UPDATE: Kidsweek met winactie!

Mijn zoon (11) is een levenslustig ventje die doorgaans goed presteert op school. Vooral rekenen, gym en aardrijkskunde zijn vakken waar hij energie van krijgt. Taal ook wel, maar dan met name de schrijfkant. Begrijpend lezen is nog een dingetje laat ik maar zeggen. Er is geen nood aan de man, maar toch. Ik herken dat bij mijzelf. Ook ik was bepaald geen ster in het analyseren van teksten. Eigenlijk was ik gewoon lui en gemakzuchtig. Ik las als jonge puber wel, maar daar is veel mee gezegd. Begrijpend lezen vraagt om geduld en focus, om kennis van de betekenis van woorden. Is dat wat minder goed ontwikkeld, dan ontgaat je de essentie van de tekst. Mijn ouders hamerden erop dat ik op zijn minst mijn best deed. Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen: ‘Als je teksten niet goed kan doorzien jongen, dan ontgaat je veel. En dat is doodzonde voor later.’ Wat ik precies heb ondernomen om dit deel van mijn brein te trainen weet ik niet meer precies. Dat het mij uiteindelijk geen windeieren heeft gelegd wel. Voor mij en mijn exgenote was duidelijk dat we in actie moesten komen, maar hoe??. 

Make it fun

Begrijpend lezen begint bij een goed doorontwikkeld woordbegrip. Wat betekent een woord eigenlijk?, en minstens net zo belangrijk: wat betekent een woord in een bepaalde context? Het is natuurlijk eenvoudig en heel gemakkelijk gedacht om een kind van elf een woordenboek in de hand te duwen met de opdracht om iedere avond woordjes aan te strepen en de betekenis op te zoeken. De Gelderlander als dagelijkse kost leek ons ook niet het meest voor de hand liggend. Het allerbelangrijkste is dat een kind plezier beleeft aan leren. Op school, maar vooral ook thuis waar het nog meer op discipline aankomt. ‘Make it fun’, zei een doortastende buurman laatst tegen mij toen ik de situatie met hem besprak.

Stimuleer de nieuwsgierigheid

‘Lezen is leuk’, las ik een tijdje terug in een campagne van de plaatselijke bibliotheek. Ik had er zo een aantal leuzen aan toe kunnen voegen: lezen verrijkt de geest, lezen stimuleert je verbeelding of lezen verzet je gedachten. Allemaal waar… . Ik ondervind dat zelf aan den lijve. Iedere dag weer. Lezen wordt leuker naarmate je nieuwsgierigheid wordt bevredigd. Het één stimuleert het ander. Boeken heb ik verslonden, kranten wat minder in mijn jonge jaren en dat vond ik jammer -vind ik nu-. Zo werd ik op het idee gebracht om op zoek te gaan naar iets dat nieuws en actualiteit op een toegankelijke wijze presenteert aan kinderen in het algemeen en aan mijn zoon in het bijzonder. Een soort Jeugdjournaal, maar dan op papier zal ik maar zeggen.

Kidsweek

Al vrij snel leverde mijn zoektocht resultaat op. Ik stuitte op internet op Kidsweek, een krant speciaal voor kinderen van acht tot dertien jaar. Kidsweek wordt 1x per week uitgeven (op donderdag) en staat boordevol met wetenswaardigheden, landelijk en wereldnieuws, sport, cartoons enz. enz. . Eigenlijk zijn alle categorieën vertegenwoordigd die je in een grote mensen krant ook aantreft. Kidsweek is een vrolijke, toegankelijke krant: de opmaak en teksten zijn uitnodigend voor kinderen zonder dat dat afbreuk doet aan de meer serieuze onderwerpen. Kidsweek biedt regelmatig interessante aanbiedingen. Zelf ontvangen wij voor 15 weken lang Kidsweek voor € 15,00.

‘Leuk pappa!!’

Mijn zoon keek mij in eerste instantie vragend aan toen ik hem vertelde dat op 28 februari jl. de postbode hoogstpersoonlijk zijn eigen krant kwam afleveren. ‘Laat je vooral verrassen zoon’, wierp ik hem enthousiast toe. En verrast was hij zeker, Godzijdank. Met de woorden ‘Leuk pappa!!’ uitte hij zijn dankbaarheid. Met zijn gretige vingers bladerde hij met zichtbaar genoegen de pagina’s door. ‘Nu moet je natuurlijk wel de artikelen gaan lezen jongen’, riep ik. ‘Ja ja’, antwoordde hij gevat. We hebben de afspraak gemaakt dat hij iedere avond zelf twee artikelen uitkiest en doorleest. Met een gele markeerstift onderstreept hij de moeilijke woorden en zoekt ze op in het woordenboek. In zijn eigen bewoordingen vertelt hij vervolgens waar het artikel overgaat. Erg leuk om samen te doen vooral omdat we zo op een laagdrempelige wijze in gesprek raken over het wel en wee in de wereld.

Mijn dochter (8) is inmiddels ook nieuwsgierig geworden. Met een roze markeerstift -het blijft toch een meisje- onderstreept ze driftig de woordjes die zij moeilijk vindt. De krant kleurt inmiddels aardig roze, maar dat is in deze tijd van alle ellende in de wereld misschien wel onbewust haar tegengas… .

Win een abonnement!!!

Speciaal voor VitalDaddy geeft Kidsweek 3 kwartaalabonnementen kado! 13 Weken Kidsweek gratis voor je kid(s). Wil jij er 1 winnen? We maken het je makkelijk. Geef een leuke reactie op deze blog. We verloten de abonnementen onder de meest originele reacties!  

Wil je meer weten over Kidsweek kijk dan op www.kidsweek.nl of op @KidsWeekNL

Jan-Willem Vaartjes

Dit artikel bevat het thema:

Artikelen met dezelfde thema's:

  Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

  Lees Interacties

  Reacties

  1. Bij mijn dochter (12) is het precies andersom: door haar dyslexie is het ’technisch’ lezen heel moeilijk en gaat dat langzaam. Door haar doorzettingsvermogen en fantasie lukt het haar wel om dikke boeken te lezen (de hele Harry Potter-reeks is inmiddels verslonden, met de Grijze Jager serie is ze al flink onderweg). En daardoor is haar begrijpend lezen op heel hoog niveau. Ja, het gaat langzaam, maar geniet wel intens. Ik ben heel benieuwd wat ze met Kidsweek zou doen! En wellicht steekt ze daarmee haar niet dyslectische, maar slecht lezende broers aan!?

  2. Mijn tweede dochter is niet zo’n boekenwurm. Maar een krant speciaal voor kinderen? Korte leuke stukken, actualiteit, wellicht dat dat een stimulans voor haar zal zijn? Ik ben benieuwd!!!

  3. Ik lees net dat bij de laatste Kidsweek Zapp Your Planet stickers zaten. Een hele goede actie om snel en drastisch plastic afval terug te dringen. De kids weten het al, plastic verpakkingen zijn nergens voor nodig en komen met tonnen in de oceanen terecht. Prima actie van Kidsweek! Kids stickeren afvalverpakkingen en confronteren producenten en merken met hun gedrag. Ik ben overstag en wil Kidsweek in huis :-).

  4. Onze Jesse van bijna 9 is erg nieuwsgierig & leergierig, maar ook erg naïef nog (gelukkig ergens) en gevoelig, het echte nieuws is vaak nog echt te heftig, maar wat heeft bij een honger naar weten, zin om te lezen, zit vol vragen – dat is natuurlijk top en zeker iets om te stimuleren & aanmoedigen. Het lijkt ons geweldig, de Kidsweek, we zouden heel graag nader kennis willen maken – zeker te weten dat onze Jesse, en ook onze andere kids dit super zouden vinden!

  5. Bij mijn dochter op school is er altijd een Kidsweek in de klas. En vooral de moppen erin zijn altijd favoriet bij mijn dochter. Als ze thuiskomt vertelt ze die enthousiast en liggen we hier allemaal in een deuk. Maar de mooiste mop zou natuurlijk zijn als zij een proefabonnement wint! Wat zal ze daar blij mee zijn.
   En wij ook want naast alle leuke moppen vinden wij dit een hele informatieve krant voor kinderen!

  6. Als echte weekkrant brengt Kidsweek het laatste
   nieuws uit Nederland en de rest van de wereld. Verder staat Kidsweek
   boordevol sport- en dierennieuws, weetjes, puzzels, moppen en
   prijsvragen. Zo blijven kinderen op de hoogte van wat er in de wereld
   gebeurt en kunnen zij ervaren hoe leuk lezen is.
   Lijkt me wel wat voor mijn zoontje Tim (bijna 9 jaar)

  7. Mijn dochter vraagt er zelf om, want super geïnteresseerd in haar omgeving. Ze heeft één keer op school gelezen. Nu wil ik eens op proef meelezen…

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *