ETA of ETD

Inmiddels is ze 17 en een prachtmeid. Volop in het leven staand en geen blad voor de mond nemend. Ze zuigt het leven in haar op zoals ik dat ook deed toen ik 17 was. The  sky is the limit. Dat zoiets voor een vader met veel zorgen gepaard gaat hebben ze niet in de gaten en eigenlijk is dat ook goed zo. Maar jonge vital daddy’s, wees niet ongerust. Je groeit er in mee. Het eerste vriendje, het uitgaan, het eerste drankje, alles went. 

Coachen

Als ik één ding geleerd heb de afgelopen jaren is dat je ze vooral moet coachen. Nee is niet meer voldoende en je zult met steekhoudende argumenten moeten komen. Begeleiden is het motto voor de vitaldaddy met pubers. Maar het allerbelangrijkste is dat je duidelijk bent want niemand anders dan een puber verstaat de kunst om je uitleg als multi-interpretabel te zien. Dit ervaarde ik twee jaar geleden toen het doordeweekse ‘s-avonds nog even vrienden opzoeken begon. Op de vraag tot hoe laat ze mocht gaf ik aan dat tien uur een mooie tijd was.

ETA of ETD

Als gebruiker van een navigatiesysteem heb ik het dan over de ETA (estimated time of arrival). Uiteraard ging dit helemaal mis en kwam ze half elf thuis. Onder het mom van eind fietsen, band was zacht en spoorwegovergang bleef maar dicht dus moest ik om fietsen, streek ik  met mijn hand over mijn hart. En ook de tweede keer en de derde keer en de… Waar ging het nou toch steeds fout? Het antwoord werd mij snel duidelijk. Een puber heeft namelijk geen ETA maar een ETD wat staat voor een estimated time of departure waarbij de nadruk ook nog eens ligt op estimated. De afpraak 10 uur thuis betekent dat ze genegen zijn om 10:15 uur te vertrekken en in alle rust naar huis te fietsen. U begrijpt, inmiddels maken we afspraken op basis van een ETA waarbij de estimated geen vrijblijvend karakter meer heeft! 

Erwin Cammelbeeck

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *