Ziauddin Yousafzai is de vader van Malala, het Pakistaanse meisje dat in October 2012 door de Taliban werd neergeschoten in een bus van haar school naar huis. In Swat, Pakistan, waar Malala en haar vader woonden, verboden de Taliban meisjes om naar school te gaan. Vader Yousafzai, een onderwijzer en rotsvast bevechter van vrouwenrechten in Pakistan, weigerde om zijn dochter van school te halen. Met dramatische gevolgen. Malala werd door haar hoofd geschoten.
De aanslag op de nu 17 jarige Malala werd wereldnieuws. Ze overleefde de aanslag en werd in Engeland succesvol geopereerd. Ze bleef samen met haar vader strijden voor haar ideaal: alle meisjes naar school. In 2011 werd ze genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs. 10 november 2012 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Dag van Malala, waarmee de VN aandacht wil vragen voor de 32 miljoen meisjes en 29 miljoen jongens in de wereld die geen basisonderwijs krijgen. Volgens het gerenommeerde Time van 29 april 2013, was Malala een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld. In 2013 en 2014 was Malala genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Bij elke gelegenheid vraagt Malala opnieuw aandacht voor het recht op onderwijs van meisjes. In juli 2014 reisde ze naar Nigeria, waar ze de ouders bezocht van zo’n 200 schoolmeisjes die in april door Boko Haram waren ontvoerd.[11]
In deze TED Talk houdt de vader van Malala een inspirend betoog over zijn vaderrol als vader van een dochter. Juist in een land waar zonen op een voetstuk worden gehesen. “Where many fathers are usually known by their sons, I am one of the few fathers who is known by his daughter. Why is my daughter strong? I didn’t clip her wings.”
Bron feiten & cijfers: Wikipedia.
Lees Interacties