Cyprus

De banken op Cyprus zijn weer open. Eindelijk weer pinnen. Voor het eerst in weken. Maximaal 300 euro, dat wel. Beveiligers zijn opgetrommeld om chaos te voorkomen. Er is letterlijk een geldschip binnengevaren. Het was gewoon een beetje op. Oorzaak? Het landje met net zoveel inwoners als Limburg en nog dunner bevolkt dan Friesland, kampt met een gapend begrotingstekort. En een torenhoge staatsschuld. De ECB heeft een lening verstrekt van bijna zes miljard euro. En de Cypriotische spaarders gaan het netjes terugbetalen.

Liga en limonade

Straks komen de kinderen weer van school. Een leuk moment van de dag. Even een liga en een beker limonade. Een kort gesprekje misschien ook en dan lekker spelen. Ik zit aan de keukentafel en dagdroom nippend aan mijn thee voor me uit. Probeer me voor te stellen wat er in die koppies omgaat over de, ook voor hen, niet te missen nieuwsfeiten.

Bankenrun

De voor die koters ongrijpbare grote mensenwereld zou wel eens tot een spervuur aan vragen kunnen leiden. Hoe lang het bijvoorbeeld varen is naar Cyprus met 1.500 kruiwagens briefgeld. Of je ook een Wii kan kopen waarvoor je nog niet gespaard hebt. Wat een kredietbeoordelaar eigenlijk is. Of zwart geld discriminatie is. Of witwassen op 60 graden moet. Of je je C-diploma moet hebben voor een reddingsplan. Of je op atletiek moet zitten om aan een bankenrun mee te mogen doen. Of een Dijsselbloem mooie blaadjes heeft. Of zwarte piet is geschminkt met bankroet. Of je bij een groen beleggingsfonds ook rood kan staan En of je ook rechts moet rijden in het kapitaalverkeer. Zomaar een aantal denkbare vragenscenario’s. Begrijp ik het zelf eigenlijk nog?

Jeugdjournaal

Met een doffe klap valt de post op de mat. Door het raam zie ik de postbode glimlachend voorbij lopen. Met een enigszins betrapt gevoel kijk ik haar aan en lift bescheiden mijn mondhoeken. Terug in de realiteit neem ik me voor dat het misschien een goed idee is om het onderwerp bij thuiskomst behoedzaam te mijden en ze vanavond even naar het Jeugdjournaal te laten kijken. Het hele dossier op een presenteerblaadje en in kindertaal. Ik denk dat ik ze even gezelschap houdt.

Edwin Maalderink

Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

    Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

    Lees Interacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *