Papa leert coachen: deel 2

Is het zo moeilijk voor een kind om een vraag te beantwoorden? Blijkbaar wel. Als ik een vraag stel aan mijn jongens (6 en 7), dan krijg ik meestal één van de volgende drie reacties:

 1. Ze kijken me schaapachtig aan en het blijft stil.
 2. Ze vragen: ”Wat zeg je papa?”
  Na twee keer herhalen krijg ik nog steeds dezelfde reactie: “wat, papa?”
 3. Ik krijg een antwoord dat niets met de vraag van doen heeft.

De juiste vragen stellen hoort bij het uitvoeren van mijn vak. Het gaat mij goed af. Waarom stel ik dan niet de juiste vragen aan mijn kids?

Waarom zijn vragen moeilijk

Misschien omdat ik de ”Waarom” vraag steeds gebruik. Waarom sla je je broer? Waarom loop je over straat zonder te kijken? De ”Waarom” vraag kan je beter vermijden bij jonge kinderen. Ze kunnen moeilijk beredeneren welk antwoord ze moeten geven. Hun hersenen zijn nog niet zover. De “Waarom” vraag kan zelfs aanvallend overkomen.

De ”Waarom” vraag is niet de enige vraag die niet zo handig is. De volgende soort vragen zijn ook niet handig:

 • Suggestieve vragen (Ik geef al aan welk antwoord ze moeten geven)
 • Retorische vraag (Ik veroordeel de jongens)
 • Discussievragen (Ik lok een reactie uit, waardoor de jongens nog vijandiger kunnen worden)

Waar beter dan wanneer

Wanneer ga ik die juiste vraag eens stellen? Nou, die ”Wanneer” vraag kan ik ook beter weglaten. Een klein kind heeft namelijk nog geen tijdsbesef. Diego zegt bij alles vanmorgen. Bij de vraag ”Wanneer heb je gezwommen?” krijg ik standaard het antwoord ”Vanmorgen heb ik gezwommen”. Iedere dag weer. Als je wilt weten wanneer iets gebeurd is, dan kan je beter de ”Waar”  vraag stellen. Waar heb je die blauwe knie gekregen? Oh, op school. Dan kan je vervolgens zelf nagaan wanneer het gebeurd is.

Hoe, wat en waar

Met de ”Waar” vraag ga ik al de goede richting op. De ”Wat” en ”Hoe” zijn echter nog betere vragen. Allebei open vragen die uitnodigen uitgebreid te antwoorden. Ik probeer nu altijd een vraag te beginnen met wat of hoe. En als ik wil weten wanneer iets gebeurt is, dan stel ik de ”waar” vraag. Knap lastig, maar zo leer ik thuis ook beter te communiceren. En goede communicatie met je kinderen is heel belangrijk!

Chan Kerste

Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

  Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

  Lees Interacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *