Aanstaand vaderschap

Aanstaand vaderschap:

Wanneer ben je eigenlijk vader? Als je eerste kind geboren is? De 9 maanden daarvoor al?  Of pas als je je met de opvoeding gaat bemoeien? En hoe vul je je vaderrol in of hoe wil je ‘m graag invullen?

Allemaal relevante vragen, maar waar zijn de antwoorden?

Hier vind je verschillende aanbieders en initiatieven rondom dit thema. Maar ook relevante artikelen, workshops, trainingen en evenementen.

Word jij binnenkort vader? Hier vind je wat je wil weten.

Zoek in alle vader thema’s:

Initiatieven met dit thema

Papaklas

regio: Amsterdam e.o.

Klaarstomen voor het vaderschap De vaders van Papaklas hebben zelf ervaren hoe weinig informatie er is voor (aanstaande) vaders. Daarom organiseren ze workshopavonden voor aanstaande en kersverse vaders en geven ze informatie op sociale media. Ook zijn ze aanwezig op beurzen, zoals de Negenmaandenbeurs. In de workshop worden mannen klaargestoomd voor de bevalling en het…

Lees verder...
trias pedagogica

Trias Pedagogica

regio: landelijk

Iedere vader wil het beste voor zijn kind Trias Pedagogica is een adviesbureau voor vaderschap, opvoeding en interculturele pedagogiek. De naam verwijst naar de drie pedagogische omgevingen waarin een kind opgroeit: de school, het gezin en de maatschappij. Trias Pedagogica organiseert trainingstrajecten en voorlichting voor (aanstaande) vaders in de vorm van debatreeksen, met als doel…

Lees verder...
1622

Centrum16●22

regio: Den Haag e.o.

Vormingswerk in het onderwijs Centrum16●22 is een Haagse organisatie die projecten ontwikkelt en uitvoert gericht op de sociale ontwikkeling van jongeren en hun opvoeders. De Toolbox ‘Jong Vader’ Dé manier om met jongens van 15-18 in gesprek te gaan over vaderschap.‘Jong Vader’
– De Toolbox is bedoeld ter preventie van (te) jong vaderschap. Voorlichting en hulpverlening richt zich met name op meisjes…

Lees verder...

Vadercursus

regio: landelijk

Hoe jij het verschil kunt maken! In zijn werk als verloskundige signaleerde David Borman dat aanstaande vaders een achterstand hebben in kennis en kunde over zwangerschap en bevallen, waardoor zij zich vaak ongemakkelijk, onbehulpzaam en ongelukkig voelen ten aanzien van de zwangerschap van hun partner. Hij geeft daarom cursussen van een of twee bijeenkomsten voor…

Lees verder...

Artikelen over dit thema

Doe de vadertest uit ‘Jan wordt vader’! (Het Vaderelftal)

Door Marius van Regteren
thema's:

Vandaag was de eerste aflevering van ‘Jan wordt Vader’ van BNNVARA. In deze aflevering deed Jan Versteegh een test om kwaliteiten en valkuilen in zijn aanstaande vaderschap te ontdekken. Deze test heet Het Vaderelftal. Het Vaderelftal Het Vaderelftal bestaat uit 11 ‘spelers’ die als team de kracht van je vaderschap bepalen. De onderdelen zijn: Goede communicator Grenzensteller Aanpasser Rolmodel Betrokken…

Lees verder...

Vaderschapsverlof: haalbaar en betaalbaar?

Door Niels Meijerink
thema's:

Vorige week was er in de Balie in Amsterdam een discussieavond over het thema vaderschapsverlof. Aanleiding was de verruiming van 2 naar 5 dagen die er nu eindelijk aankomt en het onderzoek van o.a. Rutgers onder vaders, zie het artikel in de NRC hierover. Veel vaders geven in dat artikel aan dat die 5 dagen eigenlijk te weinig zijn om…

Lees verder...

Rechten van de ongehuwde vader in Nederland

Door Robin van Tilburg
thema's:

‘En wat als ik nu eens niet teken?’ Loes keek me plagend aan tijdens het wachten op het stadskantoor om de erkenning van ons ongeboren kind te regelen. Inmiddels mogen we elkaar officieel partner noemen, maar ten tijde van de zwangerschap waren we juridisch nog niets van elkaar. En ik dus ook niet van mijn ongeboren kind. ’Dan heb ik…

Lees verder...

Als het misgaat

Door Robin van Tilburg
thema's:

Ongeveer tien procent van alle zwangerschappen loopt uit op een miskraam. Dat is wat de statistieken ons laten zien. Maar toch dacht ik altijd: dat gebeurt ons niet. Gewoon wat platte cijfers. Een ver van ons bed show. Totdat we bij een zwangerschap van elf weken te horen kregen dat het niet goed ging en zelf tot dit percentage gingen behoren. Het nieuws…

Lees verder...

Wordt het geen tijd voor……… fertiliteit? (2)

Door Robin de Jong
thema's:

In mijn vorige blog heb ik wat geschreven over de vragen van mijn omgeving over onze inspanningen om ons gezin uit te breiden. Regelmatig beantwoorde ik de vraag: “Wordt het geen tijd voor….” met de opmerking: “We zijn hard aan het oefenen.” Daarmee lachten we de vraag weg en schakelde weer over op de orde van de dag. Wat men…

Lees verder...

In verwachting met een handicap deel 11: En het is?

Door Gerard Suelmann
thema's:

Deze blog gaat verder waar ik in deel tien ben geëindigd. Het is woensdag 9 maart en om half 6 ben ik wakker. Nou ja, heel veel heb ik niet geslapen. Over een half uurtje mag ik bellen met het ziekenhuis. Ik vind het allemaal ontzettend spannend. We krijgen te horen dat het druk is op de verloskamers van het…

Lees verder...

Wordt het geen tijd voor………? (1)

Door Robin de Jong
thema's:

Alle ouders van een enig kind zullen zich hier wel in herkennen. De vraag: “Wordt het geen tijd voor een 2e?”, of de vraag: “Willen jullie niet nog meer kinderen?” Op zich begrijpelijke vragen aangezien het Nederlandse gezin gemiddeld uit 2,1 kind bestaat. De vraag komt meestal voor het eerst als je kind ongeveer 2 jaar is. Daarna wordt het…

Lees verder...

In verwachting met een handicap deel 10: de laatste dag met ons tweeën

Door Gerard Suelmann
thema's:

De laatste nacht met ons tweeën Het is al weer even geleden dat ik geschreven het voor mijn blog. De laatste weken ben ik te druk geweest met andere dingen of had ik er domweg gewoon even geen puf voor. Omdat ik merkte dat ik juist vandaag zin had om mijn gedachten weer even op te schrijven komt er een…

Lees verder...

In verwachting met een handicap deel 9: De laatste echo voor de bevalling

Door Gerard Suelmann
thema's:

Tijdens eerdere blogs heb ik geschreven over de groei van onze kleine. Tijdens de laatste echo waren wij heel erg opgelucht. Na de echo van 3 weken geleden leek het erop dat de baby weer netjes tussen de lijntjes van de groeicurve terecht was gekomen. Heel erg positief nieuws dus. We konden onze zorgen over een kindje met een te…

Lees verder...

In verwachting met een handicap deel 8: EHBO

Door Gerard Suelmann
thema's:

Vorig jaar rond deze periode kwam er de vraag vanuit de voetbalvereniging waar ik keeperstrainer en begeleider/verzorger ben bij het 1e elftal of er ook mensen binnen de club behoefte hadden om een officieel diploma EHBO te halen. Aangezien in gemiddeld 3 avonden per week rond loop bij de club en zaterdag ook graag mijn keepers aan het werk zie besloot ik me…

Lees verder...

In verwachting met een handicap deel 7: het lange wachten is begonnen

Door Gerard Suelmann
thema's:

Onlangs hoorde ik op het nieuws dat de Sociale VerzekeringsBank de jaarlijkse lijst met meest gebruikte babynamen had gepubliceerd. Het zette me toch even weer aan het denken. Wij zijn er al lang over uit welke naam wij ons jongetje of meisje gaan geven. Toch verbaasde het mij welke namen mensen hun kinderen durven geven. Ook wij hebben gelachen en…

Lees verder...

In verwachting met een handicap deel 6: stress of opluchting?

Door Gerard Suelmann
thema's:

Omdat het kan, doen we gewoon nog een echo. In mijn vorige blogs heb ik al verteld dat er besloten is dat we groeiecho’s gaan maken om de groei van ons kleine kindje in de gaten te houden. Tijdens de eerste keer was duidelijk dat het hoofdje wat aan de grote kant was. De volgende echo hadden we dan ook…

Lees verder...

In verwachting met een handicap deel 5: Het schiet al mooi op

Door Gerard Suelmann
thema's:

Inmiddels zijn we al weer een aantal weken verder. Tijdens een van de laatste bezoekjes die we hebben gehad bij de verloskundige hebben we het met haar gehad over zwangerschaps-suikerziekte. Doordat mijn vrouw wat overgewicht heeft valt ze in een risicogroep. Nog nooit heb ik erbij stil gestaan dat dit zo zou zijn. Zij en ik maken er normaal geen…

Lees verder...

In verwachting met een handicap, deel 4: Groei-echo en borstvoeding

Door Gerard Suelmann
thema's:

Nadat mijn vrouw in het ziekenhuis is geweest en haar suikertest goed was hadden wij weer een afspraak bij onze eigen verloskundige. Tijdens de 20 weken echo was ons al verteld dat ons kindje wat groter was dan gemiddeld. Geen reden om ons zorgen over te maken werd ons verteld door de echoscopist. Zeker omdat mijn vrouw bijna 1.90 is en…

Lees verder...

In verwachting met een handicap, deel 3: nog 13 weken te gaan

Door Gerard Suelmann
thema's:

Nu mijn vrouw er langzaamaan steeds zwangerder uit begint te zien lijkt het erop dat mijn papagevoelens ook langzaam aan sterker worden. Door de hormonen van mijn vrouw ligt er een verbod op zeggen dat ze dikker wordt. (maar dat ze zegt dat ze zelf het gevoel heeft dat ze kolossaal is mag schijnbaar wel…). Er zijn al een hoop…

Lees verder...

In verwachting met een handicap, deel 2: babykamer en kinderwagen

Door Gerard Suelmann
thema's:

In mijn eerste blog heb ik al kort verteld over wie ik ben, wat ik er niet bij heb geschreven is welke ziekte ik nu precies heb. Door Osteoporose/botontkalking heb ik de afgelopen jaren 4 keer een wervel gebroken van mijn rug. Een ziekte die veel voor komt in Nederland maar niet vaak bij jonge mensen. Kort gezegd komt het…

Lees verder...

In verwachting met een handicap

Door Gerard Suelmann
thema's:

Ik zal mezelf kort voorstellen. Mijn naam is Gerard Suelmann en ik ben via Sjako Meesters in contact gekomen met Vital Daddy. Voor mij persoonlijk een Facebookpagina en blogsite waar ik al tijdje naar op zoek was. Op dit moment is mijn vrouw alweer 23 weken zwanger. Voor mij als aanstaande papa is het allemaal soms nogal moeilijk te bevatten. Natuurlijk…

Lees verder...

Onderzoek: vaders willen meer tijd met hun kind doorbrengen

Door Jeroen Pouw
thema's:

In dit deel bespreken we de resultaten van het onderzoek, die de 9 maandenbeurs heeft gehouden onder 158 vaders tussen 20 tot 60 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop vaders hun eerste kind zouden willen krijgen is wanneer zij 29 jaar oud zijn. 54% van de vaders wil twee kinderen en 30% wil 3 kinderen. Meer tijd doorbrengen met de kinderen…

Lees verder...

6 Feiten waarom vaders belangrijk zijn in de opvoeding

Door Jeroen Pouw
thema's:

Aan mij is gevraagd of ik aan de hand van wat feiten wilde vertellen waarom opvoeding door vaders nog steeds achterloopt op opvoeding door moeders. Dit ga ik doen aan de hand van zestal feiten en daarna sluit ik af met een conclusie. Feiten: Voor elk uur dat een moeder met haar kind doorbrengt, doet een vader dat 27 minuten. Dat vaders tijd met…

Lees verder...

Hebben oudere vaders grotere kans op kind met aandoening?

Door Jeroen Pouw
thema's:

Vorige week stond er in diverse kranten dat oudere vaders een grotere kans hebben om kinderen met een psychische aandoening aan te krijgen. Het artikel is gebaseerd op het onderzoeksartikel van D’Onofrio, Rickert, Frans, Kuja-Halkola, Almqvist, Sjölander, Larsson en Lichtenstein. Het onderzoek Data uit dit onderzoek is gekomen uit de database met gegevens van medische geboorte register, maar er komen…

Lees verder...

5 DONT’s voor jonge vaders

Door Mario Zwart
thema's:

Aan alle kersverse of aankomende jonge vaders: Er zijn ontzettend veel dingen die je moet regelen, en wel nu. Van de juiste kleur verf op de muur in de kinderkamer tot het aangeven van je zojuist uitgeperst krijs-apparaat. Ook zijn er dingen die ineens mogen, zoals het opsteken van een sigaar en het drinken van whisky op een doordeweekse avond. Nou…

Lees verder...

Het is een meisje?

Door Mario Zwart
thema's:

“En, willen jullie weten wat het wordt..?” … Het antwoord was sneller mijn mond uit dan Femke genoeg lucht had om ‘uh’ te kunnen zeggen. “Als je het me niet vertelt, stop ik het gehele echoapparaat in je rectum.” Met een enigszins doodsbang gezicht zoomt de verloskundige in op het intieme gedeelte van mijn kind. Net zo ver tot ik precies kon zien…

Lees verder...

Ik zou willen dat ik er zo makkelijk vanaf kwam

Door Mario Zwart
thema's:

Het voelt al een beetje normaal, vader zijn. Ik begin niet meer te hyperventileren als mijn vrouw mij vraagt om Fleur even vast te houden. Ook weet ik hoe een speen werkt, (niet als kurk, mocht je het willen weten) en is het geen geheim meer hoe een rompertje om Fleur gevouwen moet worden. (De knoopjes aan de onderkant, Mario.)…

Lees verder...

Tussentijdse Evaluatie

Door Mario Zwart
thema's:

Lieve dochter. Lieve, lieve, rusteloze en kirrende dochter Je bent inmiddels twee weken oud. Het is tijd om eens te evalueren wat je zoal hebt mee- en doorgemaakt in deze twee weken, waarbij papa je van rapportcijfers zal voorzien zodat je jezelf continue kan blijven verbeteren. Vroeg? Welnee. Het is een keiharde wereld. Als je niet een beetje competitief bent…

Lees verder...