Zorgen met een koekje

Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen luidt het spreekwoord. Is het waar? Ach het is maar hoe je het bekijkt. Als ze wat groter worden heb je wat minder grip op je kinderen, dat is wel waar en het gaat vaak over wat grotere onderwerpen: leren, studeren, toekomst, ‘relaties’, drinken etc. Sommige dingen worden juist wat makkelijker en leuker: praten over van alles en nog wat, interesses die je samen hebt of muziek die je leuk vindt (of niet leuk vindt!).

Je moet dan wel een goed moment kiezen om te praten en dat moet het liefst spontaan ontstaan. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar als je zegt: ‘ga zitten, dan gaan we het eens over je toekomst hebben’ levert meestal niet de beste conversatie op. Zoals dat vaak gaat moet je dus iets anders verzinnen om ze uit de tent te lokken, noem het een truc, noem het misleiding, ik hou het op een afleiding of een methode. Wat ik dan doe is samen iets maken: iets koken of bakken. Je bent dan lekker bezig, hoeft elkaar niet de hele tijd aan te kijken (schijnt voor een puber erg fijn te zijn…) en het resultaat is altijd leuk, of het nu een fijn gesprek was of niet!

Bijvoorbeeld deze koekjes: een uitgelezen recept om met z’n tweeën te maken en ook nog superlekker. Het recept komt uit de VS, vandaar de vreemde hoeveelheden. In de VS werken ze met cups en ounces, die heb ik voor jullie maar even omgerekend.

Benodigdheden:

  • 135 gram bloem
  • 113 gram roomboter (zacht)
  • 65 gram suiker
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout (een ‘snufje’)
  • 190 gram ongezouten, gepelde pistachenoten
  • 113 gram chocolade (melk of puur, wat je lekker vindt)
  • Evt. 1 theelepel vanille extract (te koop bij de betere supermarkt of speciaalzaak)

Verder nog:

  • mixer
  • uitsteekring, steekvorm of anders een glas met een dunne rand van ongeveer 5 cm doorsnede
  • bakpapier
  • deegroller (een lege fles kan natuurlijk ook, als ie maar recht en stevig is)
  • 2 pannen: 1 grotere en een kleine steelpan
  • een paar klontjes boter
  • bloem om op het werkblad te strooien

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 160 graden
  • hak tweederde van de pistachenoten fijn en eenderde iets grover (ca. ½ cm)
  • meng bloem, bakpoeder en zout door elkaar
  • mix de boter en de boter goed door elkaar
  • meng het fijngehakte deel van de pistachenoten en het vanille extract door het botermengsel en vervolgens door het bloemmengsel (even opletten dus!)
  • kneed het goed door tot je een bal met deeg hebt (mijn dochter vind dit het leukste om te doen, naast het snoepen tussendoor…)
  • begin ondertussen voorzichtig met vragen stellen…
  • strooi wat bloem uit over het werkblad, leg de deegbal erop en strooi daar ook wat bloem overheen
  • rol de deegbal uit tot een dikte van iets minder dan een centimeter
  • bekleed een bakplaat met bakpapier
  • steek vormpjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat: niet te dicht tegen elkaar, ze lopen iets uit.
  • bak de koekjes ongeveer 18 tot 20 minuten (totdat ze mooi lichtbruin zijn)
  • als de koekjes klaar zijn haal ze dan van de bakplaat en laat ze afkoelen op het bakpapier.
  • smelt ondertussen de chocolade. Dat moet altijd ‘au bain marie’, anders verbrand de chocola: pak twee pannen en vul de grootste met een laagje heet water. Probeer even of de steelpan erin kan drijven.  Zet deze op een laag pitje.
  • doe de chocolade in het steelpannetje en laat zo de chocolade smelten. Af en toe roeren en erbij blijven!
  • als het bijna gesmolten is het pannetje uit de andere pan halen en door blijven roeren tot de chocola helemaal gesmolten is. Chocolade mag niet te warm worden, boven de ca. 50 graden verbrandt het al!
  • doe er nu een paar klontjes boter door, dat zorgt ervoor dat de chocola een glanslaagje krijgt.
  • doop nu de koekjes voor de helft in de chocola, leg ze terug op het bakpapier en strooi op de chocola de rest van de pistachenootjes.
  • laat afkoelen, het is moeilijk maar koud zijn ze echt het lekkerste!
  • neem een kopje koffie of thee erbij en zet het gesprek nog even voort…

pistachekoekjes

Geniet ervan, ook zonder diepe gesprekken!

Niels Meijerink

Uit de strenge winter van '63. Freelancer, zzp-er, zp-er of hoe je het ook wil noemen. Vooral product owner en communicatieadviseur, ervaring met ICT/online dingen. En vader, al ruim 22 jaar ervaring met dat laatste. Inmiddels 3 kinderen, 18, 21 en 22. Daarnaast gek op natuur en koken/bakken. Opgegroeid in Arnhem en omgeving, via Utrecht en het verre Oosten terechtgekomen in de prachtige hanzestad Deventer. Is de online redacteur van dit platform en blogt ook uit ervaring, de dagelijkse praktijk en vanuit de keuken.

Lees Interacties

Reacties

  1. Oh, daarom werkt het bij mij niet… 😉 Goed plan Niels, dat zie je ook maar weer bij Bakker Abbel. Een beetje aan de bakkerij en dan komen de mooiste en diepste gesprekken tot stand. En daarna… lekker smullen! Ik wacht de volgende situatie af en zet de ‘Niels-methode’ in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.