“Doe dat nou niet”

Ik hoor het hem nog zeggen; “Doe dat nou niet. Straks krijg je een kind, en dan krijg je spijt“. Oud-collega en goede vriend Ruben had het bij het juiste eind. Helaas voor mij. In de zomer van 2011 raak ik in gesprek met mijn huidige werkgever over een nieuw te vervullen functie bij hun op het hoofdkantoor in Rotterdam. Een fantastische job, met fantastische groeimogelijkheden en alle vrijheid die een man nodig heeft om creatief het beste uit de zaak te halen. Bijkomend leuk voordeel; “Kies maar een auto uit“. Zware euforie, ik ben GEK op nieuwe auto’s… Het is in die periode het begin van de 14% bijtelling blijheid, maar daarbij hadden we slechts de keuze uit 3 type auto’s. Prius, totaal-geen-vermogen en patserbakken…

Natuurlijk had ik ook gewoon een mooie Skoda Octavia kunnen kopen. Die had ik al, en beviel prima. Ruimtelijk, krachtig genoeg en voor de meerprijs van 7,50 en een pakje kauwgom krijg je een business pakket met lederen bekleding, navigatie, cruise control en espressomachine in de kofferbak. Toch ben ik verder gaan kijken. Doodeenvoudig om de volgende reden; 25% bijtelling op 30.000 euro of 14% bijtelling op een 37.000 maakt toch een redelijk maandelijks verschil. Tegen de tijd dat de onderhandelingen waren afgerond werd er van mij verwacht dat ik een auto zou gaan bestellen dus heb ik, in goed gezamenlijk overleg met moeder de vrouw, een aantal proefritten gemaakt. Een Mercedes A-klasse (oude model), een Citroen DS3, een nieuwe Octavia en de Lexus CT200h. Allemaal leuke auto’s, geen gekkigheid. Maar dan moet je een besluit nemen

In het kort; de A-Klasse reed als een oude sovjet Moskvitj. Aanvullend; Ik ben zelf niet de grootste, met 1,69 is het nauwelijks denkbaar dat ik mij ooit in een auto zo moeten wurmen. De A-Klasse kreeg het wonder boven wonder toch voor elkaar om het stuur in de uiterste stand tegen mijn knieën te manoeuvreren. Da’s dus geen goed plan. De Octavia, zoals gezegd, een prima auto voor prima geld, maar wel een beetje saai. Wat me direct brengt op de Citroen DS3. Als er een auto is die in aanmerking komt voor de Nobelprijs voor onnozele functies dan is het de DS3 wel. Om te beginnen heeft het meer gadgets om in persoonlijk gemak (lees; tot op orgasmes aan toe) te voorzien dan PK’s, waarnaast het ook nog eens een sportief uiterlijk wenst maar wel 77 centimeter wielkast overhoud waar de banden ophouden. De auto is gek. Gewoonweg knetter. Mijn wederhelft daarentegen vond de stoelmassage een must-have. 

Als laatst de CT200h. Het moge duidelijk zijn dat deze auto nu voor onze deur staat. Met een mooi voorkomen, 14% bijtelling en meer technische accessoires dan een kitchen-aid bleek dit de winnaar van de ronde “hoe krijgen we Mario met een glimlach achter het stuur“. Na onophoudelijk “VETO-VETO-VETO!” schreeuwen van mijn vriendin, die liever voor de stoelmassage was gegaan, hebben we ik de auto-met-stiekem-de-minste-kofferbakruimte besteld. Blijkbaar. Zonder daarbij stil te staan.

Destijds, onder het genot van een sigaret en koffie, nog werkzaam bij mijn vorige werkgever, wrijf ik het bestelformulier onder de neus van (toen al vader) Ruben. Ruben, (nog steeds) met een prachtige en praktische Skoda Octavia station, 2 kinderen en meer speelgoed in huis dan de gemiddelde Intertoys XL, waarschuwde mij over het fenomeen “spijt”. En ik? Ik zei nog: “Ah joh, voorlopig hebben we nog geen kinderen…” Jantje lacht – jantje huilt, zo blijkt; sinds mijn lief glimlachend vertelde zwanger te zijn ben ik de enige idioot die met 6 verschillende kinderwagens de Prenatal in Aalsmeer is uitgelopen om te kijken of het frame wel in de kofferbak paste… Zelfs de verkoopster had nog nooit zo’n onnozel plaatje gezien, vertelde ze nadat ze schaterlachend ter aarde was gestort… 

Enfin, het is gelukt. Ondanks een kofferbak ter grootte van een sinaasappelkist is het gelukt. We hebben een kinderwagen die zowel mooi als praktisch is, en in de bewuste kofferbak past. Voor de overige zaken als boodschappen, verzorgingstassen, mijn laptop , kleingeld en het reservewiel gaan we vanmiddag naar de Halfords. Dat wordt 365 dagen per jaar een ski-box…

Moraal? Kinderen krijg je zomaar sneller dan je denkt. En een kinderwagen is groter je verwacht. 

@mario_amsterdam

Mario Zwart

Lees Interacties

Reacties

  1. Ik las net je post. Welke kinderwagen heb je uiteindelijk genomen? Ik zit zelf ook te denken over de Lexus CT200h. We hebben nog geen kinderen, maar zoals jij ook aangeeft; ze zijn er voor je er erg in hebt.

  2. Heb sinds een jaartje ook de Lexus, heerlijke auto! We hebben het gewoon omgedraaid thuis: ik een kleinere 😉 en zij een peugeot stationwagon: opgelost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *