Vader & dochter boek: Verplichte kost.

“Vaders, lees dit boek en je beseft wat voor een geluksvogel je bent.”

Een uitgebreide instructie met allemaal praktische tips die helpen een dochter te verwekken. Bevruchting door een straaljagerpiloot? Helpt, maar wie heeft er nou een straaljager? Rust voor de daad helpt ook. En een heet bad, en niet te groot geschapen zijn ook. En van combinaties wordt het beter natuurlijk. Althans: zo wordt beweert volgens Hannah en Bert Wagendorp.

Bert en Hannah besloten samen een boek te schrijven over alles met betrekking tot vader en dochter zijn. Feiten, zogenaamde feiten, liedjes, gedichten en verhalen, portretten, psychologische tests (vindt Hannah leuk, zegt ze), en foto’s, tegeltjeswijsheden en meer. En van alles veel dus. Ik dacht dat ik een geinige playlist op Spotify had over dochters, maar ik moet hier toegeven: er is nog veel, veel meer. En al die beroemde vaders en dochters ook: Presley, Kinski, McCartney, Zorreguieta. En cadeautjes voor vaderdag. Boeken over vaders en dochters. Alles dus, zoals ik al zei.

Bert wist het al vroeg dat hij een dochter kreeg. Bij de echo waren er twee opties. Arts: ‘Het is een meisje. Of een jongen zonder ballen’. Bert: ‘Doe dan maar een meisje’. En: ‘Voor een vader zijn dochters mysterieuzer dan zonen. Ze vullen in het leven van een man iets in wat hij niet kent’. Dat herken ik heel erg. Ik heb ook zonen, maar die snap ik ergens wel. Daar kan ik me jongens-onder-elkaar gemakkelijker mee identificeren. Maar zo’n dochter dat is andere koek. En overigens: dat wordt nog veel meer als die dochter op haar beurt ook een dochter ter wereld brengt. Dan wordt alles kwadratisch, lijkt het. Nou ja, zo ver is Hannah nog niet, en Bert dus ook niet. Tegen die tijd komt er vast nog een boek.

Goed, en dan komen de recepten, niet heel verfijnd, maar wel supergezellig. Spaghetti Bolognese, erwtensoep, gebakken eieren. Die laatsten zijn een typisch vadergerecht. Dan kijkt de dochter toe om de verfijnde kunst, die vader in zijn studententijd heeft verworden, af te kijken. En bij Risotto is samen roeren, hand in hand, van het grootste belang. Naar ’t schijnt.

Serieuze verhalen staan er ook in. Hoe is het om de dochter van Stalin te zijn? Niet best. Hitler had gelukkig geen dochters.

En dan een wijze les: als vader niet nieuwsgierig zijn, je dochter vertelt je wel wat ze vindt dat je moet weten. Die deel ik ook, en als de band goed is, dan is dat best veel. Prachtig vind ik het gedicht van Wiel Kusters: Hoe een vader zich gedraagt op de trouwdag van zijn dochter. Ik citeer het laatste stukje, en lees dan zelf de rest, het is de moeite waard.

Draag je corsage heldhaftig
En loop met haar over het middenpad
Vergeet nooit haar arm door jouw arm
Word deze dag niet dronken

Ik vind het boek een aanrader. Geen leesboek, maar een blader- en kijkboek, om met je dochter te bespreken. Bestel ‘m direct hieronder en je hebt ‘m morgen nog in huis:

[bol_product_links block_id=”bol_5500a81c8aa51_selected-products” products=”9200000036134987″ name=”Vader & Dochter boek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

“Dochters. Als je dit boek uit hebt, kijk je opeens heel anders naar je vader”. Zou zomaar kunnen, ik heb natuurlijk geen idee. Ik zal het eens navragen.

Anoniem

Lees Interacties

Reacties

  1. Mag dat wel..reageren als je geen vader bent? Toch heb ik ook een dochter, zelf was ik er een van mijn vader en dat verschil is duidelijk. Dochters zetten zich af tegen hun moeders en vaders overschatten hun beschermende rol wanneer dochter,de tiener leeftijd bereikt.
    Ik wil wel even kwijt dat de meeste vaders het nalaten met hun dochter over seks en voorbehoedsmiddelen te praten.
    Dat neem ik de mijne achteraf hoogst kwalijk.
    Als vaders die plicht overlaten aan de moeders, moeten ze zich achteraf ook niet mengen in de problematiek die dat geheid met zich meebrengt.
    Misschien moet daar dan ook maar gauw een boek over komen.

  2. Prachtige recensie Charles daar kunnen vader en dochter Wagendorp trots op zijn! Zo te lezen maakt het boek je als vader bewust van het voorrecht dat je als papa van een dochter hebt. Ik heb er gelukkig maar liefst drie, dus het boek is voor mij verplichte kost 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *