Welk type vader ben je? 6. De Consequente Vader

In deze reeks onderscheiden we maar liefst 6 types vaders (zie ook  J/M Voor Ouders), allemaal met hun eigen sterke en zwakke kanten. Natuurlijk: elke vader is op zijn manier de beste die er is. En die zwakke kantjes, daar kan aan gewerkt worden. Als je maar weet waar je kracht en valkuil ligt. Nog even alle vaders op een rij  ;  De Zorgvader (1.), De Competitievader (2.), De Afwezige vader (3.), De Relaxte vader (4.), De Speelse vader (5.) en vandaag als laatste: De Consequente vader (6.).

6. De consequente vader

Binnenshuis wordt niet gerend, je gaat niet van tafel voordat iedereen uitgegeten is, je antwoordt netjes met ‘nee, dank je’ of ‘ja, alsjeblieft’ en na drie keer vergeefs waarschuwen volgen sancties. Het zijn maar enkele voorbeelden van regels zoals jij ze thuis veelvuldig hebt. Jij houdt vreselijk veel van je kinderen en geniet ervan om samen dingen te ondernemen, maar in regels – en straffen – ben jij nu eenmaal -consequent. Anders word je ongeloofwaardig en groeien je kinderen op tot onaangepaste personen.

Jouw kracht
Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Die geef jij ze. Het is helder voor je kinderen wat je wel en niet tolereert en verwacht. Ze weten waar ze aan toe zijn en dat maakt hun wereld overzichtelijk en veilig. Over de basale structuur en regels bij jullie thuis hoeven ze zich niet druk te maken, er blijft tijd voor ze over om in emotionele rust te groeien en zich te ontwikkelen. Jouw consequente optreden geeft hun bovendien het gevoel dat je om ze geeft. Met jouw regels wil je ze iets leren en hen behoeden voor pijn en verdriet. En dat voelen ze.

Jouw valkuil
Consequent zijn is goed, te streng zijn werkt averechts. Uit angst de regie te verliezen, maar ook misschien omdat je het van huis uit gewend bent, kun jij zo controlerend en streng zijn, dat je je kinderen bij je wegjaagt. Uit angst voor jouw boosheid en straf kunnen ze dingen voor je gaan verzwijgen. Bovendien heeft niet ieder kind dezelfde opvoeding nodig. Sommige kinderen zijn zo gevoelig voor berispingen dat je bij hen je stem zeker niet moet verheffen. Door bij voorbaat boos te worden om een verbroken regel, zonder naar je kind te luisteren en te kijken wat er achter zijn gedrag schuilt, kan een kind zich onterecht behandeld voelen. Dat kan schadelijk zijn voor jullie band. Een kind kan een te strenge opvoeding ervaren als altijd kritiek krijgen: ‘Ik doe het nooit goed.’ En dat is slecht voor zijn zelfbeeld. Zorg daarom dat je rustig communiceert en steeds uitlegt waarom je bepaalde regels stelt. Vraag jezelf ook van tijd tot tijd kritisch af: waarom heb ik deze regel eigenlijk?

Uit de reacties blijken ook nog nieuwe types te onderscheiden: De Oervader (ons bekend van auteur Erwin) en uit Vaticaanstad De Heilige Vader  :-D. Wie een goede nieuwe typering weet… laat het ons weten!

Bron: J/M Voor Ouders

Raoul van Heese

Lees Interacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *