Voetbalvaders

Rondom de term voetbalvader hangt de romantiek van plezier, vroeg op, prachtige eigen doelpunten, korfbaluitslagen en dromen van de nieuwe Messi. En inderdaad wordt het nooit meer zo leuk als bij de jongste jeugd. Maar helaas, ook bij de jeugd wordt het voetbal in rap tempo minder leuk. De KNVB stopt zoveel mogelijk in de doofpot en straft nauwelijks. Maar ik kan je vertellen dat de incidenten hand over hand toenemen. Wat de krant haalt is slechts het topje van de ijsberg. Door de kinderen? Nee natuurlijk niet; door voetbalvaders.

Angst en beven

Ik ben jeugdvoorzitter van een voetbalvereniging in het Westland (tegen Den Haag aan). De Westlandse verenigingen vallen nog erg mee. Maar naar wedstrijden tegen veel Haagse verenigingen wordt met angst en beven uitgekeken. En even voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om specifieke afkomst, huidskleur of cultuur, dit geldt gewoon voor meer dan de helft van alle Haagse verenigingen. En ik heb begrepen dat dit niet alleen rondom Den Haag speelt en ook niet alleen is voorbehouden aan de Randstad.

Bagatelliseren

Wat er dan zoal gebeurt? Bedreiging van leiders en scheidsrechters. Diefstal en vernieling, zonder dat ouders ingrijpen. Verschrikkelijk taalgebruik langs de lijn. Provocaties door kinderen én ouders. Kinderen die opgenaaid worden. Overtredingen die toegejuicht worden. En ga zo maar door. Persoonlijk dieptepunt dit jaar: Nadat een jongen van 9 een klap voor zijn hoofd had gekregen van een tegenstander, belde ik de jeugdvoorzitter van de betreffende vereniging om af te stemmen hoe hiermee om te gaan. De man wist mij uit te leggen dat ik het verkeerd had begrepen. De jongen had geen klap gekregen, maar hij was gestruikeld en met zijn eigen schoen tegen zijn hoofd aan gevallen. En er waren meerdere voetbalvaders die dit wilden getuigen. Ja natuurlijk, dat verzinnen kinderen van 9 gewoon……….. En dat is dus een patroon dat elke keer weer terugkeert. Telkens worden incidenten gebagatelliseerd. Geen enkele vereniging kan garanderen dat er nooit iets gebeurt, maar je kunt wel daadkracht tonen door te laten zien hoe je er in voorkomende gevallen mee omgaat. Voetbalvaders staan niet alleen langs de lijn. Voetbalvaders zijn soms ook bestuurslid, trainer of leider en kunnen vanuit die rol nog meer kwaad doen dan als toeschouwer.

Struisvogels

O, bij jullie op de vereniging gaat het nog best goed? Bij ons ook. Maar we hebben wel vorige maand een normen- en waardenavond moeten organiseren, omdat het bij andere verenigingen kennelijk niet zo goed gaat. En daar wordt je dan wel mee geconfronteerd.

Nostalgie

Vaak wordt gezegd: “Dit mag niet gebeuren. Het gaat toch allemaal om die mooie voetbalsport?” Hoe goed ik deze uitspraak ook begrijp, ik wil een nieuwe dimensie toevoegen. Ik wil dat we het nóg meer op onszelf betrekken. Het gaat namelijk nog veel meer over onze kinderen dan over de sport. Jouw kinderen en mijn kinderen. Als we niet heel gauw ons eigen gedrag aanpassen dan kunnen we straks niet meer naar onze kleinkinderen kijken zonder te concluderen dat de romantiek verdwenen is en plaats heeft gemaakt voor nostalgie. En dat doordat wij zelf onze verantwoordelijkheid niet namen toen onze eigen kinderen klein waren.

Redactie

Dit artikel bevat het thema:

Dit artikel bevat de onderwerpen:

Artikelen met dezelfde thema's:

  Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

  Lees Interacties

  Reacties

  1. Helaas herkenbaar hier Jaco. 3 van mijn kids voetballen. Voldoende voorbeelden gezien, waaronder het belagen van een (14 jarige) scheidsrechter door leider/vader tegenpartij… Maar goed laten we vooral als vaders allemaal in de spiegel kijken en ons eigen gedrag onder de loep nemen!

  2. Ha Jaco, goed aangehaald, mooi verwoord. Dit is een big issue, veel groter dan we ons nu realiseren omdat incidenten geen incidenten zijn maar een structureel probleem. Een probleem dat zijn weerslag heeft op en gevoed wordt door de maatschappij. Ik ben bang dat het in de spiegel kijken alleen niet meer helpt, er zal door de KNVB en de clubs met veel grover geschut (geld en daadkracht) ingegrepen moeten worden. Michael van Praag doet daarin goed werk en trapt her en der deuren in. Laat hem bijstaan door een batterij ex-profs met aanzien en karakter, en rol een plan uit. Het voetbal op de amateur velden gaat naar de verdoemenis.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *