Welk type vader ben je? 1. De Zorgvader

Liefst 6 types vaders zijn er te onderscheiden lees ik in J/M Voor Ouders, allemaal met hun eigen sterke en zwakke kanten. Natuurlijk: elke vader is op zijn manier de beste die er is. En die zwakke kantjes, daar kan aan gewerkt worden. Als je maar weet waar je kracht en valkuil ligt. We laten alle 6 types de revue passeren. Vandaag Type 1: De Zorgvader.

1. De zorgvader

Jij hebt al een zakdoek in de aanslag voordat er daadwerkelijk ergens snot over een bovenlip glijdt. Je weet waar de pleisters en de knopen liggen en je hebt aan één blik genoeg om te weten dat je kind iets dwars zit. In jullie gezin bestaan geen specifieke moeder- en vader taken. Wie het eerst opmerkt dat er geen schone onderbroeken meer in de kast liggen, draait een was. Voorlezen, school verhalen aanhoren, nagels knippen, koekjes bakken… jij doet het allemaal en je geniet er met volle teugen van.

Jouw kracht
Je bent een geduldige, opmerkzame, gevoelige vader. Jouw credo: een dag niet geknuffeld is een dag niet geleefd. Omdat jij veel zorgtaken in huis op je neemt, ontlast je je partner, waardoor ook zij zonder stress kan opvoeden. Jouw kracht voor de kinderen is je oog voor emotionele zaken. Je kunt goed luisteren, je kinderen voelen zich veilig bij je. Jullie hebben een hechte vertrouwensband met elkaar.

Jouw valkuil
Jouw liefde slaat soms om in overbezorgdheid. Als jij ze bij ieder zuchtje wind een das om strikt en bij ieder klim richeltje schreeuwt dat ze hun nek kunnen breken, bestaat het gevaar dat je kinderen jouw angst overnemen. Uit onderzoeken blijkt dat kinderen juist hun vaders voorbeeld volgen als het om lef en zelfvertrouwen gaat. Ze hebben het van jou nóg meer dan van hun moeder nodig dat jij ze stimuleert om grote stappen te durven nemen in de buitenwereld.

Je goed bedoelde interesse – ‘Waar was je? Met wie? Wat hebben jullie gedaan?’ – kunnen je kinderen opvatten als controle, waardoor ze zaken voor je gaan verzwijgen. Zeker in de puberteit. Kortom: heb vertrouwen, geef je kinderen wat meer ruimte, zodat ze kunnen groeien.

De volgende keer Deel 2. De Competitievader.

Bron: J/M Voor Ouders

Raoul van Heese

Lees Interacties

Reacties

 1. Hoog vrouwenblad-gehalte …
  Eindigt toch niet met een quizje met meerkeuzevragen en een puntentelling? “30-35 punten: je bent een echte zorgvader. Jij hebt de eerste pannenkoeken al gebakken, voordat je kinderen hierom vragen. Maar pas op met je overbezorgdheid: bij een potje voetbal op het strand hoeft je zoon echt geen helm op … Met seksuele voorlichting kun je echter inderdaad niet goed genoeg beginnen: hierin ben jij een voorbeeld voor veel andere vaders.”
  Woeha!
  😉

  • Die test heb ik bewust links laten liggen :-(, die flauwekul had ik al verwacht. Kracht, valkuilen en interesses vind ik wel waardevol om te lezen en bieden enige herkenning. Zwaarder moet je het niet maken. 🙂

    • Met de Oervader weet auteur Edwin wel raad, het profiel Sebastien Chabal had he wellicht al gelezen.

     De Heilige vader is ook een goeie hahaha… niet zo vitaal meer.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *