The Godfather was ook maar een vader

Germaan

Met mijn grote gestalte,  voorkomen en overige fysieke kenmerken moge het duidelijk zijn dat ik mij mag indelen bij het type Germaan qua uiterlijk. Vreemd genoeg word ik door velen in mijn directe omgeving vaak erop gewezen dat ik het temperament heb van the Godfather, een Zuid-Europeaan. En eerlijk gezegd klopt dat ook wel.

Italiaan

Het temperament van de Zuid-Europeaan spreekt mij enorm aan. Hoeveel mooier dan de sobere nuchterheid van de Nederlander is het gevoel voor romantiek, schoonheid, drama en theater van bijvoorbeeld de Italiaan? Hoeveel mooier is het wanneer je wegdroomt voor een groen stoplicht en je bijrijder zegt:’eeh Antonio, welke kleurschakeringen van het groene palet wil je nog meer zien voordat je in beweging komt?’ in plaats van de nuchtere Nederlandse opmerking:’GROEN!’

The Godfather

Neem nu de filmserie de Godfather. Hoe mooi is de verhouding tussen de Italiaanse vaderfiguur en zijn zonen. De vader die in woede uitbarst vanwege een fout van zijn zoon wat gepaard gaat met een bloemrijke verwensing aan het adres van deze zoon, gevolgd door een klap in het gezicht met de vlakke hand, waarna de vader de zoon liefdevol bij zijn kin pakt, het hoofd naar het licht draait om de schade te bekijken en zijn zoon liefdevol beveelt om naar zijn moeder te gaan om er een zalfje op te laten smeren. Dit afsluitend met liefkozende zachte tikjes op de andere wang. Prachtig. Overigens beste lezer, het slaan van kinderen keur ik te allen tijden af.

Verdriet

don-corleone-quote-1

Hoe mooi wordt in The Godfather het verdriet geschetst van een vader die te horen krijgt dat zijn oudste zoon is vermoord. Hoewel hij al lang vermoedens heeft leidt hij zijn vraag aan zijn stiefzoon in met de tekst:’ik hoor mensen komen en gaan, je moeder huilt haar ogen uit, en jij hebt eerst een borrel nodig voordat je mij kunt  vertellen wat blijkbaar iedereen in dit huis al schijnt te weten.’ Kippenvel. Slechts een enkele snik en een van pijn verwrongen gezicht verraadt zijn verdriet waarna hij zijn rol als vader weer gelijk oppakt door zijn door verdriet overmande stiefzoon bemoedigend liefkozende klapjes op de wang te geven.

Scheren

Misschien nog wel de allermooiste vader en zoon scènes uit films met een Zuid-Europees karakter is wanneer de oude vermoeide vader plaats neemt in een stoel, waarna zijn volwassen zoon hem met het grootst mogelijke respect en toewijding, met een scheermes zorgvuldig scheert. Hoeveel mannelijker kun je de liefde tussen een vader en zijn zoon nog neerzetten. Prachtig! Voor de filmkenners, ik weet dat in The Godfather het niet de zoon is die Michael Corleone scheert maar dat het zijn neefje Vincent is. Maar toch…

Erwin Cammelbeeck

Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

    Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

    Lees Interacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *