Wat is Goed Vaderschap? Een mini-onderzoek

Kortgeleden zat ik in een interview met @anitavanderhelm. Anita interviewt moeders en vaders over de band met hun kind(eren) en wat dit betekent voor de keuzes in hun leven. Elke keer zijn het zeer inspirerende en mooie gesprekken die me tot denken aanzetten. Kenmerk van de grote interviewers is dat ze precies even doorprikken als het nodig is. Zo ook die ochtend.

Wat is eigenlijk goed vaderschap?

… vroeg Anita. Ik boetseerde een luchtig antwoord in elkaar. Iets over balans, tijd met je kids doorbrengen, luisteren, niet schreeuwen, e.d. De punten die ik in een eerdere blog over De 7 Eigenschappen van Vitaal Vaderschap op een rijtje had gezet. “Maar dat is nogal normatief.” zei ze. “Moeten vaders dat juist niet voor zichzelf bedenken? Hoe goed vaderschap er voor hen uitziet?”. En daar had ze een punt natuurlijk. Want het is natuurlijk een prachtige vraag “Wat is eigenlijk goed vaderschap?”. In deze blog geef ik een korte aftrap en nodig ik vooral alle vaders in Nederland uit om over deze vraag na te denken! Wat food for tought vooraf….

De definitie van vaderschap

Vaderschap is de relatie tussen een man (ook mannelijk dier) en zijn kind. Deze relatie heeft emotionele, sociale, juridische en biologische componenten. 

Aldus Wikipedia.org. Goed vaderschap heeft dus te maken met de relatie met je kind. En vaderschap komt ook in de dierenwereld voor. En dan de vier componenten…

-Emotioneel: Het vader worden kan bij een man heftige gevoelens oproepen, zowel van geluk, trots als onzekerheid. Ja klopt, herkenbaar. Allemaal gehad. Van voor naar achteren en weer terug.

Sociaal: De sociale relatie van vader en kind wordt dikwijls in het licht gezien van het loskomen van het kind uit de moederschoot. De vader is dan de derde kracht die noodzakelijk is om het kind maatschappelijk rijp te maken. Kan ik me alles bij voorstellen. De moeder voor de veiligheid binnen het gezin. De vader voor de brug naar buiten. Zoals ook emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio al herhaaldelijk betoogde.

-Juridisch: Dit betreft in feite 2 delen. Ten eerste de plicht om voor je kind te zorgen. Ten tweede het recht om contact te houden met het kind. Ja. Ik herken de verhalen van gescheiden vaders, de alimentatie en de soms lastige omgangsregeling.

-Biologisch: Het kind erft de helft van zijn genen van zijn vader. Hah! Onze generatie leeft voort via onze kinderen. Borging van continuïteit zeg maar. Klopt als een bus.

Van goed vaderschap is dus letterlijk sprake als je een goede relatie met je kind hebt. Hmmm. Interessant. Het woord ‘relatie’ triggert me en vooral ook wat je kunt doen om een goede relatie met je kinderen te hebben.

Wat is eigenlijk een goede relatie met je kinderen?

Het eerste dat in mij opkomt is dat de goede relatie te maken heeft met de Vertrouwensband die we met elkaar hebben. Dat ze me dingen toevertrouwen en ik hen. “Pap, heb je ff, even iets met je bespreken.”. Dat ik voel en weet hoe het echt met ze gaat. Dat ze me spontaan knuffelen en ik hen. Dat ze me vragen een verhaaltje te lezen. Te voetballen. Te Wii-en. Kleine dingen.

En hoe kun je deze relatie versterken?

Hier komt het woord Aandacht als eerste bij me op. Door momenten van onverdeelde aandacht aan m’n kinderen te geven. Iets met ze (individueel) te doen. Vragen stellen. Luisteren. Dit werkt voor mij alleen als ik actief m’n werk-privébalans in de gaten te houd, zodat ik ook tijd met ze door kan brengen en echt ‘present’ kan zijn. Als ik te druk ben met mijn werk (ik werk als zelfstandig verandermanager & coach) dan merk ik dat er gewoonweg minder tijd en aandacht voor m’n kids overblijft. Voor een bepaalde periode helemaal niet iets om dramatisch over te doen. Maar als het langer duurt, dan voelt het voor mij gewoon niet okee. Ik breng mijn (jongste) kinderen bijvoorbeeld 2 a 3 keer per week naar school en dat vind ik een heerlijk begin van de dag. Ik probeer er daarnaast altijd te zijn bij het sporten op zaterdag. Dat kost me geen enkele moeite, want ik vind het gewoon gaaf!

Uiteindelijk is de relatie met m’n kinderen te zien als een soort bankrekening. Met stortingen (bijv. aandacht, erkenning, complimenten, dingen samen doen) en onttrekkingen (bijv. boos worden, schreeuwen, ruzie maken, veel weg). Hoe meer ik erin stop, hoe positiever het saldo en hoe intenser de relatie met m’n kids aanvoelt.

En nu jullie: Mini-onderzoek Goed Vaderschap

Tot zover de inleiding. En dan nu het onderzoek! Ik nodig jullie uit om bij de reacties antwoord te geven op de volgende vragen:

1) Wat is goed vaderschap voor jou?

2) Hoe kun je dit als vader beïnvloeden?

Misschien kunnen we met elkaar tot een mooie nieuwe definitie in Wiki komen. Wij zijn immers ervaringsdeskundigen ;). Ik ben heel benieuwd!

Marius

@marius_mpoweru

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *