Cito Week

Het gaat komende week gebeuren. De CITO toets voor alle groep 8 kinderen. Ook onze dochter, waar we inmiddels een schoolkeuze voortgezet onderwijs voor hebben gedaan, gaat ook de CITO toets maken. Het is toch wel een spannende week. Het leuke is dat ze er zelf niet bepaald zenuwachtig voor is. Ze hebben al een aantal proeftoetsen gemaakt en ze weet wat er aan komt. Ze is tamelijk zelfverzekerd. Duidelijk meer dan haar vader.

Schooladvies

Hoewel de leerkracht een duidelijk advies heeft gegeven omdat hij haar al kent en het leerling volg systeem ook al duidelijk een richting aan geeft, ben ik als vader toch een beetje nerveus. Wat nu als de CITO score straks sterk afwijkt. Het maakt me niet uit in welke richting. Je wilt gewoon heel graag dat je samen met de leerkracht en je kind de beste keuze voor voortgezet onderwijs maakt. Dat vragen zijn uitgelekt is natuurlijk een blunder, maar elk verstandig mens weet dat met voorinformatie werken een vertekend beeld gaat geven.  Er is geen kind dat daardoor gelukkiger wordt. De hoogte van de uitslag is niet belangrijk, mits hij maar overeenkomst met het bestaande beeld/advies. Tenslotte zijn er veel scholen die de uitslag als redelijk “heilig” interpreteren. Dat vind ik vreemd. De CITO zou het bestaande beeld moeten bevestigen en het bestaande advies dus moeten staven. Helaas is dat vaak niet het geval, en daarom ben ik als vader toch nerveus.

De 3 R’s

Het is misschien wel betuttelend maar wij hebben ervoor gekozen deze week veel neven activiteiten even op een laag pitje te zetten. We gaan er geen extra druk op leggen. Gewoon naar school, maar als ze thuis komt bieden we wat afleiding. Een vriendinnetje komt spelen, we doen een spelletje, we eten op tijd en we slaan de intensieve turntrainingen een weekje over. Op tijd naar bed, ’s-Morgens een goed ontbijt wat niet “vlug-vlug” naar binnen gepropt wordt.  Even de tijd nemen om de verhalen aan te horen en iets lekkers mee voor tijdens de toets. Wat is er mis met Rust, Reinheid en Regelmaat? Ik kan het niet bedenken. Onze kanjer komt er vast wel, ondanks mijn goede zorgen.

Maurice de Does

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *