Papa in luierland – deel 4; papa en zijn hobbies

De zaterdag: “Lief! Help. Lief, ik heb Fleur weer vastgelijmd aan de werkbank lief.” … “Alweer? Zucht… Ik pak de snijbrander…” Als man, dus niet zo zeer als vader, zit ik na het eten te hupsen op mijn stoel. Tijd over. Geen voetbal, geen werk. Koter naar bed, vrouw kijkt naar de ’televisie’. Voor de daddies; Dat is zo’n apparaat waar slechts voetbal op te zien is, en voor de rest alleen maar oestrogeen-niveau bepalende inhoud. Mijn hart en gedachten zijn draaien dan stationair. Op dat moment gaat er een knop om. Een papa en zijn hobbies. Zonder is hij verloren.

Geen man kan stilzitten

Feit: Geen man kan stilzitten. Honderddrieenvijftig vitale bloggers (kunnen er iets meer zijn) beamen dit op vitaldaddy.nl. De een hupst van modderpoel naar modderpoel, de ander analyseert speelgoed tot op de laatste schroef. “Papa, daar wilde ik nog mee spelen!” Enfin, het ach-gossie gehalte voorbij, het zit in de aard van de man om bezig te zijn. En daarvoor zijn hobby’s uitgevonden. Niet dat gekleef met papier-maché en een viltstift (laat dat maar aan… Nou ja, wordt vervolgd…), maar dingen bouwen, of soms liever nog, slopen.

Splinters groter dan de schroeven

Natuurlijk zijn er veiligheidsrisico’s. Om er voor te zorgen dat er geen kinderen in slecht gefabriceerde bedjes, waarvan de splinters groter zijn dan de schroeven, komen te liggen, helpt de maatschappij ons met vooraf geprepareerde Zweedse meubels, opdat wij al scheldend, jankend en met in bloed gehulde handen de oerdorst naar voldoening kunnen lessen. Ook kunnen we elk voorjaar de tuin aan vlokken harken. Maar dat zijn geen hobby’s. Allemaal noodzakelijk kwaad.

Warme-gevoelens-bij-de-vrouwelijke-lezer-alarm!

Dit verhaal heeft overigens niet enkel betrekking op de man, de vader en de oer-jager in ons. Mijn wederhelft kent de opvlieger-achtige status ook. Koter op bed, werk voorbij, voetbal op televisie en geen was meer te strijken. Die gaat dan vooral knutselen. Keerzijde; we hebben in huis nu meer freubelaria dan eten, dit terzijde.

Hobby’s zijn bezigheden die de man ervan weerhouden om zaken te veranderen die geen verandering nodig hebben. Als je op een avond bedenkt dat je in een agressieve bui wel even snel de keuken andersom kunt plaatsen, dan heb je een hobby nodig. Ook als je seks als noodzakelijk kwaad gaat zien, of de kerstboom al in juni in de woonkamer staat moet je jezelf serieus af gaan vragen of je wel afleiding genoeg hebt in je leven.

Mijn hobbies

Wat ikzelf er voor hobbies op nahoudt is overigens geen maatstaf, dat is per persoon verschillend. Een kleine opsomming; ik schrijf (duh…), ik knutsel aan mijn wederhelft’s auto (alleen de niet-kritische onderdelen), ik lees, ik doe puur hobby-matig Twitter bestoken en bouw als een ware hobby-klusser aan ons huis. En hor hier, een trapgat-dichtende deur daar. Daarnaast spaar ik gewoon speelgoed. Niet het “kijk hier, een 300 jaar oude Barbie met handwasmachine”-spul, maar een tol, jeu de boules, badminton, alle soorten en maten balsporten. Mijn dochter zal met gaten in haar broek, haar haartjes in een staart en versleten schoenen naar school gaan. Spelen doe je niet door op knoppen te rammen.

Tips!

Dus, met dat statement in de pocket, tips!

  1. Hobbies zijn er in alle gradaties. Denk hierbij aan de dwangmatige hobbyist met een zolder vol treinen en foto’s van zijn kinderen in zijn portemonnee, met naamstickertjes. Zodat hij weet hoe ze heten, en in welk jaar ze geboren zijn. Juist. Deze man is geen vader, dat is een trein-extremist. Fetisjist haast. Dat zijn geen hobbies, dat zijn trieste verhalen. Besteed tijd aan jezelf en je hobby, maar niet ten koste van je kinderen.
  2. Als je op zolder komt, bekleed in feces en gemarkeerd met rode inkt over je gezicht, terwijl er 5 kinderen aan je benen, 2 aan je armen en er een draagzak met tweeling op je buik hangt, en je de treintjes waar je zo gepassioneerd mee kon spelen stoffig in een hoek ziet liggen… Je hebt de verkeerde hobby gekozen. Kinderen zijn geen hobby!
  3. Als je niet binnen 10 seconden je aandacht kan afwenden van je hobby, is het geen goede hobby. Een gezin kan van je vereisen dat je ineens iets heel anders moet doen. “Lief! Help. Lief, ik heb Fleur weer vastgelijmd aan de werkbank lief.” was niet mijn uitspraak, maar dat van mijn wederhelft. Ik was bezig met schrijven, zij met het plakken van een fietsband.
  4. Gun je wederhelft zijn/haar hobby. Doe het.
  5. Als je geen hobby hebt, zoek er dan 1. Het maakt je een rijker mens en kan potentieel veel zelfvertrouwen en zelfs vriendschappen opleveren. Er zijn genoeg fetisjisten die hun verhaal met je willen delen, onder het genot van een kop koffie.

Tot zover tijdverdrijf in de lichte vorm. Next blog; De vitale vader.

Adieu

@mariozwart

Mario Zwart

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *