Review Backbone: door David Harshada Wagner

Volgens schrijver David H. Wagner is Backbone dé wake-up call voor echte mannen. Echte mannen zijn dus niet de spijkerharde macho’s die de groei van hun biceps zien als persoonlijke ontwikkeling. Maar ook niet de verwijfde types die achter in de yogaklasjes zitten. Nee. Echte mannen zijn mannen die weten dat er een binnen en buitenkant is die allebei even veel aandacht nodig hebben. Mannen die er achter willen komen wat ze hier op deze planeet te doen hebben en daar voor gaan. In de taal van Wagner kiezen ze voor de Rode weg en niet voor de Zwarte weg. De Rode weg is (volgens de traditie van de Lakota indianen) de weg van eer, wijsheid, kracht en visie. De Zwarte weg die van kleinzieligheid, eerloosheid zelfzucht en onwetendheid.

Om die weg te gaan moet elke man zijn ruggengraat vinden. Dat is de ‘Backbone’ uit de titel. De backbone is de bewuste mannelijke kernkracht. Het vinden van die backbone gaat over jezelf door en door kennen, je kernkrachten verbeteren en je zwaktes verminderen. Weten wat je doel in het leven is en wat voor man je moet zijn om dat doel te bereiken. Elke man heeft ruggengraat, maar niet elke man weet hem te vinden. Daar helpt dit boek bij.

Het lezen van Backbone en het doen van de opdrachten helpen je om dat doel te vinden. Wagner put daarbij uit het werk van bekende mannenwerkers als Carl Jung, Robert Moore en Robert Bly aangevuld met zijn eigen ervaringen als meditatieleraar. Ook in dit boek komen de mannelijke archetypen van de koning, de krijger, de mysticus en de minnaar terug. Wagner geeft deze meestal abstracte krachten handen en voeten met praktische voorbeelden en oefeningen. Hij schuwt het ook niet om zichzelf daarbij bloot te geven.

Voor wie is Backbone?

Backbone is bedoeld voor alle mannen die het zo op het oog aardig voor elkaar hebben: Ze verdienen misschien aardig, vervullen hun plicht in het huis en op het voetbalveld, ze werken zich niet in de nesten, maar zijn toch niet helemaal gelukkig. Ze voelen zich niet krachtig en vrij. Voor die mannen: jong, oud, vader of geen vader, is dit boek. Mannen die bewust in het leven (willen) staan en niet te benauwd zijn om aan hun innerlijk te werken.

David H. Wagner

Wat is de toegevoegde waarde van Backbone?

Er zijn al heel wat boeken verschenen over de plek van de bewuste man in de moderne samenleving. Ik schreef hier al eerder over. Wagner voegt daar in mijn ogen echt iets aan toe. Hij heeft een praktische gids gemaakt die elke man handvaten geeft om stappen te zetten op de Rode weg. De opdrachten in het boek zetten je aan het denken en zijn no-nonsense en aardse manier van schrijven zijn een verademing. Geen zweverig, hoogdravend gebeuzel, maar praktische taal en heldere voorbeelden.

Stap voor stap neemt hij je mee. Dichter naar de kern toe. Daarbij vergeet hij niet om je steeds de spiegel voor te houden. De opdrachten doe je voor jezelf en niet voor een ander. Als je niet helemaal ‘bloedeerlijk’ bent, doe je vooral jezelf te kort.

Zo’n how-to handboek voor mannen kende ik nog niet. Als je overigens verwacht dat dit boek je panklare oplossingen geeft zoals zoveel andere Amerikaanse schrijvers, dan kom je bedrogen uit. Ik vind dat juist wel prettig. Wat dat betreft ademt het boek een meer Europese sfeer uit.

Wat hebben vaders aan Backbone?

In het boek is veel ruimte ingeruimd voor de man als papa, vader en zoon. Wat heeft je vader jou geleerd, wat niet, wat is jou rol als vader naar je zoon of dochter. Wat heeft dat te maken met het afleggen van de rode weg en het vinden van je doel. Ook weer allemaal erg praktisch. Als je je wel eens afvraagt hoe dat tussen jou en je vader zit of zat en je wilt een goede vader voor je kinderen zijn, wat kun je dan doen. Volgens mij zouden alle mannen die bewust vader zijn geworden hier van tijd tot tijd eens mee aan de slag moeten. Elke vader kan af en toe een upgrade gebruiken. Daar helpt Backbone bij.

Welke inzicht heeft Backbone mij gegeven?

Deel niet al je twijfels, duisternis en wanhoop met je vrouw/partner. Doe dat met andere mannen die bloedeerlijk tegen je durven en kunnen zijn. Dat kunnen vrienden zijn, maar dat hoeft niet.

Eindoordeel.

Als je deze kerstvakantie of komend jaar één boek zou moeten lezen, zorg er dan voor dat het Backbone van David Harshada Wagner is. De reis de je met het boek in de hand aflegt, maakt je een mooiere man. Daar profiteren je kinderen en je vrouw/partner van. Daarnaast wordt de wereld een mooiere plek met al die mooie mannen.

Love Hard, Live True

 

Het boek is te bestellen op de website van Altamira of bij onze partner bol.com: [bol_product_links block_id=”bol_5671c169b4de5_selected-products” products=”9200000045961368″ name=”Backbone” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Hans Mertens

Vader van twee mooie dochters (2000 en 2003). Getrouwd met zijn High School Sweetheart (1999). Woont in een klein dorp 20 km ten oosten van Utrecht. Houdt van sport, buiten zijn, muziek, koken en whisky.  Gelooft dat alles energie is. Is geïnteresseerd in de ontwikkeling van body, mind en spirit bij zichzelf en bij anderen. Werkt als senior projectmanager bij de provincie Utrecht.

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *