Vader van Malala: “I didn’t clip her wings”

Ziauddin Yousafzai is de vader van  Malala, het Pakistaanse meisje dat in October 2012 door de Taliban werd neergeschoten in een bus van haar school naar huis. In Swat, Pakistan, waar Malala en haar vader woonden, verboden de Taliban meisjes om naar school te gaan. Vader Yousafzai, een onderwijzer en rotsvast bevechter van vrouwenrechten in Pakistan, weigerde om zijn dochter van school te halen. Met dramatische gevolgen. Malala werd door haar hoofd geschoten.

De aanslag op de nu 17 jarige Malala werd wereldnieuws. Ze overleefde de aanslag en werd in Engeland succesvol geopereerd. Ze bleef samen met haar vader strijden voor haar ideaal: alle meisjes naar school. In 2011 werd ze genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs. 10 november 2012 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Dag van Malala, waarmee de VN aandacht wil vragen voor de 32 miljoen meisjes en 29 miljoen jongens in de wereld die geen basisonderwijs krijgen. Volgens het gerenommeerde Time van  29 april 2013, was Malala een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld. In 2013 en 2014 was Malala genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Bij elke gelegenheid vraagt Malala opnieuw aandacht voor het recht op onderwijs van meisjes. In juli 2014 reisde ze naar Nigeria, waar ze de ouders bezocht van zo’n 200 schoolmeisjes die in april door Boko Haram waren ontvoerd.[11]

In deze TED Talk houdt de vader van Malala een inspirend betoog over zijn vaderrol als vader van een dochter. Juist in een land waar zonen op een voetstuk worden gehesen. “Where many fathers are usually known by their sons, I am one of the few fathers who is known by his daughter. Why is my daughter strong? I didn’t clip her wings.”

Bron feiten & cijfers: Wikipedia.

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!
Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

    Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

    Lees Interacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *