ADHD: wat zijn de oorzaken?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het wordt ook wel aandachtstekort -hyperactiviteitstoornis genoemd. Het “aandachtstekort” slaat niet op onvoldoende aandacht krijgen. Wel kan iemand met ADHD onvoldoende aandacht schenken aan zijn of haar omgeving.

ADHD komt bij 2 tot 8% van de schoolgaande kinderen tot 14 jaar voor en dit percentage neemt alsmaar toe. ADHD komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De verhouding is ongeveer vier jongens op één meisje (bron: Karakter).

Snel afgeleid

Een kind met ADHD wordt snel afgeleid. Daardoor is het niet goed mogelijk om de aandacht bij één ding tegelijk te houden (concentratiegebrek).  Hyperactiviteit kan zich uiten door lichamelijke onrust, maar ook door innerlijke onrust en impulsiviteit. Bij hyperactiviteit kan er ook sprake zijn van overmatige beweeglijkheid. Deze beweeglijkheid is door deze kinderen vaak moeilijk te onderdrukken.

Medicijnen

Kinderen met ADHD worden vaak als ‘lastig’ bestempeld. Daarom wordt vaak gekozen om de symptomen van ADHD met medicijnen te onderdrukken, bijvoorbeeld met Ritalin. Het doel van de medicatie is dan om het kind ‘normaler’ te laten functioneren, onder andere op school. Sommige scholen stellen het zelfs verplicht. Soms voor ouders met pijn in het hart… Ze hebben het gevoel hiermee een stukje van de eigenheid van hun kind weg te nemen.

Oorzaak

De toename van kinderen met ADHD wereldwijd is enorm. Maar wat is nu de oorzaak van ADHD? Het komt toch ergens vandaan?  Bijgaand filmpje van RSA Animate is een weergave van een lezing van Sir Ken Robinson, een wereldwijd gerenommeerde expert op het gebied van onderwijs en creativiteit. Het biedt belangrijke inzichten in de mogelijke oorzaken van ADHD. Oplossingen moeten volgens Robinson gevonden worden in een fundamenteel andere benadering van het onderwijs. 

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Reacties

  1. Laat je toch anders kijken op hoe wij verwachten dat onze kinderen moeten gaan functioneren in de maatschappij.

    Laten we de creativiteit en ‘out-of-the-box thinking’ zo lang mogelijk vasthouden.

  2. Hoi Brian, Het in hokjes en doosjes stoppen is inderdaag geen goede optie! Jij nog zeer bedankt voor het delen van dit filmpje! Hopelijk draagt dit bij aan verdere bewustwording over het thema ADHD!

    • Het schoolse keurslijf paste mij niet. Te creatief en out of the box. Daardoor aversie tegen school ontwikkeld terwijl ik universiteit had kunnen doen. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *