Waarom voorlezen zo belangrijk is

Tijdens de nationale voorleesdagen staat het belang van voorlezen centraal. Naast het feit dat je verbinding met je kind maakt, draag het ook nog eens bij aan de ontwikkeling, verbeeldingskracht en taalvaardigheid. Vader Robin analyseerde zijn eigen voorleesgedrag en kwam tot een mooie conclusie.

‘Kies jij maar een boekje uit.’ Mijn dochtertje loopt naar de boekenkast en komt niet veel later terug met een flinke stapel. ‘Zullen we ze allemaal lezen?’ Ik knik bevestigend en er verschijnt een lach op haar gezicht. Ze klimt naast me op de bank en nestelt zich zo dicht mogelijk tegen me aan. Ik sla een arm om haar heen en begin te lezen. Haar ogen lezen geconcentreerd mee. Zij slaat de bladzijden om, ik lees voor. Buiten is het stil en wij verplaatsen ons naar een andere wereld. Dit is óns moment.

Babbelen in de buik

Voorlezen is bij ons thuis al vanaf dag één een vrijwel dagelijks terugkerende activiteit. Eerder nog, want toen Emily nog in de buik zat, las ik al met regelmaat een boekje voor. Het was mijn manier om verbinding te maken met mijn toen nog ongeboren kind. Later werd het een echt ritueel van ons samen, het klassieke verhaaltje voor het slapengaan. Maar ook overdag kwam ze met regelmaat zelf met boekjes aanzetten. Lekker samen lezen op de bank, in de tuin of in een zelfgemaakte tent. Alle gelezen boekjes vormen samen een een belangrijk onderdeel in het vormen van haar eigen verhaal; die van de wereld ontdekken, met haar boekjes als houvast en richtingaanwijzer.

Boekjes als houvast

Want de ontwikkeling van een kind gaat de eerste jaren zo ontzettend snel! Gelukkig waren daar altijd weer die boekjes om de overgang naar een volgende fase soepel te laten verlopen. Ze durfde uiteindelijk wel op het potje, want Milan durfde dat ook. Met het licht aan slapen? Hoeft niet meer, want Pien is ook niet bang. Zelfs voor de eerste keer vliegen hadden we een passend boekje weten te vinden. ‘Kaatje ging ook op vakantie met het vliegtuig hé?’ Stuk voor stuk herkenbare situaties die Emily zichtbaar hielpen om te gaan met een veranderende wereld, iets wat ze van nature erg spannend vindt.

Voorlezen triggert de hersenen

Daarnaast geniet ze ook zichtbaar van het samenzijn én van het lezen zelf. Onderzoek laat ook zien dat wanneer je samen met je kind leest, er een toename van dopamine in de hersenen plaatsvindt. Naast het prettige gevoel maakt het je kind ook aandachtiger en wordt de nieuwsgierigheid aangewakkerd. Ook dat kan ik onderschrijven. Want naast het lezen verzinnen we vaak onze eigen verhaaltjes, bedenken we nieuwe spelletjes en laten we onze fantasie de vrije loop. Een direct verband met het vele voorlezen, volgens mij!

Verbeeldingskracht

Ik stop met wat ik aan het doen ben en sluip naar de bank waar Emily met haar zusje zit. Sophie is nog maar een paar maanden oud, maar kijkt gebiologeerd naar haar grote zus terwijl deze het boek heeft gepakt waar ik zelf mee bezig was. Dat het een boek voor volwassenen is lijkt haar niet te deren. ‘Welk verhaaltje ben je aan het lezen?’ vraag ik haar en ze kijkt me vrolijk aan. ‘Over twee zusjes die samen spelen.’ Daarna ‘leest’ ze snel weer verder. Ik bekijk het van een afstandje en moet glimlachen. De zinnen die ze uitspreekt zijn flarden van boekjes die we tot in den treure samen hebben gelezen, aangevuld met haar eigen fantasie. Ze oogt ontspannen en trots. Ze zit toch maar mooi haar zusje voor te lezen!

Nieuwe fase

Die avond, voor het slapengaan, slaan we samen weer een boekje open. Ik vraag of zij nu het verhaaltje wil lezen. Vanmiddag deed ze dit toch ook? Even kijkt ze bedenkelijk en zegt dan: ’Nee, ga jij maar voorlezen en dan sla ik de bladzijden om.’ Onze vertrouwde taakverdeling. Voor ons ligt ‘De eerste schooldag van Milan’ opengeslagen. Een mooie voorbereiding aan de vooravond van een spannend nieuw hoofdstuk in haar eigen leven. Ik geef haar een kus op haar voorhoofd. ‘Natuurlijk!’ zeg ik, en ze kruipt weer heerlijk tegen me aan. Dit is óns moment. Dat er nog maar ontelbaar veel boekjes mogen volgen. Zolang mijn dochters het willen, zal ik ze blijven voorlezen.

Robin van Tilburg

Robin is freelance journalist & tekstschrijver en woont samen met vriendin Loes en dochters Emily (3) en Sophie (0) in het mooie Breda. Vindt zichzelf een Vitale Vader en wil met zijn artikelen anderen inspireren dat ook te zijn. Voor VDRS schrijft Robin over zijn ervaringen met een goede balans tussen werk en privé, actuele thema's en persoonlijke anekdotes over zijn eigen vaderschap. Met twee prachtige meisjes is de inspiratie voor een nieuw blog nooit ver weg.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *