10 manieren om verbinding met je kind te maken deze kerstvakantie

Vaders zijn van nature erg ingenieus om manier te vinden om de verbinding te houden met hun kinderen. In deze blog staan een aantal ideeën van vaders om de band met de kind(eren) in deze periode extra te versterken.  Ik weet niet hoe het bij jullie is met sinterklaas en kerst, maar bij ons thuis zijn er veel tradities en gewoontes deze periode. We gaan ieder jaar naar de intocht van Sinterklaas. Hij komt ook op bezoek. Na Sinterklaas gaat de kerstboom de lucht in en versieren wij deze met gewone kerstballen én ieder jaar vullen we de boom aan met iets zelfgemaakt. Dit jaar hebben we met wol en stukjes wc-rollen kerstmutsen gemaakt. We kijken in het weekend een leuke kerstfilm, drinken warme chocolademelk en eten wat koekjes. Voor mij is kerst een van de meest gezellige momenten van het jaar. Dit jaar ben ik even stil gaan staan bij deze tradities en ik bedacht mij het doel van deze tradities: Het vieren als gezin/familie en het versterken van de band in het gezin.

Taakjes

De maatschappij vraagt ook in deze periode steeds meer van ons. Op het werk zijn er nog deadlines. Zaken moeten nog afgerond worden voor het eind van het jaar. Thuis wordt een beroep op je gedaan omdat je de kerstboom in huis moet tillen, cadeau’s moeten gekocht/besteld worden. We zijn snel ge-neigd om in de dagelijkse bezigheid te verzanden. Sta deze periode even extra stil bij het feit dat nu een fantastisch moment is om even stil te staan bij elkaar in plaats van alle taakjes.

Verbinden

Dus voor deze weken hebben we wat praktische ideeën die jullie kunnen gebruiken. Ze passen misschien niet allemaal bij je maar pik er een paar uit want ze zullen meer plezier aan deze periode toe-voegen en helpen je om de connectie en band oprecht te versterken. Als je dit doet, dan is deze blog al en succes.
Onderstaand de ideeën van vaders op basis van een rondgang:

  • Bak samen koekjes (en vaders, dit betekent niet alleen proeven.)
  • Zet een Kerstklassieker op en kijk als gezin met popcorn, koekjes, warme chocolademelk etc.
  • Spelletjesavond! Sommige spellen draaien om winnen, anderen om samenwerken. Kies een spel dat iedereen leuk vindt en onthoud dat de echte winst in de quality-time zit.
  • Een gescheiden vader kocht een laptop en iphone zodat ze ieder avond konden facetimen of skypen en boekjes lezen.
  • Knutsel eens wat met je kinderen. Als je hier niet heel handig in bent kijk dan hier voor ideeën .
  • Ga naar de Bioscoop met je kinderen. In de kerstvakantie draaien er vele kinderfilms.
  • Plan een reisje. Een goede manier om af en toe even te ontsnappen aan de kerststress. Dit hoeft niet lang te zijn.
  • Ga met je kind het speelgoed dat ze hebben eens door en bekijk wat jullie kunnen schenken aan de kringloopwinkel.
  • Ga naar buiten. De winter is ideaal om de wijde wereld in te trekken. Ga naar het bos, de hei-de, pak de fiets of bind de schaatsen onder (op een ijsbaan waarschijnlijk).
  • Deel met elkaar jouw favoriete sint of kerstmoment van vorig jaar.

Kies voor kwaliteit in de activiteiten en niet voor kwantiteit. Kortom zorg ervoor dat je tijd maakt en er dan ook echt bent. Leg de telefoon eens weg, lees de email eens een dagje niet. Zorg ervoor dat het gezin niet een ‘taakje’ is om af te vinken deze periode. Voor de alleenstaande vaders of een vader in een samengesteld gezin. Blijf positief, ook als het tijd is dat de kinderen naar de moeder gaan. Enthousiasmeer ze om ook bij mama een leuke sinterklaas, kerst of oud en nieuw te hebben.
Vaders, deze lijst is nog lang niet klaar! Voeg jouw eigen ideeën of opmerkingen toe aan deze lijst door ze hier achter te laten.

Robin de Jong

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *