Het verst plassen (gastblog)

Onlangs werden we benaderd door Inah Ritsema naar aanleiding van onze aanwezigheid op een informatiemarkt voor zwangeren. Inah is trainer en opvoedconsulent. Haar specialisme is de rol en pedagogische betekenis van vaders, het jongensbrein in relatie tot het vrouwen- en meisjesbrein en opvoeden in vertrouwen. Zie www.inahritsema.nl Naar aanleiding van deze markt stuurde ze ons het volgende artikeltje dat we graag plaatsen als gastblog. Wat ons betreft een mooie ‘spiegel’ en inkijkje in het verschil tussen man en vrouw, jongens en meisjes…

 

Het verst plassen

Pas geleden organiseerde VitalDaddy op de markt voor aanstaande vaders een wedstrijdje ‘Wie kan het snelst een luier verwisselen’. Bij de gedachte alleen al moest ik glimlachen. Voor mijn geestesoog zag ik drie vaders op rij met drie babypoppen een luier verschonen. Allicht verliep de wedstrijd anders, maar vanuit mijn vrouwenbrein begreep ik niet echt waar een dergelijk idee vandaan komt. Kan ik de humor er niet van inzien of speelt er meer bij een wedstrijdje  ‘luier verwisselen’?.

 

Tijdens de ouderavond ‘Ruimte voor jongens’ geef ik veel voorbeelden van ‘wie de sterkste, de slimste, de snelste is’. Ik vertel, dat het voor jongens belangrijk is om te weten wie de hoogste toren kan bouwen, het langst onder water kan blijven, het verst kan plassen …. Blauwe plekken en bloedneuzen ten spijt, vechten de jongens zich naar de top. De som van de wedstrijdjes bepaalt de hiërarchie en de leider van de groep. Zolang de leider niet bekend is heerst er onrust. Pas als de leider en de rangorde zijn vastgesteld, keert de emotionele veiligheid in de groep terug.

Komt er een nieuw jongetje, het gestoei en getrek begint opnieuw.

 

Kort geleden las ik, iets nieuws over het verst plassen. In het artikel stond, dat het bij een dergelijk wedstrijdje niet alleen gaat om wie het verst kan plassen, maar dat gezamenlijk plassen meer is dan de som der delen. Het verbroedert namelijk, het geeft een band en vriendschap ontstaat….

 

De vaders van VitalDaddy weten dit allang, bewust of onbewust.

Inah Ritsema www.inahritsema.nl

 

Niels Meijerink

Uit de strenge winter van '63. Freelancer, zzp-er, zp-er of hoe je het ook wil noemen. Vooral product owner en communicatieadviseur, ervaring met ICT/online dingen. En vader, al ruim 22 jaar ervaring met dat laatste. Inmiddels 3 kinderen, 18, 21 en 22. Daarnaast gek op natuur en koken/bakken. Opgegroeid in Arnhem en omgeving, via Utrecht en het verre Oosten terechtgekomen in de prachtige hanzestad Deventer. Is de online redacteur van dit platform en blogt ook uit ervaring, de dagelijkse praktijk en vanuit de keuken.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *