Science Center Nemo Amsterdam (Tip)

De tip kregen we een keer op een verjaardag. Blijft bij mij in m’n achterhoofd hangen. Tot weer iemand het noemt. Dan komt het moment dat je de troefkaart speelt. Het is vakantie, voorjaarsvakantie. Wat info gezocht op internet. Het komt inderdaad innovatief over. Een beetje zoals het Evoluon (technologiemuseum). Nooit van gehoord? Even googelen, dan ontdek je een enorm futuristisch gebouw in Eindhoven opgezet door Philips eind jaren 60. Terug naar het science center Nemo. Mijn ervaring speelt een week geleden, in de voorjaarsvakantie. Ik gooi mijn idee in de groep. De jongens zijn enthousiast, mama redelijk. Science, wetenschap, techniek en dingen zelf doen die  daarmee te maken hebben vinden mijn kids meestal prachtig. Dus de volgende dag naar Amsterdam. Nemo ligt daar sinds een paar jaar vlakbij het centrum.

Amsterdam

De rit gaat vlot, ook in Amsterdam. Het is zonnig vriesweer. Van tevoren even gekeken op de (duidelijke en sfeervolle) site waar makkelijk te parkeren is: Oosterdok parkeergarage. Wel duur maar je krijgt een flinke korting via Nemo. En hier parkeren werkte inderdaad goed. De parkeergarage is ruim en de wandeling naar Nemo was logisch en kort. En toch bijna in het hart van Amsterdam.

Interactief Nemo

Ik houd van architectuur en het gebouw van Nemo en de plek waar het ligt spreken me aan. Prachtig aan de rand van het Oosterdok. Binnen was het een lekkere drukte van enthousiaste kinderen en verkennende ouders. Een enorm waterklok-kunstwerk staat in de hal. We hebben een tijdje met verbazing staan kijken hoe dat prachtapparaat precies werkt. En dan moet je het museum nog in. Nou ja museum. Ik heb zelf een andere associatie bij museum. Ik zou het geen museum noemen. Nemo is vooral een verzameling ervaringen en uitingen van verschillende wetenschappen. Ketingreacties (leuk gedaan!), hoe werkt je brein (verrassende diepgang), water, electra, systemen, robotica… Mijn jongens hebben er van 11 uur tot 16 uur rondgekeken, getest, uitgeprobeerd, gedaan en nog hadden ze tijd te weinig om alles te zien. Ze hebben genoten. Dus we gaan er nog een keer terug. Het is goed bevallen. Op de BG is het lekker zitten om even van een espresso te genieten. Het ‘restaurant’ boven is onrustig en lijkt meer een kantine. Nog een kritische noot: ik vond het er vrij druk en vol, waardoor de kinderen niet goed overal bij konden, of lang moesten wachten. Dat lag misschien aan de vakantieperiode.

Voor wie geschikt?

Mijn jongens zijn 13 en 9. Ik denk dat het interessant is voor meisjes en jongens. Beide zie je er veel en het spreekt ze allemaal aan vanwege de afwisseling. Qua leeftijd schat ik vanaf 5 jaar. En voor ouders (ook moeders!) is het ook zeker uitdagend genoeg! Je steekt er zelf nog eens wat van op. En ik heb toch al aardig wat gezien  😉 En met museumkaart is de toegang gratis. Dat scheelt je met z’n vieren zo ruim 50 euro entree. 

Met de trein is het volgens mij ook goed te doen. Het centraal station ligt op 10 minuten lopen. Als je wilt kun je met de kids nog even de stad in, de sfeer proeven. Hebben we ook gedaan, het was lekker weer en allemaal vlakbij.

Kortom

Zeker een aanrader om met z’n allen naar toe te gaan. Trek er een dag voor uit. En ga liever niet in een schoolvakantie, neem een vrije dag. Dan is het waarschijnlijk veel minder druk.. En neem je museumkaarten mee.

Redactie

Dit artikel bevat het thema:

Artikelen met dezelfde thema's:

  Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

  Lees Interacties

  Reacties

  1. Hee Rico,

   Leuk stuk! Wij waren er twee weken geleden. Erg leuk, onze kinderen zijn 10, 8 en (net) 5. Voor de jongste was het net OK, zij vond vooral de reuzenbellenblaas leuk. Bij de jongens was de ballenfabriek het populairst. Drukte is bij dit soort plekken al snel een ding, maar bij ons viel het mee. Het was toen geen schoolvakantie in Midden/Zuid. Maar ik hoorde ook dat tijdens niet schoolvakanties er juist weer veel schoolreisjes en uitstapjes van Adamse scholen zijn.

   Als je kinderen lid zijn van het Wereld Natuurfonds (Rangerclub) dan hebben ze een bon om gratis naar binnen te kunnen. En wat parkeren betreft: wij hebben de auto bij de Arena neergezet. Daar parkeer je voor 8 euro de hele dag en je mag dan gratis (max 5 personen) met de metro. En dat was op zich al een hele belevenis – ja, sorry, in de provincie hebben we dat niet 😉

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *