Vader met Plofkids

Hij dacht vroeger dat het wel meeviel. Inmiddels wordt hij er elke dag mee geconfronteerd. Hij is een vader met plofkids. Zijn linkervoet is geamputeerd en hij heeft een streng dieet. Allemaal het gevolg van slecht en ongezond eten, vooral teveel en te vet, zoals zijn arts het zegt. Suikerziekte is een meedogenloze ziekte, langzaam maar zeker. In het begin valt het niet op, merk je het niet. Het is onomkeerbaar als een wiel dat niet te stoppen is, al duw of trek je nog zo hard.

Plofkids

En hij had al zijn twijfels toen zijn kinderen ook dikker en dikker werden. Zou het liggen aan hun witte kadetjes-met-nutella-dieet, die wekelijkse eetpartij bij de Mac of juist die weekendwedstrijden coladrinken-met-chips-tot-het-je-oren-uitkomt? Feit was dat zijn kinderen het nu ook hadden en regelmatig moesten prikken om het te checken. Ze waren niet bepaald slank, ja na al die jaren raakte hij er aan gewend dat ze aan de dikke kant waren. Er was anno 2023 zelfs een naam voor. Plofkids noemde een tv-zender ze. Kinderen met overgewicht en hun ouders die hen zo hadden opgevoed. Dat klonk niet lekker.

Ja, als hij het vroeger geweten had. Ja, dan had hij toch minder hard gelachen om die zogenaamd vitale vaders met hun goed bedoelde adviezen. Hij kon zich wel voor zijn kop slaan. En nu waren er zelfs al geluiden vanuit de zorgsector en de provincie om belasting te heffen op overgewicht: een zogenaamde gewichtsbelasting en gewichtspremie. Alsof hij en zijn kinderen nog niet genoeg gestraft waren.

Liefde van de man

Zover is het nog niet. Al kom ik het anno 2013 wel regelmatig tegen in het nieuws. En nu met de feestdagen voor de deur is het ook extra relevant: overgewicht en gezond eten. Want als vader wil je toch liever die stoere slanke voorbeeldfiguur zijn dan een bolle pappie van plofkids? De liefde van een vader voor zijn kinderen betekent immers toch dat hij voorkomt dat het plofkids worden. Ook in die zin gaat in feite dus de liefde van de man door de maag. Door juist gezonder te eten en zo het goede voorbeeld te geven aan zijn kinderen zorgt de vader dat hij door deze liefde in staat is dat op te brengen. En weerstand te bieden tegen al die zoete en vette verleidingen op de bank en achter het scherm.

Overgewicht

Laatst stond in het NRC een bericht over overgewicht bij kinderen. Tot 20 procent van de Nederlandse kinderen blijkt serieus te zwaar te zijn en zo’n 5 % is zelfs ernstig te zwaar. Overall blijkt ook dat circa 60% van alle Nederlanders groot en klein te zwaar is. Als top 3 aan oorzaken worden genoemd:

  • te veel suikers in eten en drinken van kinderen
  • te vaak fast food en snacks eten in plaats van vers
  • te veel eten tussendoor, bij de tv, iPad of Xbox en Playstation

Waarom zou je dat willen weten? Vooral omdat het niet ongevaarlijk is te dik zijn. Het gaat bij kinderen vaak samen met te hoge bloeddruk en suikerziekte…

Meten is weten

Is je eigen kind of ben jij zelf te zwaar? Hoe herken je dat? Natuurlijk, gelijk op de weegschaal. En de lengte opmeten. Dat vul je in via deze link. Je ziet dan een zogenaamde BMI-score en je weet direct waar je aan toe bent. Betrouwbaar en snel duidelijkheid! De eerste stap naar een plofkidsvrije samenleving.

Vaderschap

Wat is er mooier dan liefde van een vader voor zijn kinderen. Daar kan toch geen fles cola of zak friet tegenop? Laten wij ons uit het speelveld slaan door fast food en flitsende suikerdrankjes? Nee toch zeker. Kom op stoere vaders en vecht tegen het toekomstbeeld van de plofkids en de bolle pappies. Wat is het vader zijn toch eenvoudig. Fijne decembermaand.

 

Redactie

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *