10 Tips voor vaders om ontspannen de dag met je kind(eren) door te komen

Ken je dat, een dag met je kind(eren) die meer frustratie dan plezier oplevert? Zo’n dag dat jij de zorg voor je kind(eren) draagt die vooral kopzorgen oplevert? Een dag waarbij je steeds vaker begint met de gedachte dat het weer pittig gaat worden en je eigenlijk liever naar je werk gaat? Steeds meer vaders kiezen ervoor om één of meerdere dagen met de kinderen thuis te zijn en dat valt niet altijd mee. Voor die vaders heb ik tien tips om zo’n dag op een ontspannen en leuke manier door te komen.

Met deze tips kom jij de dag met je kinderen door. De eerste zes zijn praktisch. De laatste vier nodigen uit tot bewustzijn en persoonlijke groei.

 1. Bezoek

Waar vrouwen van nature sociale wezens zijn, hebben mannen eerder de neiging om het alleen te doen. Zo ook het doorbrengen van de dag met hun kind(eren). Als jij zo’n man bent, spreek eens af met een andere ouder en zijn/haar kind(eren). Doordat de kinderen zich met elkaar kunnen vermaken, hoef jij niet de hele tijd mee te spelen. Als bonus kan je een goed gesprek met de andere ouder hebben. Over de kinderen natuurlijk 😉

 1. Rustmomenten

Een hele dag met je kind(eren) kost energie. Met jonge kinderen heb je de mogelijkheid om bij te tanken tijdens hun dutje. Doe dat ook. De meest voorkomende neiging is om dan alles te doen behalve rusten. Ga eerst eens op de bank zitten en kijk een paar minuten naar buiten nadat je jouw kroost op bed hebt gelegd. Of iets wat jij nodig hebt om tot rust te komen. Maak dan een bewuste keuze hoe je deze tijd het beste kan benutten. Voor de één is het zelf een dutje doen en voor de ander is het juist iets actiefs doen om op te laden.

 1. Op pad

De hele dag met je kind(eren) thuis blijven kan heel knus en gezellig zijn. Het kan ook een reden zijn om verder weg te zakken in frustraties en je meer en meer af te sluiten. Neem je kind(eren) mee op pad. Hoe jonger hoe eenvoudiger. Een dreumes vermaakt zich prima door mee te gaan winkelen. Hiermee sla je gelijk twee vliegen in één klap. Hoe ouder, hoe creatiever de onderneming en dat is iets waar mannen hun lol op kunnen. Zorg er dan wel voor dat het voor jezelf ook leuk is, voordat je afgemat thuiskomt.

 1. Volgen

Kinderen zijn een ster in het ontdekken van hoe de wereld werkt. Het is leuk en ontspannend om daarbij te zitten en van te genieten. Je kind gaat je in zijn/haar spel betrekken waardoor je ook nog eens contact maakt. Bij dat contact komt het zogenaamde gelukshormoon (oxytocine) vrij dat je, zoals het in de naam al zit, een gevoel van geluk geeft. Laat hierbij je kind in eerste instantie zelf dingen ontdekken voordat je hem/haar uit gaat dagen om meer te leren. Niks frustrerender dan een kind dat niet doet wat jij wil, dus doe eens wat jouw kind wil en maak er samen een spel van.

 1. Lege agenda

In onze huidige tijd staan onze agenda’s vol met afspraken en “to-do’s”. Wanneer je belangrijke zaken moet doen op de dag dat je met je kind(eren) bent, is er niks irritanter dan het niet toekomen aan die zaken. Grote kans dat je ook nog eens jouw kind(eren) hiervan de schuld geeft waardoor je de rest van de dag niet meer te genieten bent en je nog meer uitdagingen te verduren krijgt. Kinderen reageren immers op jouw gemoedstoestand. Plan de dag met je kind(eren) vrij van andere zaken. Dat levert je naast een leuke tijd met je kroost ook een dag los van je (werk)verplichtingen op. Een “kleine vakantie”. Lukt dit niet, kijk dan of je een uurtje iemand op kan laten passen zodat je daarna weer helemaal beschikbaar bent.

 1. Beeldschermarm

Laptops, tv’s, tablets, smartphones. Voor veel dingen handige of noodzakelijke apparaten. En wanneer je er te lang achter zit, kost het je energie en ben je los van de werkelijkheid. Jouw kind wil het allerliefste contact en wel zo fysiek mogelijk. Ieder mens wil dat van nature. Jij dus ook. Misschien ben je inmiddels vervreemd geraakt van die menselijke behoefte, en probeer eens zo beeldschermarm de dag met je kind(eren) door te komen. Gebruik die apparaten voor de noodzakelijkheden of een knus momentje samen, en niet om erin te verdwijnen. Het is even wennen, maar het went snel genoeg.

 1. Nieuwsgierigheid

Onze gedachten, angsten en overtuigingen creëren onze gemoedstoestand. Wanneer je bij het opstaan er al van uitgaat dat deze dag met je kind(eren) een pittige dag wordt, gaat het ook een pittige dag worden. Kijk of je vanuit nieuwsgierigheid de dag in kunt gaan en leer het van daaruit te bekijken. Alle bovengenoemde praktische tips worden trucjes om de dag te overleven wanneer je ze gaat doen om een pittige dag te voorkomen. Nieuwsgierigheid is een “mindset” waarmee je ontspannen door de dag fietst. Je kan nieuwsgierig zijn naar jezelf en jouw gedrag en je kan nieuwsgierig zijn naar je kinderen of situaties die zich aandienen. Nieuwsgierigheid houdt je uit de strijd.

 1. Voelen

Mensen hebben er een kunst van gemaakt om niet te voelen. Het lastige is dat mensen gevoelswezens zijn en hiermee onderdruk je een wezenlijk deel van jezelf. Dagelijks worden we geraakt op een prettige of niet prettige manier. Dat is onderdeel van het leven. Die geraaktheid willen we liever niet, zeker niet wanneer het onprettig is, en proberen we te vermijden. We stoppen het weg en met de tijd hoopt het zich op. Uiteindelijk vindt die ophoping zijn weg naar buiten in de vorm van lichamelijke klachten of overprikkelingen. Beide niet wenselijk wanneer je ontspannen met je kind(eren) wilt zijn. Wat hierbij helpt is voller ademen dan je gewend bent. Door zo te ademen geef je jouw lijf de mogelijkheid om gevoelens te verwerken. Toegegeven, dit is iets wat je moet leren. Het gif-bestand hieronder is daarbij nuttig.

http://i.imgur.com/Xhhuejh.gif

 1. Time out

Als deze tips je niet helpen en je vindt jezelf terug in een frustrerende situatie, neem dan een time-out. Wanneer je jouw kind(eren) achter het behang wilt plakken, tel tot tien en…adem. Het is makkelijk om je kinderen even weg te sturen, maar jij bent de volwassene die een bewuste keuze kan maken. Kinderen zijn niet kleine duiveltjes die jou het leven zuur proberen te maken. Zij doen kinderdingen en zij reageren op jouw gemoedstoestand. Zij kunnen niet op zichzelf reflecteren. Jij wel. Grote kans dat je dit niet hebt geleerd waardoor je vanuit een emotie zoals boosheid reageert. Leer om de volwassene in dit soort situaties te zijn en neem een time-out. Kijk of je daarbij ook in verbinding kunt blijven in plaats van je af te sluiten. Je zal zien dat je dag er dan heel anders en veel meer ontspannen en plezierig is.

 1. Je bent op pad

Pittige dagen met je kind(eren) kunnen je het gevoel geven dat je er niks van bakt, het fout doet of zelfs dat je waardeloos bent als vader. Dit zijn overtuigingen waar je flink last van kan hebben op zo’n dag of zelfs in je leven. Weet dat jij helemaal oké bent en ertoe doet als vader. Tot nu toe was je je misschien nog niet bewust dat het ook anders kan en dat is niet erg. Je doet het met de middelen die je hebt en de voorbeelden waar je mee bent opgegroeid. Je bent niet de enige die zichzelf de grond in kan stampen en je weet nu dat het ook anders kan. Geef jezelf de tijd om die vader te zijn zoals jij dat wilt voor je kind(eren). Zoek support en ondersteuning wanneer dat nodig is. Zoek andere vaders op om ervaringen te delen. Zoek een coach op om met je mee te kijken. Jij bent de beste vader voor je kind(eren) en alles dat beter kan, is mooi meegenomen. Daarmee geef je jezelf en jouw kind(eren) de mooiste dagen met elkaar!

Tips?

En, heb jij nog tips om de dag met je kind(eren) zo ontspannen en leuk mogelijk te maken? Laat het in een reactie weten!

 

Fotocredit: Brandon Stanton (http://www.humansofnewyork.com)

Patrick Timmermans

Lees Interacties

Reacties

 1. Wat mooi stuk Patrick. Dank! Het voelt bijna als een kunst om echt te genieten in aanwezigheid op een dag met de kids. Vreemd toch! Vroeger speelde jezelf uren lang, vol met fantasie en creativiteit. Nu moet je dat een soort van opnieuw leren. Maar wat een joy om deze kans weer opnieuw te krijgen. Zo… nu telefoon weg, want Luna kan wel een maatje gebruiken in de trampoline. X Sebas vanuit Ibiza

 2. Hoi Sebas, dank nog voor je reactie op dit stuk. Boeiend inderdaad hoe pittig het kan zijn om met kleine kinderen thuis te zijn. Tof dat je het ziet als een kans om weer die kinderenergie aan te boren in jezelf. Groet, Patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *