Vader worden is een keuze, maar wat je je kind kunt bieden niet.

Het klinkt wellicht een beetje vreemd. Ik kan me niet voorstellen dat er vaders bestaan die liever geen vader zouden willen zijn. Wat is er mooier dan je kind laten opgroeien in een veilige, vertrouwde omgeving en hem of haar alles te kunnen geven wat hij of zij nodig heeft. En dan bedoel ik niet dat kinderen maar alles moeten krijgen wat ze hebben willen hebben, maar wat ze echt nodig hebben. Elke vader is toch in staat om zijn kind liefde en aandacht te geven. Maar het kan ook, vaak ongewild, anders. Er zijn ook vaders (en moeders) die hun kinderen niet dat kunnen geven wat ze nodig hebben. Wist je dat er (in ons eigen landje) kinderen zijn die niet elke avond warm eten hebben? Er zijn kinderen die al in geen jaren hun verjaardag hebben kunnen vieren, altijd in oude kleren of afdankertjes van anderen lopen.

​Wist je dat er kinderen zijn die nooit eens in een pretpark of een dierentuin komen, en vrijwel nooit een cadeautje krijgen?

​Deze kinderen worden hierdoor bijna dagelijks gepest op school en in de buurt. Wat dat met je als vader doet vind ik moeilijk te beschrijven. Sommige vaders schamen zich en voelen zich als vader mislukt.

Klavertje vier

Een tijdje geleden kwam ik in gesprek met iemand die klavertjes 4 verkocht. De opbrengst hiervan was bedoeld voor ‘Kinderen van de Voedselbank’. Voor wie ? Jawel, Kinderen van de Voedselbank. Er is een stichting die zich probeert te ontfermen over kinderen zoals hierboven omschreven. Er zijn meer kinderen die in armoede opgroeien dan we vaak denken. Deze stichting heeft in kaart welke gezinnen aangesloten zijn bij de Voedselbank. Waar de voedselbank voor wat extra levensmiddelen zorgt, geeft deze stichting hulp aan de kinderen in de vorm van kleding en speelgoed. Als een kind jaren lang op hergebruikte kleding moet leven, is het kind vaak het mikpunt van pesterijen in de buurt en op school, en wordt sociaal gezien buiten gesloten. Hierdoor daalt de eigenwaarde van een kind enorm tegen over andere kinderen. Dat gaat je als vader aan het hart !

Verjaardagsbox

Hoe erg is het voor een kind om zijn of haar verjaardag niet te kunnen vieren? Het komt vaak voor dat een kind zich liever ziek meldt op school omdat er geen geld is om uit te kunnen delen, of om kinderen uit te nodigen voor de verjaardag. Om deze reden heeft de sverjaardagsboxtichting een verjaardagsbox samengesteld met voldoende materiaal om te kunnen uit delen op school aan alle kinderen en de leraren, en voldoende materiaal om een leuke verjaardag met 10 kinderen te vieren. Uiteraard wordt deze box voorzien met een heel mooi cadeau voor de jarige zelf. Het resultaat van een verjaardagsbox waarmee een geweldig feest kan worden gevierd, is dat het kind door 10 kinderen te kunnen vragen voor zijn verjaardag, ook weer bij 4, 5, 6, wellicht 10 verjaardagen wordt teruggevraagd. Hierdoor wordt het kind weer opgenomen in de groep, en krijgt het gevoel er weer bij te horen.

 

Mijn eigen afweging (en die van mijn dochter…)

Toen ik als vader van 3 kinderen hiermee geconfronteerd werd, en de realiteit onder ogen zag, bekroop mij een gevoel van onmacht. Wat moet je doen als je als vader in een situatie komt, waar je waarschijnlijk zelf niet veel aan kan doen, en je niet meer fatsoenlijk voor je kinderen kunt zorgen. Wat geeft dat voor gevoel, probeer je dat eens in te denken. Mijn dochter in groep 7 is één van de weinigen in haar klas die geen smartphone heeft. Niet omdat ik hem niet kan betalen, maar ik vind dat ze die niet nodig heeft. Soms vind ik het moeilijk als ze mij daarmee confronteert. ‘Iedereen heeft een telefoon papa, waarom ik niet ? Ik hoor er niet bij’, is wat ik te horen krijg. De makkelijkste weg is gewoon zo‘n ding te kopen en ik ben van het gezeur af. Is dat niet wat de meeste ouders het liefste doen? Heeft ze echt een telefoon nodig ? Hoe was dat bij mijzelf toen ik 10 jaar was? Was ik diep ongelukkig en had ik steeds behoefte aan een telefoon? Ik heb er met mijn dochter over gesproken en we hebben besloten de kosten voor de telefoon aan de stichting Kinderen van de Voedselbank te doneren en op school probeert ze deze actie op te zetten : http://www.kinderenvandevoedselbank.nl/#!klavertje-4-actie/c1t99

Wat ga jij doen?

Ik hoop dat iedere vader die dit leest, begrijpt wat er met kinderen gebeurt als die in een situatie belanden waar ze niet om gevraagd hebben en daardoor in een sociaal isolement komen. Dat gun je je eigen kind niet, maar ook een ander kind niet. Daarom een beetje aandacht voor deze stichting. Ik hoop dat alle vaders die de moeite hebben genomen dit te lezen, 10 minuten extra nemen om dit met hun kind te bespreken. Want deze kinderen en gun je toch hetzelfde als je eigen kinderen? Gun ouders die zich schamen ouder te zijn en deze onmacht beleven ook een stralend kind ! Kom in actie, er staan heel eenvoudige mogelijkheden op: http://www.kinderenvandevoedselbank.nl/#!wat-kunt-u-doen/cr2d

Is 1 middagje in 2016 investeren in dit doel teveel gevraagd?

 

 

 

Maurice de Does

Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

    Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

    Lees Interacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *