Per ongeluk App gekocht? (Apple)

Geen vette review over de Hay Day App (pic) in deze blog? Nee dat niet. Wel 3 serieuze tips om ongewenste App aankopen in de iTunes store te voorkomen! Het overkwam mij met mijn zoon van 5 deze week. Totale schade €350,-. En ja, ik hoor u denken, dat is geen Apple probleem maar het resultaat van slecht ouder toezicht. ‘Dream on’ en lees toch maar even verder. De default instellingen (de instellingen bij aankoop) van de iPad en iPhone houden geen rekening met gebruik door kinderen. Spelen uw kinderen toch regelmatig met de iPad of iPhone, pas deze instellingen dan (tijdelijk) aan.

Contact iTunes Store Support

Eerst nog even de route naar de ‘Eerste Hulp Bij Ongewenste App Aankopen’. Via Contact Apple Support kies je het menu ‘Purchases, Billing & Redemption‘. Vervolgens kun je onder ‘Topic is not listed‘ in 140 karakters je verhaal kwijt! Mijn zoon heeft ‘without permission’ en ‘accidentally’ App in aankopen (diamanten in Hay Day) gedaan. Dit kon hij doen doordat ik op het zelfde moment een (andere) App aan het downloaden was. Door het ingeven van mijn wachtwoord heb ik de iTunes Store namelijk voor 15 minuten open gezet! Let op, dit is de default waarde, de iTunes Store staat 15 minuten lang open! Dat wil zeggen: in deze 15 minuten hoeft voor geen enkele aankoop, gratis of niet, het wachtwoord te worden ingevuld.

Binnen 48 uur en vaak al na een paar uur, heb je contact met een Apple medewerker. Waarvan hulde! Als laatste nog een opsteker op zoek naar ‘refund’. Laat je niet afschrikken door Apple’s ‘All Sales are Final’! Ik heb mijn geld teruggekregen.

Ongewenste aankopen voorkomen, 3 tips!

  1. Ga naar ‘Instellingen‘, ‘Algemeen‘ en ‘Beperkingen‘. Schakel deze in door een pincode op te geven.  Onder ‘Sta toe’ kun je vervolgens het ‘App installeren’ met het schuifje tijdelijk uit zetten. De ‘App Store’ is in zijn geheel niet meer te zien. Zodra de kinderen klaar zijn met spelen, schakel je het ‘App installeren’ weer in door de pincode in te geven.
  2. Pas in dit menu onder ‘Toestaan materiaal’ ook de instellingen; ‘Leeftijdskeuring (Nederland), ‘Films’ en ‘Apps’ (leeftijden kinderen), ‘Kopen vanuit apps‘ (schuifje uit) en ‘Vereis wachtwoord‘ (Direct) aan. Vooral de laatste 2 aanpassingen zijn belangrijk. Het aankopen in de App zelf (bijv. de diamanten in het gratis spel Hay Day) wordt daarmee tijdelijk uitgeschakeld. En de 15 minuten durende opening van de iTunes Store wordt ongedaan gemaakt. Voortaan wordt bij elke download direct het wachtwoord gevraagd.
  3. Kijk als laatste onder ‘Privacy’ of de Apps en de vooral de spelen, gebruik mogen maken van uw ‘Locatievoorzieningen’, ‘Contacten’ en ‘Foto’s. Vaak is dit helemaal niet nodig!

Dit zijn in mijn ogen de belangrijkste tips om ongewenste App aankopen te voorkomen! Heb je nog andere tips? Deel deze met ons via een reactie op deze blog.

Raoul van Heese

Lees Interacties

Reacties

  1. Gave blog Raoul. Leerzaam en vooral heel herkenbaar. Gelukkig loopt de betaling van de Apps via de creditcard van Iris:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *