Papa in luierland – deel 7: de invloed van de vader

De deal: zodra dochterlief vocht of andere afscheiding uit de reguliere lichaamsopeningen naar buiten werkt, is het de taak van mijn vrouw. Zodra vocht of anderzijds lichamelijk materiaal zichtbaar het lichaam verlaten op andere plekken, mag ik mij er tegenaan bemoeien. U leest hier dus, als het kotst, plast of poept mag mijn vrouw het oplossen. Zodra het bloedt of iets breekt mag ik me er tegenaan bemoeien. Tot zover de invloed van de vader. Hoewel… 

Opgroeien bij ons thuis

Als ik mijn eigen ervaringen combineer met een terugblik naar de rol van mijn vader in onze opvoeding, zijn er een aantal aspecten waarin de vader wezenlijk verschilt met de moeder. Zo is mijn moeder de zorgzame vrouw geweest die het eten voorbereidde, die de in ons duim geschoten nietjes verwijderde en ons leerde afwassen op vrij jonge leeftijd. Het was mijn vader die ons leerde hoe je nietjes in je duim kon schieten, hoe je eten te beschermen (1 keer wegkijken en het vlees was van je bord) en strikt toezicht hield op het afwassen. Ook leerde mijn vader ons dat wie hard werkt, daar wat mee verdiend. Door ons voor een gulden 3 uur lang de hele tuin aan te harken bij 32 graden celsius… Dat was opgroeien bij ons in huis. Fijne tijd was dat.

Veel verschillen

En natuurlijk verschilt het per gezin. Gescheiden ouders, wisseldiensten, buitenlandse betrekkingen waardoor je elke zondag het vlees aansnijdt, etc. Realistisch gezien blijkt dat de rol van de ouder, man/vrouw/onzijdig in elk gezin anders wordt ingevuld. Niet alleen de verhouding in tijdsbesteding of wijze waarop de rol wordt vervuld, maar natuurlijk ook de methodes waarmee men opvoedt en de overtuiging die hierin wordt gestopt. Culturele verschillen, eigen ervaringen en nieuw verworven kennis dragen bij aan een almaar veranderend inzicht over hoe (juist niet) op te voeden. Om het gehele palet te gaan beoordelen is onbegonnen werk.

Zorg dat je er bent

Een juiste en uniform karakteristieke invloed van een vader kan hierom denk ik niet omschreven worden. Elk gezin en elke situatie is immers anders. Hoe jij je kind (af)leert om openbaar te boeren is aan jezelf. Er zijn voldoende zelfhulpboeken ter beschikking waarin diverse methodes worden omschreven om a la Jo “Terror” Frost je kind te disciplineren. Ga daar vooral mee aan de gang, mocht je dat willen. Wij vinden dat niet zo heel belangrijk. Wat telt is dat je er bent voor je kroost, toon je betrokkenheid.

Hoe dan? Tips

  1. Besteed actief tijd met je kids. Lees voor. Breng je kroost naar bed. Ga eens met ze wandelen. Bouw tijd in om samen wat te ondernemen. Niet alleen met het gehele gezin, maar ook een keertje alleen, als vader. Het is geen kwestie van tijd, maar prioriteit. 
  2. Vermijd “Nu even niet! Niet alleen ten opzichte van je kroost, probeer het eens bij je partner. Al zit je in de laatste minuut van de verlenging met 1-1 op de klok en een veelbelovende aanval van jouw favoriete club, tot de volwassenheid zal een koter niet begrijpen waarom hij/zij niet normaal te woord wordt gestaan bij het stellen van een vraag. Dit gedrag wordt dan ook 1 op 1 overgenomen. Succes ermee.
  3. Praat jezelf geen schuldgevoel aan als het een keer niet lukt. Als je in Namibië bent, aan het werk voor een multinational met nog 8 nachten tot de terugvlucht en je kind zwemt morgen af, dikke pech. Het is niet per se te verwachten dat je de goedbetaalde baan opzegt om morgen willens en wetens bij een stel zinkende kinderen aan de rand van een zwembad te gaan zitten giechelen. Wees reëel en bel even van te voren. Ook dat is betrokkenheid.
  4. Pas je betrokkenheid aan aan de leeftijd. Vuistregel: hoe ouder, hoe minder. Als je op je 43e nog steeds elke dag door je moeder wordt gebeld of je “je groentjes” wel netjes hebt opgegeten, mag je gerust vragen om iets minder betrokkenheid.

Enfin; Er is geen 100% score te behalen, het is nonsens om daarnaar te streven. De invloed van de vader in het opvoeden van kinderen kan (en mag dus) immens, maar dit lukt niet altijd. Zolang je zichtbaar betrokken bent, je bewust bent van je rol en openstaat voor de dialoog kom je een heel eind.

Tot de volgende,

@mariozwart

Mario Zwart

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *