Pas op voor de Gameboyrug!

Ouders let op! Na de What’s App vinger en de SMS-nek is er nu de Gameboyrug. Verschillende onderzoeken tonen aan dat veelvuldig gebruik van tablets en smartphones zeer ernstige nek- en rugklachten kunnen veroorzaken. Vooral jongeren en kinderen zijn hierbij een belangrijke risicogroep, omdat zij relatief veel (al gamend) met tablets en smartphones in de weer zijn. Ze gamen zich letterlijk een bochel, omdat ze dan vaak in een hele kromgebogen, onnatuurlijke houding zitten. Funest voor nek en rug!

Orthopedisch chirurg Piet van Loon waarschuwt voor de Gameboyrug . ‘Er worden al jongeren van 19, 20 aan hernia’s geopereerd’, aldus Van Loon, die recentelijk samen met twee hoogleraren in Medisch Contact waarschuwt tegen de ‘Gameboyrug’. Het valt Van Loon op dat hij steeds vaker jongeren ziet met de rugproblemen van oude mensen. Uit een recente Finse studie blijkt dat 40 procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar, van wie we eigenlijk denken dat ze gezond zijn, al de rug heeft van een 50-jarige. 

Wat kun je als ouder doen? 3 tips.

TIP 1: Maak je kinderen bewust van hun houding. Gamen helemaal verbieden, lijkt een onbegaanbare route. Als je kind onderuitgezakt zit, spoor het dan aan om rechtop in de stoel te zitten. De beste houding hiervoor is op het puntje met ten minste een knie naar beneden en de voet onder de stoel (zoals ook bij de Stokke stoelen veel gebeurt).

TIP 2: Spoor kinderen aan op hun buik te liggen als ze op de Ipad of telefoon zitten. Dit belast de nek- en rugspieren niet, maar ze worden op deze manier juist versterkt.

TIP 3: Stimuleer je kinderen om vaker te bewegen en buiten te spelen. Kids vinden gamen prachtig en ze zitten, als je niet oplet, er soms wel uren achter. Voor ons als ouders de taak om ze met regelmaat aan te sporen even buiten te gaan spelen en een frisse neus te halen. Laat ze bijvoorbeeld een wekkertje gebruiken om de tijd van het gamen te beperken en afwisseling te stimuleren.

Bron: De Volkskrant en De Telegraaf 

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Reacties

  1. Wanneer ik in het openbaar vervoer om mij heen kijk, denk ik wel eens dat niet alleen jongeren een risico op een gameboyrug lopen. Iedereen zit tegenwoordig constant op zijn smartphone te staren. Dat deze rugklachten geen fabeltje zijn, heb ik overigens zelf kunnen ondervinden. Wanneer ik teveel spelletjes zit te spelen op mijn smartphone, voel ik dat direct in mijn schouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *