Opruimtips voor mama’s

Afgelopen dinsdag was op Ukkiesblog.nl een interessante blog te lezen over Mannen en opruimen. “Zien mannen het echt niet of willen ze het niet zien” “Doe mij ook zo’n knop. Dat zou toch wel eens fijn zijn”. Het beeld van de moeder naar de vaders is duidelijk: papa’s ruimen niet op. Ze zien het niet, kunnen het niet, doen het niet. Of eigenlijk: all of the above.

En eerlijk gezegd… er zit een kern van waarheid in. De hele dag als stoffer en blik door je huis achter je kroost aanlopen, playmobil rapen, lego sorteren, flesjes wassen …. Hoe zinvol is deze tijdsbesteding? Dat is niet waar wij vaders warm voor lopen, toch? En wat het meest vervelend is… dat mama continue over onze schouder meekijkt of we het wel goed doen! Dat opruimen is een bron voor discussie en ergernis. Maar dat hoeft helemaal niet! Vier leidende principes om het draaglijker te maken:

1. Accepteer: strak huis + kinderen = utopie

Erger je niet, verwonder je slechts. Accepteer dat een strak huis met kinderen een utopie is. Mama’s laat het los. Maak het lichter, luchtiger. Ik heb tegenwoordig een poolstok nodig om over de in de kamer opgestelde playmobil legers, lego friendz maneges en kapla-torens van onze 4 koters te springen. In ’the living’ wordt geleefd! En dat is maar goed ook.

2. Maak volwassen afspraken over wie wat doet

Mijn vrouw wil graag dat ik de dingen op haar manier doe en ook op het moment dat zij dit wil. Dat werkt dus niet bij mij. Wij papa’s zijn soms net kleine kinderen (toegegeven) maar willen niet zo behandeld worden. Tip: Als je wilt dat er evenwicht bestaat in de taakverdeling, maak dan vooraf heldere afspraken. Niet alleen over het opruimen, maar ook over de andere dingen, wie kookt er, haalt er boodschappen, doet de keuken, doet de kids in bad e.d. Bespreek dit even van tevoren met elkaar en laat het dan ook bij de ander liggen. Geef de ander de ruimte het op zijn/haar manier in te vullen. In deze afspraken kun je ook de meer ‘continue’ zaken als lege WC rol vervangen, vochtig toiletpapier aanvullen, volle vuilniszak weggooien, de bijna lege pindakaaspot e.d. ff aanstippen. Bij hele kleine kinderen betreft het afspraken tussen volwassenen, later kun je de kids erbij betrekken.

3. Don’t voor mama’s: Booby Traps voor papa!

Wil je het helemaal verknallen als mama, werk dan met booby traps. Laat bijvoorbeeld demonstratief een leeg potje op het aanrecht staan en wacht vol bewondering af of manlief ‘m bij de lege flessen zet. Ondertussen steeds tegen jezelf zeggen “Zie je wel, hij staat er nog steeds, als ik er ook niet ben!”. En vervang het lege potje gerust door de volle vuilniszak, de volle vaatwasser e.d. Laat dingen op de trap liggen en vraag je af “’s Kijken of hij dit meeneemt”. Don’t! Wil je het gezellig en leuk houden, kappen hiermee dan.

4. Gezamenlijke opruimacties

De hele dag bezig zijn met opruimen, pffff mij niet gezien. Bij sommige dingen is het inderdaad fijn om meteen even actie te ondernemen (bijv. de keuken / het aanrecht even schoon achterlaten). Bij andere dingen werkt beter om aan het eind van de dag (of tussendoor) een opruimactie met de kids te organiseren. Even samen opruimen of, als de kids wat ouder zijn, goeie instructies geven en even begeleiden. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Als de kids wat ouder zijn kan wat meer zelfwerkzaamheid worden verwacht. Bijvoorbeeld zelf de gymtas / sporttas ontmantelen, broodtrommeltjes/bekers uit de tas, jas AAN de kapstok (en niet op de grond ;)).

Tips voor nieuw Ukkiesblog?

Tot zover. Misschien nog even wat input voor een volgende blog op Ukkiesblog? Vrouwen en banden plakken? Vrouwen en het installeren van de iPhone/Wifi/router? Vrouwen op ‘Hoe werkt een afstandsbediening’-cursus? (inclusief de module: opnemen van voetbal voor papa! ;)).

Groetjes, graag tot een volgende blog,

Marius

@marius_mpoweru

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Reacties

  1. Goeie punten, Marius! Ik zie veel parallellen met het opvoeden van pubers, maar die leren toch veel minder snel op de één of andere manier!

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *