Pasen is echt zo’n moment om lekker met het gezin te zijn. Anders dan met Kerst dat toch vaak is gevuld met ‘verplichte’ bezoekjes is Pasen voor ons altijd lekker samen. Het liefst gaan we dan lekker naar buiten, de natuur in, op zoek naar rustige gebieden. Hier in het oosten heb je nog stukken waar je ook op tweede paasdag niemand tegenkomt. Als ik nu naar buiten kijk weet ik niet of ik iedereen zover krijg (er ligt al weer een laagje sneeuw hier). Dus dan maar extra aandacht voor het paasontbijt/brunch.
Ik zag in de nrcnext een leuk recept dat ik jullie niet wil onthouden. Voor één ingrediënt moet je even naar de drogist, voor de rest hoef je de deur niet uit, als het goed is.
Voor 8 stuks heb je nodig:
- 500 gram bloem
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels droge gist (uit een zakje)
- 300 ml warm water
- 1 ei
- 1 eetlepel zuiveringszout (bij de drogist, heet ook wel natriumbicarbonaat of baking soda)
- snufje zout
- sesamzaad of maanzaad
Bereiding:
- meng 150 ml warm water met de gist en suiker en laat een paar minuten staan
- doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet daar het water/gist/suikermengsel in
- kneed alles door elkaar (of laat dat doen…) tot een bal terwijl je beetje bij beetje de rest van het water toevoegt (heel handig om dit samen te doen 😉
- het deeg moet niet te plakkerig aanvoelen, doe er anders nog wat bloem bij
- dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek minimaal een uur rijzen
- maak acht balletjes van het deeg en prik er met je duim een gat in (het moeten tenslotte bagels worden…) en laat ze nog een minuut of tien rusten
- verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven op 200)
- breng een grote pan met water en het zuiveringszout aan de kook
- dompel de bagels twee à drie minuten in het kokende water en schep ze eruit (niet met de handjes, een schuimspaan is verstandiger!)
- klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de bagels ermee
- bestrooi met sesamzaad (of maanzaad) en leg ze op een ovenrooster op een stuk bakpapier
- bak de bagels ongeveer 25 minuten in het midden van de oven
- laat ze goed afkoelen
- aan tafel!
Bron: nrcnext, Stephanie Versteeg
Lekker erop: roomkaas met zalm of gerookte kip met plakjes avocado, of lekker dik boter met jam of hagelslag! En je maakt het helemaal pasen door in het gat een eitje te leggen, al dan niet beschilderd.
Marius zegt
Ziet er heerlijk uit! Kan volgens mij ook wel na Pasen toch? Wel benieuwd naar de werking van dat zuiveringszout. Meteen lekker gereinigd! 😉
Niels zegt
Ha Marius,
Kan het hele jaar door uiteraard! Zuiveringszout wordt hier gebruikt als een soort rijsmiddel, dat zie je gelijk als je de bagels in de pan doet, beetje magie! Maar het heeft veel meer toepassingen, kijk hier maar eens: http://www.leerwiki.nl/Waarvoor_kun_je_zuiveringszout_allemaal_gebruiken Maar je schijnt het ook te kunnen gebruiken voor een frisse adem of als alternatieve deodorant!