Welk type vader ben je? 2. De Competitievader

Liefst 6 types vaders zijn er te onderscheiden lees ik in J/M Voor Ouders, allemaal met hun eigen sterke en zwakke kanten. Natuurlijk: elke vader is op zijn manier de beste die er is. En die zwakke kantjes, daar kan aan gewerkt worden. Als je maar weet waar je kracht en valkuil ligt. De vorige keer stond De Zorgvader (1.) in de spotlight. Vandaag De Competitievader.

2. De competitievader

Jij wordt gedreven door de wens jezelf te verbeteren. Competitie is leuk, presteren geeft een kick. Het is je aard. Of je kreeg het van huis uit mee. Jij moedigt je kinderen in ieder geval altijd aan een stapje verder te gaan. Je neemt ze graag mee naar buiten, om te sporten, of leert ze iets nieuws. Jouw credo: niet bij de pakken neerzitten. ‘Kan niet ligt op het kerkhof, wil niet ligt ernaast.’ Als ze ergens tegen opzien, of niet tegen hun verlies kunnen, ben jij geneigd hierin een gebrek aan ruggengraat te zien. Je vindt het belangrijk dat jouw kinderen doorzettingsvermogen ontwikkelen.

Jouw kracht
Vaders vertegenwoordigen van oudsher de competitieve buitenwereld voor hun kinderen. Moeders representeren, zeker de eerste jaren, voor een kind de veilige, beschermde thuiswereld. De eerste indrukken van ‘de grote wereld’ krijgen je kinderen van jou; van wat jij meemaakt en vertelt. En omdat jij je er als een vis in het water voelt, zijn die indrukken positief en bemoedigend. Jij straalt uit: buiten is het leuk, concurrentie is leuk. Waarmee je ze het nodige zetje geeft om buiten hun vertrouwde wereld op verkenning te gaan. Je moedigt ze aan om risico’s te nemen, om door te zetten. Je bent een sterke motivator.

Jouw valkuil
Zorg dat jouw kracht, motiveren, niet omslaat in je valkuil: pushen. In al je enthousiasme verlies je soms de emoties van je kind uit het oog. Te hoge verwachtingen kunnen faalangst veroorzaken. Te veel teleurgestelde reacties, kunnen hem doen twijfelen aan jouw liefde voor hem. Luister naar de behoeften van je kind. Kijk vooral wat de krachten van je kind zijn – of dat nu sport, school, zingen of tekenen is – en stimuleer hem daarin. Juist als je kind succes heeft met iets wat hij heel leuk vindt, zal zijn zelfvertrouwen groeien. Als je hem iets nieuws leert: vertel hem dan dat jij ook niet alles in één keer kon.

De volgende keer Deel 3: De Afwezige Vader.

Bron: J/M Voor Ouders

Raoul van Heese

Lees Interacties

Reacties

  1. Kijk “Heibel langs de lijn” en zie dat er vooral competitiemoeders zijn … Zie je ook terug in de verjaardagstraktaties op school.

  2. Traktaties… nou da’s toch een dingetje zeg. Maar meer iets dus voor een moedersite… En daar weten wij als VD natuurlijk niks van 😉 Zelfde geldt voor CITO scores en schoolkeuze trouwens. #jaloezie #afgunst

  3. Ronald, grappig, ik heb voor het eerst even ‘Heibel langs de lijn’ gezien. Tikkie Amsterdams… maar schrikken! Vooral die moeders zeg! En dan de vraag aan het kind “Wat gebeurt er met jou als je moeder zo schreeuwt?” “Dan kan ik me niet concentreren. Het is niet leuk, ze is veel ste boos!” Maar laat ik vooral ook naar m’n eigen gedrag kijken… ben ook best fanatiek… ;-(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *