Bekende vaders: Ramon Beuk

In de serie ‘Bekende Vaders’ gaan we op zoek naar de vader achter de BN-er. In dit kader hadden we een exclusief interview met  ondernemer, topkok en programmamaker Ramon Beuk (1971). Ramon is trotse vader van dochter Firy van 11. We spraken met Ramon over zijn rol als vader, de balans tussen werk en privé en over zijn eigen vader. Er ontspon zich een prachtig gesprek met een zeer bevlogen man die de ene na de andere inspirerende quote op het gebied van vaderschap over ons uitstrooit.

We maken kennis met een man die op op zoek ging naar het geluk. Die van het leven geniet. Die eruit wil halen wat erin zit. Een gevoelsmens. Vandaag het eerste deel.

Het is precies de afgesproken tijd en Ramon komt enthousiast de stijlvol ingerichte kamer binnen in zijn eigen evenementen centrum De Glazen Ruimte in Maarssen. Als eerste praten we over de vader Ramon Beuk. Wat voor een vader is hij?

Stimuleer kinderen om zelf na te denken

Wat opvalt is dat hij als mens en als vader iemand is die ruimte geeft en open staat voor de kijk van anderen. Hij gelooft niet in het directief en rechtlijnig uitvaardigen van standpunten. “Ik geloof niet in dingen opleggen”, aldus Ramon. Hij stimuleert zijn dochter Firy dan ook zoveel mogelijk zelf na te denken. “Wel vanuit een basis, een doel. Het is belangrijk dat mensen aan de voorkant begrijpen wat je wilt, wat je doel is. Vaak horen mensen wel wat je zegt, maar begrijpen ze niet wat je bedoelt. Als doelen aan het begin helder zijn en echt begrepen worden, dan is er in het vervolgproces veel minder energie nodig, bijvoorbeeld om steeds op dingen te wijzen”.

Hier besteedt hij veel aandacht aan, zowel als directeur van zijn eigen onderneming én als vader.

“Mijn dochter weet hierdoor heel goed wat er kan en wat er niet kan. Wat ik goed vind en wat niet. Ik vind het belangrijk om samen te kijken hoe we naar het hoogst haalbare kunnen. Ik ben geen perfectionist, maar streef wel naar zo goed mogelijk.”

Maak keuzes op basis van de doelen die je nastreeft

Bekende vader Ramon Beu

Doelen stellen, dat is dus belangrijk. Ook als vader. We vragen Ramon naar de doelen die hij bespreekt met Firy.  “In je leven maak je keuzes op basis van de doelen die je nastreeft. Dit hoeven niet altijd hele grote doelen te zijn. Bij Firy gaat het nog vaak om hele kleine doelen. Bijvoorbeeld dat ik verwacht dat ze op tijd op school is. Je kunt een kind snel leren dat er regels zijn en dat je in je leven keuzes moet maken op basis van de doelen die je nastreeft. Je kunt ze stimuleren om hierover na te denken en dit te begrijpen.”

Een voorbeeld geven, een voorbeeld zijn

Ramon leeft z’n passie, neemt z’n vrijheid, maakt z’n eigen keuzes en is juist hiermee een voorbeeld voor z’n dochter. Waarbij hij (juist) niet hele dagen naast haar zit en haar handje vasthoud. Ramon doet z’n eigen dingen en geeft Firy hiermee ook juist de ruimte. “Het is ook haar leven. Ik vind het belangrijk dat zij het leven leert kennen, zodat ze  ze straks ook haar eigen keuzes te maken. Dat wil ik haar meegeven.” Het is interessant. En hoe doe je dat dan, je kind stimuleren zijn/haar eigen keuzes te maken? “Je kunt kinderen stimuleren door ze goede voorbeelden te geven en door zelf een voorbeeld te zijn. Vertrouwen is hierbij belangrijk.”

Maak tijd vrij om met je kind te praten!

Het betekent wel dat je goed ‘in touch’ moet zijn met je kids. Ondanks zijn drukke bestaan heeft dit bij ‘vader’ Ramon een belangrijke plek. Ruimte geven aan de ene kant, maar wel vanuit een sterke verbinding. “Naarmate je kind ouder wordt speelt het leven zich steeds meer buiten de deur af. Het is dus heel belangrijk om de verbinding met je kind te houden op de juiste momenten aan te geven wat je goed vindt en wat niet. Het is veel makkelijk om je kind kwijt te raken dan om het kind bij jezelf te houden. Het is belangrijk dat ouders bewust tijd vrijmaken om met hun kind(eren) te praten!”

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *