7 Eigenschappen voor Vitaal Vaderschap

De missie van VitalDaddy is om onszelf en zoveel mogelijk andere vaders te inspireren om bewuster met het vaderschap om te gaan. Om de Beste Vader ter Wereld uit onszelf te halen! Maar wat is dat, De Beste Vader? En hoe haal je ‘m eruit? Geïnspireerd door ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey, zet ik  ter inspiratie 7 eigenschappen voor vitaal vaderschap op een rijtje. Het is allesbehalve een uitputtende lijst. Net als waarschijnlijk iedere andere vader ben ik zelf nog volop op ontdekkingstocht! Het zijn eigenschappen die ik  als vader van 4 (leeftijd nu 4 – 11 jaar) tot dusver heb ontdekt. Wordt vast vervolgd…

 1) Beleef het vaderschap bewust

Wees je bewust van je prachtige een verantwoordelijke rol als vader. Breng bewust tijd met je kinderen door en doe leuke dingen met ze. Is het vaderschap belangrijk voor je? Organiseer dan tijd met ze. 1 op 1 of samen. Sinds ik in 2009 zelfstandig ondernemer ben heb ik meer invloed op m’n tijdsbesteding. Ik probeer hier bewuster mee om te gaan. Zelfs het alledaagse ‘naar school brengen’, vind ik bijvoorbeeld al een hele fijne start van de dag. Ik doe dit graag en probeer hier vaak tijd voor te maken.

2) Probeer je kind eerst te begrijpen, dan pas begrepen te worden

Als er iets is, je kind is het ergens niet mee eens, boos of verdrietig, probeer dan eerst goed te luisteren, je kind te begrijpen. En pas daarna begrepen te worden. Als een kind bijvoorbeeld huilt of boos is, waarom is dat dan precies? Benoem dan wat je ziet bij je kind “Ik zie dat je verdrietig bent, wat is er?” of “Je kijkt zo sip, is er iets?”. Ik merk zelf dat dit best lastig is. We zitten zo in onze volwassen (geconditioneerde!) wereld en denkpatronen. Maar oefening baart kunst, zo merk ik!  Het geinige is, dat als je dat een paar keer bij je kids doet, ze dit dan ook bij jou gaan doen. Als ik bijvoorbeeld een beetje nukkig ben, dan krijg ik van de oudste drie spontaan vragen (“Pap, je hebt een kort lontje, wat is er aan de hand?”) en feedback. ;-). Probeer maar eens. Je zult versteld staan van de lessen die je kids voor jou in petto hebben!

3) Schreeuw niet tegen je kinderen

De Beste Vader ter Wereld schreeuwt niet tegen z’n kinderen. Schreeuwen tegen je kinderen komt vaak voort uit je eigen frustratie die niks met het kind te maken heeft. Het helpt ook niks. Zie ook een eerdere blog hierover (Schreeuw jij tegen je kinderen?). Ook ik schiet wel eens verbaal uit m’n slof. Dat is vaak na een drukke dag of als ik zelf gespannen ben, me niet zo lekker in m’n vel voel. Gelukkig word ik me er bewuster van. Eerlijk gezegd schaam ik me er daarna nogal voor. Het ging namelijk niet om hen, maar om mij.

4) Zorg ervoor dat je zelf in balans bent

Als je jezelf niet kunt leiden, hoe kun je dan je kinderen leiden? Zorg ervoor dat je zelf lekker in je vel zit en dat je als man in balans bent. De driehoek IK-GEZIN-WERK managen is topsport. Als je zelf uit balans bent en niet lekker in je vel zit, dan zal dat invloed hebben op je vaderschap. Dit betekent niet dat je jezelf beter moet voordoen dan je bent, juist niet. Wees jezelf. Een vader is ook maar een mens met al z’n sterke en zwakke momenten. Zorg ervoor dat je werk doet dat bij je past, dat je leuk vindt en dat je ook leuke dingen voor jezelf doet. Zelf heb ik ervaren dat, als ik me lekker voel, dit een positief effect heeft op mij als vader. Ik ben dan relaxter, meer ontspannen. Sta beter in contact met (mezelf en) m’n kinderen. Zijn er bijvoorbeeld dingen die jij heel gaaf vindt? Doen! Hiermee inspireer je je kinderen ook weer!

5) Voel!

Kinderen zijn heel mooi en puur in contact met hun gevoel. Hier kunnen we als vaders het nodige van leren! Mannen praten er vaak niet over. Is te veel een vrouwending. Toch is het ook ons belangrijkste kompas om te bepalen wat klopt en wat niet. En een hele mooie weg om echt contact te maken met onze kids (en onszelf!). Voel en praat hierover met je kids. Dit kan een oprechte  ‘ik hou van je’  zijn, maar ook  als je ergens tegenop ziet, zenuwachtig voor bent. Doe je niet anders / groter voor dan je bent! Want kinderen voelen dat er iets aan de hand is. Maar ook andersom… zoals beschreven bij punt 2 hierboven. Benoem wat je voelt / ziet bij je kind. Hierdoor zal je kind zich eerder door jou gezien en begrepen voelen. En dit heeft weer een positief effect op jullie band!

6) Eet gezond

Een VitalDaddy zorgt voor gezond eten, voor hemzelf en z’n gezin.  Bewuster omgaan met E-nummers en suikers is een praktisch voorbeeld. Kijk hier voor tips om bewuster om te gaan met suiker. En vermijd de slechte E-nummers in je eten. Die doen fabrikanten erin om maar zoveel mogelijk te verkopen. Niet omdat het goed voor ons is! Hier vind je meer info over E-nummers …. Eet dus zoveel mogelijk pure producten.Voor jezelf en voor je kinderen! En wat dacht je van vers geperste sinaasappeltjes bij het ontbijt? Een nuance bij dit alles…. probeer er niet in door te slaan. Niet dogmatisch in te worden. Af en toe een chipje, frietje, snoepje is natuurlijk heerlijk voor de kids (en onszelf). Wees er je bewust van. Wat kleine aanpassingen in je voeding kan al heel goed werken!

7) Sport en beweeg

Vaders die tegen de 40 lopen die weten wat het is… een buikje en een bandje… Dat voelt gewoon niet lekker. De broek zit iets strakker, dat coole slim fit shirt past niet meer. Come on! Zorg ervoor dat je je lichamelijk fit voelt. Ga lekker sporten. 2 tot 3 keer in de week. Dit kan een hardlooprondje zijn, maar ook de sportschool. Doe wat bij jou past! Bij mij past de flexibiliteit van het hardlopen. Ik kan het doen wanneer ik wil, ook eventueel doordeweeks overdag als het toevallig zo uitkomt. Ik voel me beter, fitter als ik regelmatig beweeg. Andersom, doe ik het niet dan voelt dit meteen strammer.

Tot zover de eigenschappen. Zoals ik al zei, het is echt niet uitputtend. Heb jij toevoegingen of tips? Je reactie wordt op prijs gesteld!!

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Reacties

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *