Portret van André Miedema, vader van Lotte en Tobias

André Miedema is trotse papa van Lotte en Tobias. VitalDaddy onderzocht wat het vaderschap voor hem betekent en legde hem vier vragen voor. Een prachtig gesprek volgde. ‘En passant’ trakteert André ons ook nog op een onvervalste, bijpassende TED talk!

1. Wat kun je van je kinderen leren?

Mijn kinderen Tobias en Lotte zijn voor mij fascinerende voorbeelden van‚ hoe de mens bedoeld moet zijn’. Tobias bijvoorbeeld is nu een paar weken oud en ik zie hem zwemmen in zijn lichaam. Hij kan er niets mee. Wild zwaaien de armen in de rondte bij het krijgen van een fles, de benen schoppen in een reflex uit en in. Hij praat met ons door allerlei verschillende soorten huilen, die staan voor honger, pijn, behoefte aan affectie en ga zo maar door. Dat hij onderweg is te leren zijn lichaam, stapje voor stapje, onder controle te krijgen. Lotte, nu 2,5 jaar oud, manifesteert zich sinds kort als een volledige persoonlijkheid die bewust en onbewust, in spel en bloedserieus de grenzen daarvan verkent. Ze wordt geleid door een soort oernieuwsgierigheid en‚ ik doe dit, gewoon omdat ik het (blijkbaar!) kan’. Zonder schroom trial and error op alles toepassen, alleen maar om verder te komen, te ontwikkelen. Die natuurlijke drang vind ik fascinerend. Zij kunnen moeiteloos volledig en daardoor intens in het hier nu aanwezig zijn en vanuit die positie ervaren. Zo is het leven bedoeld, denk ik dan.

Dat ik vader mag zijn van twee kinderen geeft me dagelijks een herinnering aan deze enorme potentie van de mens en dat het aan mij is om, geleid door mijn nieuwsgierigheid en met mijn potentie, met net zo weinig mogelijk zelf opgelegde weerstand, te leven als mijn kinderen dat doen. Het is ongekend waar wij als mensen toe in staat zijn. En ergens lijken we dat naarmate we ouder worden, onderweg te verlangzamen of zelfs kwijt te raken. Je besluit als volwassene helaas zo veel waardevolle dingen die je als kind nog had, niet meer te doen: moed tonen, doorzetten, tegenslagen moeiteloos tegemoet te treden met nog een poging, bereidwilligheid om naar jezelf te kijken, zonder oordeel de mensen om je heen tegemoet te treden, liefde en overgave als basishouding te hanteren. En dat alles in dat moordende tempo dat kinderen kunnen hebben. Om jaloers op te zijn. Mijn kinderen herinneren mij dagelijks aan de enorme potentie van de mens en daarmee mijzelf.

Deze manier van kijken naar kinderen is overigens wat mij betreft aanstekelijk vertaald in een mooie TED- talk van Alison Gopnik.

2. Wat betekent vaderschap voor jou?

Vaderschap is voor mij een waardevol levensaspect. Ik beschouw mezelf als mens, hier op aarde in dit leven, bedoeld om ervaringen aan te gaan om verder te komen, te ontwikkelen. Doordat ik vader ben geworden komt hier een hele reeks aan ervaringen in een nieuwe kleur bij. Dat gaat over mooie levensthema’s zoals leiden, een voorbeeld zijn, oprechtheid tonen, aanspreken op gedrag, spelen, creativiteit laten zien. Ik wordt daarin feilloos scherp geconfronteerd met het (uitblijvend 😉 effect van mijn aanpak/gedrag richting mijn kinderen. Willen volwassenen elkaar nog wel eens beschermen, spelletjes spelen, zaken buiten het contact houden. Met kinderen krijg ik die kans niet. Het is in die zin open en bloot, transparant, direct, rauw. Dat maakt dat het dichtbij komt, soms prachtig, soms vervelend, maar altijd echt en raak. Het vaderschap brengt me hier sterke ervaringen in waardoor ik een nog onontdekt stuk van mezelf kan verwezenlijken. Dat had ik me van te voren echt niet allemaal bedacht, en wellicht geef ik over 20 jaar wel een heel ander antwoord op deze vraag: het is wel hoe ik het nu ervaar. Onomkeerbaar anders dan voordat ik vader was. Ik ben ook opgehouden aan anderen uit te leggen hoe het is om vader te worden, alsof dat kan. Ik kan alleen vertellen wat ik daar in ervaren heb, wetende dat er een grens is aan wat ik kan overdragen aan iemand die het vaderschap (nog) niet heeft ervaren of voor zich zelf op een heel andere wijze heeft ervaren.

3. Welke dingen doe je het liefst met je kinderen?andre foto

Samen de wereld ontdekken. Ik de hunne en zij de mijne, samen de onze. In de achtertuin als Lotte voor het eerst radijsjes uit de grond trekt, de plantjes water geeft, een rij mieren bestudeerd, eindeloos zand en water versleep spelletjes speelt. Op het aankleedkussen als Tobias voor het eerst zijn eigen duim in zijn mond stopt en ervaart dat dat een heerlijk ding is om op te sabbelen. En met mijn dochter voor op de fiets door de stad, zij alles aanwijzend en benoemend wat opvalt. En dat is veel en het zijn nooit de dingen die mij opvallen;-) Daarnaast in het praten. Ik vind het heerlijk tegen Tobias aan te kletsen en te vertellen over wat ik de dag heb beleefd. Hij verstaat mijn woorden niet maar voelt precies wat ik bedoel, op een ander niveau. Dat contact is warm. Lotte kan inmiddels praten in zinnen en het is een heerlijke ontdekkingstocht om langs haar woorden de wereld opnieuw te bekijken en ervaringen te delen. Ze verzint iedere dag nieuwe woorden die zo logisch zijn en die we eigenlijk aan ons woordenboek moeten toevoegen: een strandbal kun je opblazen en daarmee dus ook ‚afblazen’ (in plaats van leeg laten lopen). En ze houdt heel ‚groot’ van haar mama.

4. Wanneer wordt je als vader geraakt door je kinderen?

Ik wordt het meest geraakt als ik ze gedrag zie vertonen dat zo puur, zo oprecht, zo direct en tot de kern is. Als mijn dochter een ander helpt zoals alleen zij dat kan, of aan het eind van de dag eerst chagrijnig en vervolgens uitgeteld knuffelig een boekje voorgelezen wil hebben. Zo onvoorwaardelijk en krachtig in het geven van liefde aan de mensen om hen heen. Het werkt als een herinnering aan wat er in mij aanwezig is en dat dat op dezelfde wijze naar buiten kan komen en deze wereld zoveel mooier maakt. Dat geeft me een glimlach omdat ik dan voel wat er allemaal nog mogelijk is tussen ons mensen. Wonderbaarlijk.

Wil jij ook aan de tand gevoeld worden over jouw vaderschap? Stuur dan een mail naar marius@vitaldaddy.nl

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *