Niemand weet hoe laat het is.

Niemand weet hoe laat het is.

Youp van ’t Hek

 Youp van t Hek was voor mijn zwager een briljant cabaretier. Ik schrijf was, want mijn zwager leeft niet meer. Geheel onverwacht is hij op 38 jarige leeftijd overleden. Hij was de oom van onze dochters, de broer van mijn vrouw, de zoon van mijn schoonouders, de echtgenoot van zijn vrouw en de vader van zijn kinderen (6 en 5 jaar oud). We zullen allemaal zonder hem verder gaan. Het is niet te bevatten, maar het is zo. Een vader uit het leven van 2 jonge kinderen is er opeens niet meer. Kinderen snappen het niet, en willen het niet snappen. Net zoals wij, volwassenen, het niet willen accepteren. Maar we hebben niets te willen, niemand weet hoe laat het is.

 Leef toch je leven als het allerlaatste uur.

Met deze zin eindigt Youp zijn oudejaarsconference in 1989. Het is de oude verwoording van het huidige “YOLO” ( you only live once). Het leven duurt maar even, dus geniet ervan is een veel gehoorde uitspraak. Dit is echter geen vrijbrief om alleen maar te doen wat je leuk vind. We worden als maatschappij steeds egocentrischer. Alles moet maar kunnen en mogelijk zijn. Ouders zijn liever de sinterklaas als de zwarte piet. Zijn we daarbij gebaat ? Ik zou het willen omdraaien. Juist omdat je leven eindig is, juist omdat je niet weet hoe laat het is, hebben we de taak de volgende generatie, onze kinderen, te leren, te ontwikkelen en met en van ze te genieten. Geef ze mee wat je kan, want je hebt ze maar tijdelijk in bruikleen. IN dat perspectief krijgt de uitspraak van Youp een ander karakter als de eerste indruk.

 Papa’s horen niet dood te gaan

Waarom gaan mensen eigenlijk dood? Ik wil papa niet begraven. Wie zorgt er nu voor ons als mama ook dood gaat? Een paar vragen die mij gesteld zijn door kleine kinderen. Kinderen die een vader hadden, een vader boordevol met plannen. Hij wilde nog zoveel met ze doen, zoveel voor ze betekenen. Toen ik gevraagd werd te bloggen voor Vital Daddy was de motivatie dat ik voor mijn kinderen de beste vader ter wereld wil zijn. Dat betekent niet dat je kinderen alleen maar hoeft te pamperen. Van vallen en opstaan leren ze meer. Je moet ze soms gunnen dat ze op hun snufferd gaan, dan kan je ze troosten.  Ik wil niet alleen meer “vital daddy” zijn, ik wil ook “vital uncle” zijn. Mijn hoop is dat iedereen dit beseft voordat het te laat is. Want je kunt ook vital uncle zijn van kinderen die nog wel een vader hebben. Zorg dat je op tijd bent. 

Maurice de Does

Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

    Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

    Lees Interacties

    Reacties

    1. Mooi Maurice! De eigen vital daddy laat zich niet vervangen, die is voor eens en altijd. Vital uncle is mooi gevonden. Als vervangende daddy ook wel eens de term ‘bonus vader’ gehoord. Daar waar de eerste eigen vader wordt gemist.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *