De Murwen

Onlangs was ik op vakantie in Duitsland. Van het hotel kregen we een boekje met vrijkaartjes voor van alles en nog wat. Waaronder ook een dagdeel toegang tot het tropische zwemparadijs van de plaatselijke Center Parcs. En daar zag ik ze bij bosjes: Murwen.

Een bijzonder volkje

De Murwen zijn een heel bijzonder volkje. Voor een achteloze voorbijganger zien ze eruit als normale mensen. Maar wie zelf kinderen heeft herkent ze meteen, bijvoorbeeld aan de wallen onder en de vermoeide, eindeloze blik in hun ogen. Murwen hebben meestal één soms twee kinderen onder de vier jaar. Ze slepen zich van luier naar middagslaapje en van warme melk naar fruithapje. Hun bestaan zonder slaap, seks en een goed gesprek heeft ze afgestompt tot een soort zombies die alleen nog maar gefocust zijn op overleven. Wat het extra moeilijk maakt is dat ze intussen aan hun familie en vrienden driemaal daags moeten uitleggen hoe fantastisch het is om vader of moeder te zijn van zo’n lief kind (meestal “die kleine” genoemd). “Hij slaapt al zo lekker door” (ja, ja, als je van 01.00 uur -05.00 uur doorslapen noemt”) en “Hij huilt bijna nooit”(nou ja, behalve dan als hij honger heeft, slaap heeft, niet wil slapen, buikkrampjes en gewoon dagelijks een paar uur ter ontspanning huilt). Nee, een kleintje is echt geweeeeeldig!!!

Recht op vakantie

Helemaal murw van deze uitputtende levensstijl besluiten de Murwen dat ze ook recht op vakantie hebben. Lekker even ontspannen. Sommige nemen zelfs oma en/of opa mee, zodat papa en mama ook hun momentjes van ontspanning kunnen hebben. Smachtend naar de vakantie wordt met een laatste krachtsinspanning de achterstand op het werk zo goed en zo kwaad als het gaat bijgewerkt. Snel koffers pakken inclusief afkolfmachine, fruitpers, luiers en condooms en hup de auto in.

Als een vakantie geen vakantie is

Maar nu wordt het pas echt lastig. “De kleine” kan niet goed wennen aan het nieuwe bedje en het nieuwe slaapritme. Eten in een restaurant is een race tegen de klok omdat de kleine ieder moment het restaurant kan afbreken. Goed bedoelde kleurplaten van het restaurant worden niet gewaardeerd en doen dienst als vliegtuigje. Aan- en uitkleden bij het zwembad duurt langer dan het zwemmen zelf. Tot overmaat van ramp blijken opa en oma hun taak wel heel serieus te nemen en bemoeien zich overal mee. Kortom, het leven wordt nóg zwaarder, de vakantie blijkt hard werken, en die condooms blijven gewoon ingepakt. Maar de Murwen hadden de vakantie zo hard nodig, en ze hadden er zo naartoe geleefd, dat ze elkaar met de moed der wanhoop proberen uit te leggen dat het heerlijk is om er zo even tussenuit te zijn. En dat is dan het moment dan ze van mij een begripvol knikje in het tropisch zwemparadijs krijgen.

Nuance

Als pubervader tref ik weer heel andere uitdagingen aan. Maar als ex-Murw zeg ik altijd tegen toekomstige Murwen: “Kinderen zijn leuker dan mensen die geen kinderen hebben zeggen, maar zijn minder leuk dan mensen die wel kinderen hebben zeggen”. Laten we gewoon met elkaar vaststellen en accepteren dat het hebben van kinderen weliswaar prachtig is, maar dat je geen ontaarde vader of moeder bent als je er soms geen bal aan vindt!

Redactie

Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

    Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

    Lees Interacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *