Een bommetje van E-nummers!

De laatste tijd letten we bij het doen van de boodschappen bewust op het gebruik van E-nummers. Een handig hulpmiddel hierbij is het gidsje ‘Wat zit er in uw eten?’ van Corinne Gouget en Will Jansen. Hiervan bestaat trouwen ook een handige app met dezelfde titel, ook te vinden onder de naam ‘E-nummers’. Typ in de app een E-nummer in en je kunt meteen zien of het advies ‘rood’ (echt vermijden!), ‘oranje’ (beter vermijden) of ‘groen’ (voorlopig veilig) luidt. Het is echt bizar hoeveel E-nummers er, veelal ten onrechte, worden gebruikt. Vaak gebruiken fabrikanten E-nummers zodat je er extra veel en vaak van eet.

E-621: code rood!

Neem nu bijvoorbeeld de smaakversterker E621, ook wel Ve-tsin of MSG. Code rood in de app. Heel vaak gebruikt in chips, sauzen, salades, vleeswaren e.d. Doel van dit additief is om je smaakpapillen te stimuleren zodat je steeds meer van het product eet. Daarom eet je bijvoorbeeld die hele zak paprikachips in één keer leeg. Aangetoond is dat het o.a. de hersenen aan kan tasten en het hormoonsysteem kan ontregelen. E621 zit in bijna alle chips (behalve de naturelvarianten). Het zit daarnaast ook in erg veel bouillonblokjes, soepen, sauszakjes, vleeswaren e.d. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met z’n even slechte smaakversterkende broertjes de E627 en E631.

Johma, Albert Heijn, Maggi en Honig op mijn zwarte lijst!

Mij valt op dat de A-merken Honig en Maggi relatief veel toevoegingen gebruiken. In de vleeswaren gebruikt Albert Heijn het veel. Er is daar bijna geen ham te vinden zonder E621 (en dat is echt onzin!). Johma bijvoorbeeld maakt het helemaal bond. De ‘gezonde’ sandwich Bacon-Ei is echt een bommetje van E-nummers. Er zitten er meer dan 20 in! En ook is het mij niet gelukt een Johma-salade te vinden zonder het additief. Probeer maar eens…

Een pluim voor Knorr en Struik!

Knorr en Struik derentegen verdienen een pluim! Zij gaan steeds bewuster om met toevoegingen. Neem bijvoorbeeld de bouillon in een pot van Struik. Alleen natuurlijke ingrediënten. Voor wie toch voor een (snel) pakje in de macaroni gaat, die van Knorr bevatten veel minder toevoegingen dan die van Honig. Dus….

Wat voor zout geldt, geldt ook voor zoet…

Waar bovenstaande geld voor de ‘hartige’ kant, geldt het voor de zoetstoffen, waaronder aspartaam, aan de ‘zoete’ kant. Ook dit beter mijden en vervangen door natuurlijke varianten. Elders op deze site vind je een blog over heerlijke natuurlijke zoetmakers… De boodschap is duidelijk. Let bij het boodschappen doen eens op de E-nummers en in het bijzonder de E-621, ook wel aangeduid als ‘smaakversterker’ of ‘mononatriumglutamaat’ en z’n slechte broertjes en zusjes. Laat het lekker staan en kies voor pure producten zonder toevoegingen. Goede producten kun je onder andere herkennen aan het ‘clean label’. Lekkerder en veel beter voor jou en voor je en je gezin!

Succes!

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *