Voor het slapen gaan

Vaak denk ik aan kinderen en vrolijkheid en zelden aan kinderen en somberheid. Toch komt ook bij kinderen somberheid voor, ook al krijgen ze, bij wijze van spreken, al het speelgoed van de wereld. Je kan kinderen aanleren om te reflecteren door, voor het slapen gaan, vragen te stellen over de dag.

Voor het slapen gaan is het natuurlijk altijd leuk om een verhaaltje voor te lezen. Ik combineer het ook weleens met een rustig kinderfilmpje dat te vinden is op YouTube. Wanneer je voorleest is het verstandig om dit kalm te doen en het niet al te druk en te spannend maakt voor kinderen, heb ik mij laten vertellen.

Geluk

Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind (nog) gelukkiger wordt? Een van de dingen die je kunt doen is, de minuten voor het slapen gaan, nuttig gebruiken. Vraag je kinderen welke vervelende dingen er die dag zijn gebeurd. Geef ze de aandacht die ze verdienen, maar maak ze niet groter dan nodig. Vraag daarna welke leuke dingen er die dag zijn gebeurd.

Eindig met ze het beeld van een leuke gebeurtenis in gedachten te laten nemen. De kans is groot dat je kind dan een positieve droom heeft.

Waarom zou je dit doen? Bij gelukkige mensen is de verhouding tussen negatieve en positieve gebeurtenissen ongeveer 1:2. Bij mensen in een depressie is dit 1:1. Door met je kind stil te staan bij de dag, zal hij/zij ervaren dat over het algemeen meer leuke dingen gebeuren dan vervelende. Dit draagt bij aan een geluksgevoel. En een gelukkige droom erna zorgt ook voor gelukkigere kinderen. En een gelukkige kindertijd vormt een basis voor een gelukkige toekomst.

Werkt ook erg goed bij jezelf!

Marcel Vergonet

Lees Interacties

Reacties

  1. Mooi Marcel! Dat avondritueel ervaar ik persoonlijk ook als erg waardevol! Die vragen stellen is een goed idee, vooral om de postitieve beelden mee te nemen in de droom. Ga ik uitproberen! Nu is het vaak bij ons een dolletje en een boekje. Als laatste fluister ik ze altijd een paar (welgemeende!) lieve dingen toe, zodat ze rustig kunnen inslapen. Tijdens het avondeten maken we bij ons ook altijd al even een rondje langs de kids. “Wat heb jij vandaag allemaal gedaan?”. Krijgen ze allemaal even de gelegenheid iets over hun dag te vertellen. Leren ze ook naar elkaar te luisteren. Een soort minikring zeg maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *