Vader des vaderlands

Willem I

Na 123 jaar krijgen we weer een man als hoofd van de regering, een vader des vaderlands, koning Willema-Alexander. Sinds het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 kende men tot 1890 drie koningen, Willem I, Willem II en, u raadt het al, Willem III. Het feit dat al deze koningen gezegend waren met een mannelijke troonopvolger droeg weinig bij aan een goede verstandhouding tussen vader en zoon, koning en kroonprins. Willem I stond bekend als koning-koopman en verfoeide de levensstijl van zijn manische zoon Willem II die zich in liet met het katholieke zuiden en er de voorkeur aangaf om van tijd tot tijd het minnespel met de gelijke sekse te spelen. Het dreef een wig tussen vader en zoon.

Willem II

Op zijn beurt kreeg Willem II te stellen met een zoon die via zijn moeder Anna Powlana een zekere vorm van krankzinnigheid had geërfd van de tsarenfamilie Romanov. Deze Willem III op zijn beurt verfoeide zijn vader voor het in 1848 ondertekenen van de door Thorbecke geschreven grondwet die de macht van de koning inperkte en daarmee de parlementaire democratie installeerde. Niet echt een basis voor een gezellig kerstdiner bij de Oranje Nassautjes in die tijd.

Willem III

Maar ook Willem III kreeg op zijn beurt een koekje van eigen deeg. Doordat Willem III eigenhandig zo’n beetje half adellijk Nederland had bevrucht, verbood hij zijn zoon Willem om te trouwen met Mathilde van Limburg Stierum die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn half zus was. Ook Willem III had niet echt een gezellig kerstdiner met zijn zoon Willem die uiteindelijk uit pure ellende overleed in Parijs als troosteloos figuur. Willem III overleefde ook zijn twee jongere zonen waardoor hij noodgedwongen op 63-jarige leeftijd nog moest hertrouwen met een meisje van 20 om vervolgens nog een troonopvolger te produceren, ieder nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen. De opvolger kwam er in de persoon van een dochter, de latere koningin Wilhelmina. Hoewel Wilhelmina pas 10 was toen haar vader Willem III overleed, bleek er voor het eerst wel sprake van een goede band tussen vader en in dit geval troonopvolgster.

Kroonprins

Ook Juliana en prins Hendrik hadden een goede vader-dochter relatie evenals Beatrix en Bernhard. In 1967 kreeg Nederland weer een mannelijke troonopvolger. Het grote verschil met de 19e eeuw was dat deze kroonprins een moeder had als regerend vorst en geen vader. En ook hij bouwde een goede band op met zijn vader.

Gouden Koets

Nu staan we aan de vooravond van een nieuwe koning sinds 123 jaar. Evenals Willem III in zijn latere jaren heeft deze koning een dochter als troonopvolger. Een combinatie die gezegend lijkt te zijn. Want maar al te vaak blijkt dat een zoon die zijn vader moet gaan opvolgen garant staat tot voor een kloof tussen beide personen. Wees dus gewaarschuwd als je ondernemer bent en overweegt je zoon tot opvolger te benoemen. Één vraag houdt mij al een tijd bezig. Als Wim-Lex straks koning is, staat hij dan ook op de lijst van ouders die moeten rijden bij uitwedstrijden van hun hockeyende dochters? Zo ja lijkt het me wel knap vervelend om iedere keer zo vroeg weg te moeten voor een wedstrijd want zo’n gouden koets gaat hooguit 10KM per uur!

Erwin Cammelbeeck

Dit artikel bevat het thema:

Artikelen met dezelfde thema's:

    Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

    Lees Interacties

    Reacties

    1. Jawel hoor, koningin Emma was dat meisje van 20 waar Willem III op 63 jarige leeftijd mee trouwde. Was regentes tot de 18e verjaardag van haar dochter Wilhelmina.

    Trackbacks

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *