Welk type vader ben je? 3. De Afwezige Vader

Maar liefst 6 types vaders zijn er te onderscheiden (zie ook  J/M Voor Ouders), allemaal met hun eigen sterke en zwakke kanten. Natuurlijk: elke vader is op zijn manier de beste die er is. En die zwakke kantjes, daar kan aan gewerkt worden. Als je maar weet waar je kracht en valkuil ligt. Na de Zorgvader en de Competitievader vandaag het derde type: De Afwezige Vader.

3. De afwezige vader

Je werkt graag. Ook als je thuis bent, kun je de verleiding niet weerstaan mails te checken of te bellen met kantoor. Je ziet wel dat je kinderen meer van jou willen dan je ze nu geeft – en soms neem je je voor om met ze te spelen – maar eigenlijk heb je het geduld er niet voor om een spelletje met ze te doen of samen iets van Lego te bouwen. Het kan ook zijn dat jij er best meer voor ze wilt zijn, maar dit niet kunt omdat je -letterlijk afwezig bent als piloot of vrachtwagenchauffeur of een ander beroep waardoor je vaak lang en ver van huis bent.

Jouw kracht
Je geeft je kinderen veel ruimte, simpelweg doordat je je niet zo met ze bemoeit. Ze leren hun eigen weg te gaan en dat maakt ze snel zelfstandig. Jij zet ze onbewust aan om hun omgeving te exploreren en dat wordt versterkt doordat ze van jou zien dat werken en buitenshuis zijn veel voldoening geeft. Zeker als je voor je werk veel reist, leer jij je kinderen dat de buitenwereld een veilige plek is. Want je mag dan veel weg zijn, je komt uiteindelijk altijd terug.

Jouw valkuil
Het gevaar van jouw letterlijke of figuurlijke afwezigheid is dat je kinderen de indruk kunnen krijgen dat jij niet om ze geeft. Natuurlijk helpt een liefdevol compenserende moeder, maar jij bent niet vervangbaar. Realiseer je hoe belangrijk jij bent voor je kinderen. Je bent misschien niet zo gevoelig voor emotionele signalen maar probeer toch met aandacht naar je kind te kijken en te luisteren. Tip: plan elke week een dagdeel in je agenda voor de kinderen. Zet op die tijdstippen telefoon en computer uit en doe samen iets wat jullie leuk vinden.

De volgende keer deel 4: De Relaxte Vader.

Bron: J/M Voor Ouders

Raoul van Heese

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *