Onbekend maakt onbemind? Rugby!

Zoals bijna alle vaders ben ik regelmatig langs de lijn te vinden. Mijn jongens begonnen al vroeg met voetballen, samen in één team (ze schelen anderhalf jaar, dus dat gaat net) bij de vereniging in de wijk. Lekker makkelijk, één keer rijden en gezellig ook. De jongste had meer interesse in de grassprietjes en wat er zich langs het veld afspeelde, maar dat is later aardig goed gekomen. Totdat er een nieuwe trainer kwam die vond dat het allemaal topspelers moesten worden met hun 7 of 8 jaar en boos werd als ze het ‘positiespel’ niet begrepen. De lol voor mijn jongens was er al snel van af en die van ons al helemaal: plezier hebben is nou net het belangrijkste van sport wat mij betreft!

Welke sport dan?

Daarna volgde een rondgang langs andere sporten: hockey, tennis, zwemmen, turnen, wielrennen; niet erg succesvol of niet eens aan begonnen. Als vader vind ik het belangrijk dat mijn kinderen wel iets aan sport doen, dus blijf je zoeken. Nu is het zo dat kinderen bij ons in het dorp een aantal weken vanuit school kunnen kennismaken met verschillende sporten. Er wordt dan een speciaal programma opgezet en vooral voor de wat minder beoefende sporten, zoals trampolinespringen, mountainbiken, streetdance etc. Oudste zoon wilde graag kennismaken met rugby: 4 x een speelse rugbyclinic op de woensdagmiddag. Ik had zo mijn twijfels: ik zag hem al met bloemkooloren en bebloede ledematen thuiskomen, maar goed. Natuurlijk ga je dan als belangstellende vader kijken en ik werd direct ‘gegrepen’ door het leuke spel. De trainer was een enthousiaste man waar de helft van alle kinderen makkelijk in kon. Type knuffelbeer, dus. Leuke sport, gemoedelijke sfeer, helaas bleek ons dorp iets te klein voor een behoorlijk team. De interesse is wel altijd gebleven en met een mengeling van verbazing en bewondering kijken we regelmatig naar wedstrijden op de BBC (o.a. naar Sebastien Chabal, de ‘caveman’ van Frankrijk, zie de blog van Erwin)

American Football?

Inmiddels is de jongste de middelste geworden en heeft hij gekozen voor tennis en voetbal, de jongste is druk met gym en de oudste heeft het nu voorzien op American Football: ook leuk. Qua sfeer is het een beetje vergelijkbaar met rugby, de bal is ook langwerpig en het wordt ook vooral gespeeld in Engelstalige landen. Daar schijnt de vergelijking op te houden. Het viel mij op dat er veel verschil in spelers is, van klein tot groot, van iel tot formaat boomstam. We moeten ervoor naar Enschede, maar dat is te doen bij ons vandaan. Maar eens kijken wat het wordt, de club is in ieder geval groot genoeg.

Onbekend is leuker!

En ik wil hier toch graag een lans breken voor de wat onbekendere sporten: ga nu eens niet met je zoon naar voetbal of je dochter naar hockey. Ga met je kids eens naar een andere sport kijken, of beter nog: laat ze een keertje meetrainen. Dat kan bij heel veel clubs gewoon. Een paar voorbeelden op een rijtje:

Rugby: echt een sport voor kids die van stoeien houden en tegen een stootje kunnen (en welk kind kan dat nou niet?). Hier vind je wat informatie over een bijzonder sportieve sport.  Als je meer wil weten wat rugby voor kinderen inhoudt is hier een leuk ‘boekje’ te vinden:

American Football: voor de echt stoere kids: www.afbn.nl/verenigingen zoek er één in de buurt en kijk op de site naar trainingstijden. Overigens is er een meer kindvriendelijke vorm van American Football die meestal met de jeugd gespeeld wordt: Flagball.

Roeien: daar houd deze Daddy dan zelf erg van: lekker op het water, een combinatie van behendigheid en kracht. Voor kinderen vanaf een jaar of 12: kijk op de site van de roeibond voor meer info.

Survival: lekker vies worden met een competitie-element, het kan op steeds meer plekken in Nederland, een overzicht van de mogelijkheden vind je op deze site.

En als je wil weten waar je kind talent voor heeft: er stond een tijdje geleden een leuk artikel op de site van J/M hierover.

Als je nog meer suggesties hebt, laat ze gerust hier achter, dan krijgen we een mooi overzicht van onbekende sporten voor kinderen!

In ieder geval veel sportplezier!

Niels Meijerink

Uit de strenge winter van '63. Freelancer, zzp-er, zp-er of hoe je het ook wil noemen. Vooral product owner en communicatieadviseur, ervaring met ICT/online dingen. En vader, al ruim 22 jaar ervaring met dat laatste. Inmiddels 3 kinderen, 18, 21 en 22. Daarnaast gek op natuur en koken/bakken. Opgegroeid in Arnhem en omgeving, via Utrecht en het verre Oosten terechtgekomen in de prachtige hanzestad Deventer. Is de online redacteur van dit platform en blogt ook uit ervaring, de dagelijkse praktijk en vanuit de keuken.

Lees Interacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *