Schreeuw jij wel eens tegen je kinderen?

Wees ’s eerlijk. Schreeuw jij wel eens tegen je kinderen? En een stemverheffing of wel erg kortaf doen scharen we hier voor het gemak ook maar even onder deze definitie. Nou?

Eerlijk is eerlijk, ook in ons ogenschijnlijk rustige gezinnetje met 4 kids, is wel eens sprake van een spanningsveld(je). Ook ik kom wel eens moe terug van een afspraak. Je kent het wel, moeizaam gesprek, hard gewerkt, file gehad, nog veel gebeld in de auto. Kortom, je bent er klaar mee.

Maar eenmaal thuis, ben je het nog niet helemaal kwijt. Ik ben dan wel thuis, maar eigenlijk ook niet. Ik doe dan wel eens kortaf tegen mijn vrouw en de kinderen. Noem het een kort lontje… Met dank aan m’n vrouw en de kinderen word ik me er steeds beter bewust van. Ze geven me feedback in de trant van “Pap, is er iets gebeurd op je werk?”. Dan weet ik genoeg.

De beste vader ter wereld (en dat is mijn grote doel) schreeuwt immers niet tegen z’n kinderen. Dus ook niet kortaf doen of je stem verheffen. Die uitschieter gaat dan vaak helemaal niet over de kinderen. Het gaat over jezelf, over iets wat je dwars zit of iets wat eerder die dag is gebeurd. Maar niet over de kinderen! Het is dus oneerlijk om jezelf op hen af te reageren. Dit was een groot inzicht voor mij. En het helpt ook helemaal geen zier. Het verslechterd de sfeer in huis ik en krijg er een nog slechter gevoel van. Het goede nieuws: dankzij de feedback word ik me er steeds beter bewust van. Het komt steeds minder voor en daar ben erg blij mee (en anders m’n gezinnetje wel!).

En ik wil dit ook jou meegeven. Let er eens op. Verhef jij je stem wel eens richting je kinderen? En? Helpt het? 😉 Nee dus… Hou het in de gaten, word je er bewust van. Want remember… een echte VitalDaddy schreeuwt nooit tegen z’n kinderen -> tick the box!

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *