Tijd maken voor je kids

Hoe maak je tijd voor je kids in combinatie met je werk? Tja, daar is moeilijk een éénduidig antwoord op te geven, want het is elke dag een puzzel van meer dan duizend stukjes. Al doende leer je steeds beter die puzzel te maken, gewoon uit ervaring en zonder boek of digitale informatiebron. Je kunt wel een andere vader vragen die meer ervaring heeft, maar elke situatie is anders en iedere vader heeft een ander idee over de verdeling tussen kids en werk. Natuurlijk is ook elk gezinssituatie anders door werktijden en ander factoren.
Zelf ben ik nu al negen jaar aan het puzzelen, sinds onze oudste dochter geboren is. En toch leer ik nog elke dag de puzzel beter te maken. Ik moet altijd denken wat mijn moeder altijd zei toen wij onze eerste kregen: ‘De tijd gaat veel sneller als je kinderen hebt, voordat je het weet zijn ze groot en het huis uit.’ Maar ook: ‘Je leeft niet om te werken maar je werkt om te leven.’

Hoe ziet mijn gezinssituatie eruit

We hebben vier meiden, een van bijna vier, die gaat na de grote vakantie naar de basisschool. Een tweeling van zeven jaar en een van negen.
Mijn vrouw werkt als gastouder thuis met vier oppaskinderen.
Zelf werk ik als postbode, freelance ICT’er en webmaster. Ik verzorg ook het huishouden en ben er overdag voor de kinderen. Heb dus een luxepositie als vader met veel vrije tijd en eigen tijdsindeling.

Hoe geniet ik van de meiden 

Als vader geniet ik van de meiden als ze ’s ochtends thuis zijn en na school, dan mogen ze ook elke minuut van mijn vrije tijd innemen.
Voor school maken we samen ontbijt: Brinta, fruit en eventueel een of twee broodjes erbij. Alles laten we de meiden zelf doen of doen we samen, bij Brinta heeft het wel eens geleid tot Brinta-beton waar je met de lepel niet doorheen komt! We staan altijd vroeg op om rustig onze dag te beginnen, er is nooit stress of haast bij ons. Alles gaat bij ons in een rustig tempo. Tijdens het ontbijten praten over de dag en plannen we wat we gaan doen na school. Ik breng de meiden niet naar school, ze zijn al zo wijs en groot zoals ze zegen. Zelfstandig worden is bij ons heel belangrijk. Wel zwaaien we ze samen elke ochtend uit vanaf de oprit. Of het moet natuurlijk flink regenen of stormen, dan breng ik ze met de auto.
Na school maken ze huiswerk, gaan we zwemmen, naar de stad, knutselen, naar de speeltuin, de hond uitlaten, de konijnen verzorgen of iets anders. Altijd mogen zij bepalen wat we gaan doen. Willen ze wat met hun vriendinnen doen, dat mag ook. De papa-taxi staat altijd klaar!

Werken in combinatie met de kids 

Werken doe ik als de meiden op school zitten, onze jongste is nu nog de enige die in de morgen al mijn vrije tijd mag gebruiken. Behalve als ik een ICT-opdracht heb of werk als postbode, dat doe ik vooral in de ochtend. Dan is ze bij mama en de oppaskindjes. Webmasteren doe ik vooral ’s avonds als alles op bed ligt. Maar als ik ’s morgens een ICT of web opdracht heb of het huishouden doe dan is onze jongste bij mij, dan zit ze lief te kleuren, knutselen, te spelen of helpt mij met de huishoudelijke klusjes en mag ze mij altijd lastigvallen. Zoals ik vertelde, heb een luxe positie.Eigenlijk dus is er nooit één oplossing hoe je meer tijd vrij maakt voor de kinderen.

Want hier boven beschreven is alleen mijn gezinssituatie en tijdsindeling met de kinderen. Maar ik hoop dat (aanstaande) vaders er iets van kunnen leren.

Samen met dochter Esmée
Samen met dochter Esmée

Redactie

Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

    Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

    Lees Interacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *