De opkomst van de DNA vaderschapstest

De techniek staat voor niks tegenwoordig; Vroeger waren er maar een handjevol mensen die een DNA-test konden betalen, tegenwoordig kan je een vaderschapstest met één simpele klik aanschaffen. Vaderschapstesten zijn veruit de meest populaire methode om vele familievragen te beantwoorden. Het is tegenwoordig mogelijk voor nagenoeg iedereen om twijfels met betrekking tot de biologische verwantschappen van familieleden weg te nemen.

Is de kwaliteit verminderd ten opzichte van de prijs?

Integendeel, de kwaliteit is niet verminderd, maar in de meeste gevallen juist verbeterd. Veel DNA-testbedrijven als DNA-Solum pronken met hun welverdiende accreditaties zoals die van de ISO 17025 en AABB (American Association of Blood Banks) accreditatie. Deze certificeringen worden alleen gegeven aan laboratoria die erin zijn geslaagd om een bepaalde standaard te bereiken en te handhaven. Het kiezen van een laboratorium van dit type zal je de zekerheid geven dat alle noodzakelijke stappen worden gevolgd op basis van de door de internationale organisaties gestelde richtlijnen. De verschillen in prijzen weerspiegelen de mate van dienstverlening die DNA-testbedrijven bieden, hoe aandachtig ze zijn, en hoe snel ze in staat zijn om resultaten te bieden.

Wordt er gebruik gemaakt van verschillende technologieën?

Alle mogelijke menselijke fouten zijn verminderd sinds de introductie van geautomatiseerde robot-technologie. Alle processen zijn onberispelijk en automatisch uitgevoerd en verminderen ook de kosten die gemoeid zijn met het voltooien van de onderzoeken. Dit soort technologie wordt gebruikt in zeer hoog geaccrediteerde laboratoria.

Hoe zit het met de monstername? Is het duur?

Het is niet meer nodig om naar een arts te gaan om DNA-monsters te verzamelen in een kliniek of in het ziekenhuis, aangezien je alleen een wattenstaafje hoeft te gebruiken. Een testkit wordt normaal gesproken verzonden via de post om de test uit te voeren. Na een paar zeer eenvoudige stappen ben je klaar, en het kost je niks extra als je het zelf thuis doet.

Bieden alle betaalbare vaderschapstesten klantenservice?

Niet alle bedrijven die betaalbare vaderschapstesten aanbieden zijn in staat om de ondersteuning die je nodig hebt om je testprocedure te voltooien aan te bieden. In de meeste gevallen is het vrij eenvoudig om het hele proces te voltooien, maar sommige mensen vinden het belangrijk om begeleiding en ondersteuning te ontvangen. Je zal gelijk merken als je in contact komt met het bedrijf of ze oprecht geïnterresseerd zijn om je te helpen en of ze snel reageren op vragen. Het verschil in prijzen die verschillende bedrijven aanbieden zouden kunnen duiden op minder persoonlijke online service. Het kan natuurlijk over van alles gaan, over de DNA-test zelf, vragen over welke test het meest geschikt is,  of simpele technische ondersteuning bij het interpreteren van uw resultaten.

Dus dit is dus hoe betaalbare DNA-vaderchapstesten een mogelijkheid zijn geworden. Als u naar de bovengenoemde punten kijkt, dan bent u in ieder geval beter voorbereid op het kiezen van een DNA-testbedrijf, mocht dat ooit nodig zijn natuurlijk.

Bovenstaand artikel is een bijdrage van één van onze partners.

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *