Heart en backbone: twee kanten, één man.

De typische mannelijke eigenschappen zoals we die meekregen vanuit de jaren ’50 zijn aan het verdwijnen. De maatschappij feminiseert en een oorlog voeren of een holenbeer vangen is niet meer nodig.

Op school moeten de jongetjes hun energie binnenhouden en mogen onder leiding van bijna uitsluitend vrouwelijke docenten niet al te wild en druk doen. Er wordt vooral veel gepraat en begrip gevraagd voor elkaar. Ook belangrijk. Maar ik kan me ook heel goed de momenten herinneren waarop je die ander het liefst een enorme beuk zou willen geven. Wat kunnen moderne en zelfbewuste vaders hun zoons nu meegeven om man te worden zonder te vervallen in standaard macho- of te soft vrouwelijk gedrag. Kortom: hoe wordt jouw zoon een volwaardig man aan wie ik met een gerust hart mijn dochter kan toevertrouwen. Een man met heart én backbone.

Oude rituelen in deze tijd: kan dat wel?

Oude volkeren op aarde hadden en hebben allerlei rituelen en stamoudsten om de jongens te begeleiden op hun pad om man te worden. Joseph Campbell schrijft er beeldend over in zijn boek De Held met de Duizend Gezichten. Die overgangsrituelen hebben we niet meer in onze moderne maatschappij. Er zijn wel allerlei initiatieriten bij (motor) bendes, studentenverenigingen en in gevangenissen. Maar die leggen vaak de nadruk op één aspect van de overgang. Vaak worden allerlei delen van rituelen met elkaar verbonden. Hierdoor verdwijnt de spirituele kracht uit het ritueel en wordt het niet meer dan een opeenvolging van gestandaardiseerde handelingen.

Een voorbeeld van een mooi, maar uitgekleed ritueel is het volgende. Mijn jongste dochter verlaat straks groep acht en zal samen met andere kinderen in een bootje de Kromme Rijn afvaren tijdens een ‘overgangsdienst’. Op het moment dat ze bij de brug komen die vol staat met ouders, worden ze door die ouders natgegooid met water. Als ze aan de andere kant van de brug weer tevoorschijn komen, zijn ze getransformeerd naar jong volwassenen. Klaar voor de volgende stap in hun leven.

Wees bewust van je mannelijke energie!

In de oude tijden was een overgangsritueel niet iets waar in je naar eigen believen kon gaan shoppen. Ik geloof daar ook wel in. Afdalen tot de bodem om de confrontatie aan te gaan met je draken en demonen om vervolgens aan de hand van een stamoudste de weg naar boven te vinden. Bijna alle sprookjes en rituelen in de wereld volgen ongeveer dat patroon. Voor mij een bewijs van een collectief (mannelijk) bewustzijn.
Wij, Nederlandse jongens en mannen, moeten het dus zonder die rituelen en onze stamoudsten stellen.

Volgens mij is de eerste stap je bewust worden van je fundamentele mannelijke energie. Energie die je deelt met alle andere mannen op deze aarde. Van nature is deze energie in ons allemaal aanwezig. Het is echter wel belangrijk om de energie te stroomlijnen. Doen we dat niet dan kan de energie soms uit de bocht schieten en de mensen van wie we houden pijn doen. Rituelen spelen een belangrijke rol bij dat stroomlijnen. Daarnaast zit ons goed ontwikkelde brein en de eindeloze stroom gedachten over wat moet en wat goed is ons daarbij vaak flink in de weg. Over de kracht en de waarde van gedachten een andere keer meer.

7 eigenschappen om ons leven richting te geven

Hoe stroomlijn je de mannelijke energie zonder stamoudsten en rituelen? Hoe eet je deze olifant op? Elke projectmanager weet dat je dat stukje voor stukje doet. Voor mij is het eerste begin een setje eigenschappen/overtuigingen die mijn leven richting geven. Ze zijn niet helemaal door mij bedacht. Frederick J. Goodall van Mochadad.com heeft woorden gegeven aan iets wat ik al langer voelde en dacht. Ik denk dat deze 7 eigenschappen elke man en jongen richting in het leven kunnen geven. Misschien zijn ze wel universeel en gelden ze ook voor vrouwen en meisjes. Ik probeer het in ieder geval wel mijn leidraad in het leven te laten zijn. En dat valt lang niet altijd mee.

1. Integriteit
Integriteit gaat verder dan eerlijkheid. Het heeft te maken met het hebben van een moreel kompas. Een integere man zegt wat hij bedoelt en doet wat hij zegt. Met of zonder toeschouwers.

2. Mededogen
Als je ziet dat iemand anders pijn heeft of moeite ervaart, dan help je. Je zet je mededogen in om de wereld een stukje beter te maken.

3. Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen gaat niet over arrogantie en een dik ego. Mannen met zelfvertrouwen hebben het niet nodig om zichzelf beter te voelen door anderen te kleineren. Op wat voor manier dan ook. Ze hebben vertrouwen in eigen kunnen en kennis en zijn zelfbewust en zelfverzekerd. Deze mannen stralen energie en levenslust uit.

4. Zelfcontrole
Dit is een lastige omdat de verleidingen overal zijn: drank, vrouwen, macht, spullen. Overal om je heen zie je de uitwassen: graaiende bankiers, machtsbeluste politici en sportbestuurders, of obsessief smartphone gebruikende vaders. Waar het om gaat is je verlangens te beteugelen en je energie op positieve en waardevolle dingen te richten. Voor mij zijn dat familie en vrienden. Niet geld, spullen of iets ongrijpbaars als macht of status. Het begint bij het aanbrengen van focus en het zoveel mogelijk uitbannen van afleidingen.

5. Doorzettingsvermogen
Als je een diep in je wezen voelt dat je een bepaalde richting op moet en je weet dat je een zuivere keuze kunt maken, ga er dan voor en laat je niet tegenhouden. Zonder wrijving geen glans.

6. Moed
Het juiste doen op het moment dat het nodig is. Daar gaat deze eigenschap over. Als je aangesloten bent op de bron van je leven weet je intuïtief wat het juiste is en wanneer je het moet doen. Je laat je leven niet leiden door gedachten van angst en schaamte.

7. Nederigheid
Misschien wel de belangrijkste. Overal om je heen zie je jonge (en oudere) mannen zichzelf neer zetten als het beste jongetje van de klas, de stoerste, de snelste, de coolste. Een ware man doet een stap terug en laat een ander schitteren. Niet vanuit superioriteit, maar vanuit een diep gevoel van respect en verbondenheid. Nederigheid helpt je van je dikke ik af te komen en maakt de klap wat dragelijker als iemand je van je voetstuk knikkert.

Hans Mertens

Vader van twee mooie dochters (2000 en 2003). Getrouwd met zijn High School Sweetheart (1999). Woont in een klein dorp 20 km ten oosten van Utrecht. Houdt van sport, buiten zijn, muziek, koken en whisky.  Gelooft dat alles energie is. Is geïnteresseerd in de ontwikkeling van body, mind en spirit bij zichzelf en bij anderen. Werkt als senior projectmanager bij de provincie Utrecht.

Lees Interacties

Reacties

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *