VR game tegen fietsen zonder verlichting

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Shell hebben gezamenlijk een hele vette Virtual Reality (VR) Game voor kinderen gemaakt. Een game die kinderen (en de papa’s en mama’s!!!) bewust maakt dat fietsen zonder verlichting absoluut not done is. En deze game is nodig ook. Schokkende cijfers hier; maar liefst 90% van de jonge fietsers in grote steden heeft zowel geen voor- als achterlicht op de fiets, blijkt uit recent onderzoek *1.

Fietsen zonder licht kan tot levensgevaarlijke verkeerssituaties leiden. Ik heb dat zelf onlangs mogen ervaren toen er eentje met haar fiets onder mijn auto door wilde. Zag haar dus echt niet zonder licht. Reden genoeg voor VVN en Shell om hieraan deze winter extra aandacht te besteden. Zo paps en mams, kijk daarom sowieso even naar onderstaande videotrailer ‘VR game tegen fietsen zonder verlichting’. En maak dan als de sodemieter de lampjes in orde, ja!

Cijfers nader verklaard

Dit weekend is de wintertijd ingegaan en is de klok met een uur teruggezet. Dat betekent meer fietskilometers in het donker. Jongeren fietsen helaas vaak zonder verlichting. Vooral in de grote steden, waar slechts 10% van de fietsers in de leeftijd 12-18 jaar met een voor- en achterlicht rijdt. In de overige steden (28%) en het buitengebied (61%) liggen de percentages iets hoger. Maar nog steeds ver beneden de maat.

Kinderen bewust maken

Quint van Haren, basisschoolleerling, is in ieder geval enthousiast: “Wow, wat een gave game! Ik wist niet dat fietsen zonder licht zo gevaarlijk was, maar als je in de auto zit is het echt moeilijk om een fietser in het donker te zien. Vanaf nu ga ik mijn fietslampjes altijd aan doen in het donker!”

VVN en Shell lanceren virtual reality game voor belang fietsverlichting

Omdat de papa’s en mama’s soms slecht willen luisteren ;-), probeert deze VR game de kwetsbare jonge doelgroep zelf bewust te maken van het belang van fietsverlichting. Een groep basisschoolleerlingen verzamelde zich afgelopen vrijdag onder begeleiding van Agent Joss bij Shell station Slingelandtstraat in Amsterdam voor de primeur van de game. Met behulp van een geavanceerde virtual reality bril namen zij zelf plaats achter het stuur van een auto en kwamen zij verschillende verkeerssituaties tegen. Op die manier beleven ze hoe het voor een automobilist is om fietsers zonder licht tegen te komen. VVN en Shell willen hiermee bereiken dat iedereen voortaan gewoon zijn licht aandoet. Punt.

*1 Onderzoek fietsverlichting, uitgevoerd door Goudappel Coffeng, zomer 2015.

Raoul van Heese

Dit artikel bevat het thema:

Artikelen met dezelfde thema's:

  Er zijn nog geen artikelen met dit thema

Initiatieven met dezelfde thema's:

  Lees Interacties

  Reacties

  1. Ik moet eerlijk zeggen… Als puber vond ik die lampen ook maar onnodig en lastig. Nu schrik ik me regelmatig rot als ze weer eens uit het niets komen fietsen. Ik zeg goed initiatief!!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *