Papa in luierland – deel 5: De vitale vader

Hier gaat het bij Vitaldaddy nou om. Dit is de kern van ons bestaansrecht: wat wij de wereld in slingeren als een predikant die  op zondagmorgen zijn gezwam verkondigt. Hoe blijf je vitale vader na het 9 maanden op de kweek hebben gehouden van je eerstgeborene? Rust, reinheid, regelmaat, taken, verantwoordelijkheden, slapeloze nachten en een onophoudelijke stroom van stront en urine lijken je leven te gaan beheersen, maar is dat echt zo..?

Mijn verhaal: Het moet gezegd worden: er vindt bij Vitaldaddy geen screening plaats. Als ik een van de mannen was die Vitaldaddy had bedacht, had ik een succesvolle coopertest op zijn minst als kwaliteit geëist voordat een blogger namens mijn merk sterke verhalen gaat vertellen. Maar neen, op basis van een lunch in Utrecht waarbij ik de gehele tijd mijn buik heb ingehouden en 3 redbulls had gesnoven om er scherp en fit uit te zien was de wereld een illusie rijker; ondergetekende is een Vitaldaddy. Ghehe…

Little did they know dat nog voordat ik mijn auto had bereikt, ik 7 peuken had weggerookt, 4 keer bij wildvreemde mensen aan hun schouders had gehangen om op adem te komen en in de auto een kwartier had geslapen voordat ik weer verder ging. Ik had al zeker 10 jaar geen sportschool meer van binnen gezien. Mooi detail; ik was op dat moment nog niet eens vader. Enfin; ik had wel eens gesport, maar dat was in jaren op 2 handen te tellen geleden. Dat zou drastisch gaan veranderen.

Ik draai het daarom ook direct om. Een vader is vanaf de geboorte direct een Vitaldaddy. Al lijdt je aan morbide obesitas of lig je 24 uur per dag in een ijzeren long, je bent een Vitaldaddy. Ik ben ook erg onder de indruk als je onder die twee omstandigheden een vrouw hebt weten te bezwangeren, maar dit terzijde. Bij mij ging het ongeveer als volgt; mijn vrouw was klaar, het kind was ter wereld en huilde in de armen van de verloskundige. Ik begon te huilen en de aanwezige familie met mij. Zij uit geluk, ik uit het pure besef dat ik met de verantwoordelijkheid van het pappie zijn nog wel eens achter mijn dochter aan zou moeten rennen, en dat met de destijds van toepassing zijnde conditie zou een drama worden. Ik besefte me ineens dat ik moest afvallen, gezonder moest gaan leven, bewegen en een goed voorbeeld neer moest zetten. Feit: als jij niet beweegt, doet je koter het ook niet. 

Fleur is inmiddels ruim 1 jaar oud, en wat is er nu veranderd dan? Allereerst ben ik weer begonnen met voetbal. Niet in clubverband hoor, maar elke vrije zondagmiddag die ik heb ren ik met een paar maten op een kunstgrasveld in Leidschendam om compleet nutteloos achter een bal aan om hem 2 seconden daarna weer weg te trappen. Ook hebben we de fietsen gerepareerd. We fietsen zo nu en dan ‘voor de lol’. (Zou je me dit 2 jaar geleden vertellen, had ik je uitgelachen en met een biertje mijn rokershoestje hebben weggedronken.) Hiernaast zijn de activiteiten in de sfeer van karten, paintballen, survivallen, poolen (ja zeker…) en darten (ook ja…) drastisch toegenomen. Ook begin ik binnenkort met een crash-cursus kickboksen. Even de agressiviteit er uit rammen. Dat is broodnodig, want een kind kan ook gerust frustrerend werken. Ontken het maar niet.

Conclusie. Een kind vreet, maar geeft ook energie. Omarm de verantwoordelijkheid een vitale vader te zijn, een goed voorbeeld te zijn en geniet van een kapot kind dat op bed ligt 3 kwartier voor de eigenlijk bedtijd. Zo fijn.

Tips!

  1. Het is echt heel belangrijk om een goed voorbeeld te zijn. We kunnen het niet sterk genoeg benadrukken. Je kan een kind wel 100 keer vertellen dat hij/zij moet bewegen, maar dat gaat niet vanaf een bank met een zak chips op je buikomvang van 200 centimeter.
  2. Beweeg. 15-30 minuten per dag minimaal. Doe het nou, je gaat je er veel beter van voelen, fitter, blijer enzo. Als ik hierover lieg kom ik je auto wassen, maar dan moet je wel een maand lang elke dag tenminste 15-30 minuten sportief zijn. Ik hoor het wel.
  3. Een vader zonder uitlaatklep is een klootzak. De endorfine die vrijkomt bij bewegen helpt niet alleen bij het uithoudingsvermogen, maar geeft ook een goed gevoel. Dat gevoel heb je nodig als het apparaat voor de 38e keer iets doet waarvan je al 39 keer hebt aangegeven het absoluut niet te mogen doen.
  4. Wat je ook doet, leer je kind niet fietsen op een grindpad (lul…).
  5. Redbull snuiven is geen goed idee. Ik herhaal; Redbull snuiven is geen goed idee. Dit is beeldspraak en heeft nooit plaatsgevonden. Alsjeblieft.

Tot zover dit verhaal, tot deel 6; een vaders portemonnee.

@mariozwart

Mario Zwart

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *