Verlaging van de kinderalimentatie?

Niemand stapt in het huwelijksbootje met het oog op een echtscheiding, maar het kan natuurlijk wel gebeuren. Na een scheiding worden de kinderen vaak toegewezen aan de moeder. We hebben al eerder betoogd dat dat eigenlijk heel onlogisch is en dat de vader meer kansen zou moeten krijgen. Zolang dat niet veranderd zijn er veel vragen waar vaders mee blijven zitten. Bijvoorbeeld over de kinderalimentatie, een vergoeding voor de opvoeding en het levensonderhoud van de kinderen. Eén van die vragen is: “Als ik ook geld steek in het levensonderhoud van mijn kinderen door bijvoorbeeld kleding voor hen te kopen, moet ik dan nog steeds evenveel alimentatie betalen?

Betaal je minder alimentatie als je als vader kleding koopt?

Waarom zou alleen de moeder mogen bepalen wat voor kleding de kinderen dragen? Als vader heb je misschien wel een andere kledingsmaak of ben je het niet eens met de aankopen van je ex-vrouw. Er zijn verhalen bekend van moeders die enkel tweedehands kleding verstrekten, terwijl de vaders hun kinderen misschien liever in kleding van, ik noem maar wat, Bonprix zagen lopen. Er kan dan ruzie ontstaan over de vraag of de kinderalimentatie wel op de juiste manier wordt besteed en of er geen herberekening van de alimentatie zou moeten plaatsvinden.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Na een echtscheiding zijn beide ouders verplicht om te blijven zorgen voor de kinderen. Dat betekent ook dat beide ouders verantwoordelijk zijn voor de kleding van de kinderen. Mocht je als vader dus niet blij zijn met de kledingkeuzes die je ex-vrouw voor de kinderen maakt, dan kun je er gewoon voor kiezen zelf andere kleding te kopen. Dit is echter volledig voor eigen rekening. De kinderalimentatie wordt in zo’n geval niet verlaagd, tenzij een rechtbank anders heeft beslist. Gezien de hoge kosten die gepaard gaan met het inschakelen van juridische hulp, is het logischer om samen met de moeder van je kinderen aan tafel te gaan zitten, en het een en ander bespreekbaar te maken.

Meer weten over kinderalimentatie? Kijk dan op eens op deze website

 

 foto: flickr.com

 

 

 

 

Hans Mertens

Vader van twee mooie dochters (2000 en 2003). Getrouwd met zijn High School Sweetheart (1999). Woont in een klein dorp 20 km ten oosten van Utrecht. Houdt van sport, buiten zijn, muziek, koken en whisky.  Gelooft dat alles energie is. Is geïnteresseerd in de ontwikkeling van body, mind en spirit bij zichzelf en bij anderen. Werkt als senior projectmanager bij de provincie Utrecht.

Lees Interacties

Reacties

  1. Misschien zijn mijn ex-vriendin en ik een uitzondering op het gebied van alimentatie. Wij hebben niets geregeld voor onze zoon, we waren geeneens getrouwd. Waar hij slaapt, wat hij draagt, wie wat betaalt voor kleding, ortho, enz, gaat gewoon in goed overleg. Hij is inmiddels een gezonde en complexvrije tiener. Wanneer je allebei het welzijn van het kind in het middelpunt stelt, kan het zomaar goed gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *