speurtocht. Een trekpleister voor de kinderen is een geweer uit die periode wat door iedereen ter hand genomen mag worden om te ervaren hoe het is om zo’n apparaat mee te moeten zeulen. Vooral voor jongens werkt dit als een magneet.
Experience
Het hoogte punt van het bezoek is de experience in de kelder van het museum. Deze begint met een briefing door de Engels legerleiding waarna je een “glider” instapt om vervolgens uit te stappen in het Arnhem van 1944. Vervolgens zet je de tocht voort door het centrum van Arnhem waar kapot geschoten huizen en schietende soldaten achter vensters je doen geloven dat je teruggereisd bent in de tijd. Uiteindelijk vlucht je via de uiterwaarden naar de Rijn alwaar de experience tot een eind komt. Zeer indrukwekkend en wellicht voor jongere kinderen iets te beangstigend.
Het Airborne Museum is een echte aanrader voor een bezoek met je kinderen. Voor meer informatie: www.airbornemuseum.com.
Marius zegt
Ik heb vorige een jaar een keer met mijn zoon Milo door het gebied gewandeld. De perimeterroute, waar de troepen zich teruggetrokken hadden. Heel bijzonder, maar de historie is daar nog echt voelbaar. Ik hoorde onlangs de term: toekomstgericht herdenken. Da’s mooi. Dat onze kinderen weten wat er daar is gebeurd en waarom. En dat dit nooit meer mag gebeuren!
Erwin zegt
Mooi gesproken Marius!